Bice nesto i za Mila

by | dec 1, 2005 | Drugi pišu | 0 comments

Skandal u Niksicu: Ratko Vukotic smjenjuje sudiju Sanju Jovovic, a ona prijeti da ce da progovori o svemu

Piše: Vijesti

Sudija Sanja Jovovic, koju je predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Ratko Vukotic, nakon zavrsetka kontrole rada niksickog Osnovnog suda juce “zamolio” da podnese ostavku, iznijela je na odvojenoj konferenciji za novinare niz optuzbi na racun svojih kolega, advokata i tuzilastva, zaprijetivsi da ima dokumentaciju koja bi, kako je kazala, mogla biti interesantna i za italijansko tuzilastvo koje ispituje navodnu umijesanost premijera Mila DJukanovica u sverc cigareta.

– Od 18 presuda sudije Sanje Jovovic koje su stigle pred Visi sud, ponisteno je 17, a njen istup na sjednici sa niksickim sudijama bio je neuskladjen sa sudijskom etikom. Sudija mora biti strucan i imati razumijevanja za kolege i zato sam je zamolio da podnese ostavku. U protivnom, nadlezna komisija ce je razrijesiti – kazao je Vukotic nakon kontrole rada niksickog suda.

Situacija u niksickom sudu ostala je u sjenci skandala koji je uslijedio nakon Vukoticevog obracanja novinarima kada je sudija Jovovic sazvala svoju pres konferenciju. Ona je saopstila nekoliko detalja sa ocigledno mucne sjednice koju je Vukotic imao sa niksickim sudijama.

Jovoviceva je kazala da nece podnijeti ostavku i da je na tom sastanku zatrazila reviziju nalaza Vrhovnog suda.

– Kontrolu u Niksicu su obavili za dan i po, uzimajuci po 10 predmeta od svakog sudije, iako bi za pregledanje oko 14.000 nerijesenih sporova trebalo dvije do tri godine. Moja krivica ne postoji, jer sam pocela da radim u decembru prosle godine, u medjuvremenu sam dobila 200 predmeta sudije Dragana Stanisica ciji su postupci predmet krivicne prijave koju sam podnijela protiv njega. Imam dokumenta o organizovanom kriminalu u ovoj zgradi – kazala je sudija Jovovic.

Ona je navela da je advokata Aleksandra Mijuskovica tuzila, jer joj je navodno nudio mito od 5.000 eura. Taj slucaj je, kako je kazala, jos od jula kod istraznog sudije Ljubise Markovica koji je jos nije saslusao. Jovoviceva je saopstila da je sudija Stanisic, miljenik predsjednika suda Rada Perisica koji ga je prebacio na krivicne prijave, da bi ga “izvukao”

– Perisic nije znao sta ce sa tim predmetima, a ja sam ih i pored toga polovinu rijesila. Stanisic je sporove vodio po 10 godina, odlagao ih na neodredjeno vrijeme, a nije cuvao ni zapisnike sa glavnih rocista, sto sam predocila predsjedniku suda. Zbog laznog izdavanja isprava, tuzila sam njega i zamjenika osnovnog tuzioca Vesnu Krivokapic. Ona je zastupala preduzece “Kluz” sto je krivicno djelo, a to je radila jer joj je direktor zet. To je klasicni primjer organizovanog kriminala, putem udruzivanja suda i tuzilastva – kazala je Jovoviceva.
Ona je dodala da Stanisic drzi kafanu preko puta zgrade Opstine, a da 50 odsto sudija sudi “u alkoholisanom stanju”.

– Pisacu premijeru Djukanovicu i traziti da se ljekarska uvjerenja i testovi na drogu i alkohol obavljaju svakih sest mjeseci. Obraticu se italijanskoj ambasadi, Vladi i tuziocu. Imam odredjena dokumenta koja tuziocu u Italiji mogu biti interesantna u istrazi za sverc duvana – kazala je Jovovic.

Sudija Sanja Jovovic je kazala da posjeduje i “zanimljivu dokumentaciju o slucaju S.C “. Ona je saopstila da ce traziti da se provjeri diploma supruga drzavnog tuzioca Vesne Medenice.

– U ovom sudu se sedam godina vodi spor izmedju Vesne Medenice i Pera Popovica, zbog imanja u Pivi, a ne mari za ogromne troskove spora koji su se nagomilali – kazala je Jovovic i dodala da ne zna kako je bivsi nacelnik niksickog CB-a Dusko Koprivica postavljen na novo radno mjesto u MUP-u kada je, kako je istakla, protiv njega prije godinu i po u Danilovgradu podnijela krivicnu prijavu.

****
Pohvale samo Seki

Od 15 niksickih sudija pohvale je dobila jedino Milenka – Seka Zizic, dok je ostalima ostavljen kratak rok da otklone nepravilnosti.

– Imam povjerenje u te ljude i nadam se da ce u vrlo kratkom roku popraviti azurnost i rijesiti neke zaostale sporove – kazao je Vukotic i podvukao da je u Niksicu zatekao mnogo bolje stanje nego na primorju, ali ne onakvo “kakvo gradjani zasluzuju” i zbog toga je najavio novu posjetu pocetkom naredne godine.

U niksickom sudu je registrovano 13.900 nerijesenih predmeta, od cega je 11.950 neizvrsenje presuda po tuzbama ze neplacene komunalne i telefonske racune.

-Imamo znacajno povecanje priliva predmeta, a nedostatak jednog sudije nadomjestaju drugi. Najvise problema imamo u zakazivanju rocista vezanih za sporove na granici sa BiH, jer preko ministarstava pozivi putuju mjesecima, a na rocista se ceka godinama – kazao je predsjednik suda u Niksicu Rade Perisic.

Vukotic i Perisic rekli su da se i sudije u Niksicu sucavaju sa nizom objektivnih problema.

– Nakon cetiri godine sam u Niksicu i kada sam vidio ovaj raspadnuti sto rekao sam da naredne godine, nakon pokrivanja krova, moramo renovirati sudske prostorije – kazao je Vukotic.

S.B.
Vijesti

0 Comments

Submit a Comment