Inostrani pljackasi kosovskog arheoloskog blaga

Objavljeno: 04.07.2005, 13:59h

Nedavni slucaj pljacke arheoloskog nalazista u Novom Brdu ukazuje na slabu zastitu istorijskih lokacija na Kosovu

Nedavni slucaj pljacke arheoloskog nalazista u Novom Brdu ukazuje na slabu zastitu istorijskih lokacija na Kosovu

Piše: Alma Lama/IWPR

Cetiri policajca UNMIK-a su navodno uhvacena kako tragaju za arheoloskim blagom u srednjevekovnoj tvrdjavi Novo Brdo u istocnom delu Kosova.

Izvor iz UNMIK-a je izjavio da su pripadnici poljske specijalne policijske jedinice, PPSU, smestene u severnom delu Mitrovice, koristili detektore metala i kopali rupe u zidovima starog rudarskog grada u kome je podignuta tvrdjava.

Novo Brdo, poznato i kao Monte Argendaria, nalazi se u oblasti bogatoj rudama. U srednjem veku, rudnici srebra u ovom gradu bili su izvor velikog bogatstva sto je privuklo nemacke doseljenike.

PPSU nije potvrdila ovaj izvestaj, a komandant jedinice nije bio dostupan za komentar. Portparol UNMIK policije Neradz Sing rekao je da se ovaj slucaj “istrazuje”.

Jugoslovenske vlasti su sezdesetih godina proglasili Novo Brdo prostorom od izuzetne vaznosti pod zastitom drzave. Danas se tamo mogu videti table na kojima pise na engleskom, albanskom i srpskom da je Novo Brdo zasticena zona.

Cuvar tvrdjave Albanac Islam Vlasaliju, koji je potvrdio informaciju koju je IWPR dobio od izvora iz UNMIK-a, kaze da to nije sprecilo policajce da kopaju na tom mestu oko tri sata.

“Rekao sam im na albanskom da je zabranjeno kopati u zamku, ali oni nisu slusali”, kaze on.

Posto se mozda nisu razumeli zbog jezicke barijere, cuvar je pozvao Kosovsku policijsku sluzbu, KPS, i dao im svoj mobilni telefon kako bi mogli direktno da govore sa predstavnikom KPS-a.

Kada su oficiri KPS-a stigli na lice mesta, kaze cuvar, UNMIK policajci su odbili da predaju predmete koju su iskopali, ukljucujuci pronadjene novcice.

Hadzi Mehmetaj, direktor Instituta za zastitu kulturno nasledja i pristinskog muzeja, koji je zaduzen da vodi brigu o Novom Brdu, kaze da muzej nije dobio natrag ukradene predmete.

Mehmetaj kaze da novcici verovatno imaju izvesnu vrednost, a drugi predmeti bi mogli biti od “neprocenjivog arheoloskog znacaja”.

Veli Bitici iz kosovskog Ministarstva kulture kaze da je ova afera pokrenula vazna pitanja o zastiti kosovskog arheoloskog nasledja.

“Autoritet zvanicnika koji su zaduzeni da cuvaju nase kulturno nasledje se uopste ne postuje”, kaze on. “Slucaj sa cuvarem Novog Brda i policajaca UNMIK-a upravo dokazuje tu cinjenicu”.

Kulturoloski eksperti se zale da se predmeti redovno uzimaju i prodaju. Mehmetaj kaze da zna za “desetine” takvih slucajeva u koje su umesani vojnici KFOR-a ili zvanicnici UNMIK-a, cesto u saradnji sa lokalnim zvanicnicima.

Mehmetaj je izjavio za Izvestaj o balkanskoj krizi, BCR, da je dobio informaciju kako su pljackasi iskopali umetnicki predmet iz ilirskog doba koji je star vise od 2.000 godina na lokaciji u blizini Korise, kod Prizrena, i prodali ga jednom austrijskom kolekcionaru.

Rimska arheoloska nalazista – Ulpijana, kod Pristine, i Glamnik, kod Podujeva – su ceste meta pljacke, kaze Mehmetaj.

Mada je jugoslovenski zakon o zastiti kulturnog nasledja, koji je usvojen 1978. godine, jos uvek na snazi na Kosovu, niko ne sprecava lovce na blago i nelegalna trgovina vrednim arheoloskim predmetima se otvoreno odvija bez ikakvih prepreka.

Dzemail Novobrda, cija se kuca nalazi u blizini zidova tvrdjave Novo Brdo, kaze da je cesto bio ocevidac pljacke.

“Video sam ljude kako dolaze tokom noci i kopaju pokusavajuci da pronadju stare predmete”, rekao je on za Izvestaj o balkanskoj krizi, BCR.

Mehmetaj kaze da je pljacka pocela znatno pre nego sto je UNMIK preuzeo kontrolu nad kosovskom administracijom, pogotovo za vreme poslednjih godina srpske vladavine.

“Mnogi vredni arheoloski predmeti su ukradeni posle osamdesetih”, kaze on. “Beograd je zanemarivao sva druga kulturna nasledja na Kosovu osim srpskih pravoslavnih spomenika jer su zeleli da izgrade mit o kosovskom pravoslavnom nasledju”.

Aktuelne vlasti nemaju dovoljno resursa da restauriraju ili cuvaju cak i najvaznija arheoloska nalazista.

“Vlada nema dovoljno veliki budzet”, kaze Veli Bitici, koji se zali da medjunarodne vlasti “nisu posvetili dovoljno paznje ocuvanju naseg kulturnog nasledja koje nije pokradeno”.

Nedavna donacija UNESCO-a od cetrdeset miliona evra mogla bi pomoci da se situacija promeni.

Ipak, ostaje da se vidi da li ce dodatni novac biti dovoljan da se sacuvaju Novo Brdo, Ulpijana i druge kosovske istorijske lokacije od trgovaca kulturnim dobrima od istorijske vrednosti.

Alma Lama je novinar Radio Televizije Kosovo i saradnik BIRN-a. BIRN je lokalni projekat IWPR-a.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply