Makedonska crkva osnazena dolaskom novih episkopa

Objavljeno: 21.05.2005, 15:55h

Priliv sveze krvi u sinod verovatno ce dodatno ucvrstiti njegovu odlucnost u dugotrajnom sporu sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Priliv sveze krvi u sinod verovatno ce dodatno ucvrstiti njegovu odlucnost u dugotrajnom sporu sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Piše: Tamara Kausidis/IWPR

Hijerarhija Makedonske pravoslavne crkve, koja se vec dugo bori da stekne priznanje od Srpske pravoslavne crkve, ojacala je svoje redove proglasenjem tri nova episkopa, sto je potez koji, prema misljenju strucnjaka za crkvu, treba da osnazi njene pozicije u ovom sporu.

Kao upravno telo crkve sinod je izglasao odluku o istovremenom prijemu tri nova clana u aprilu. Za ovakav potez nema presedana, jer je u proslosti sinod uvek prihvatao nove episkope jednog po jednog.

Trojica novopridoslica, episkopi Metodije, Kliment i Pimen, imenovani su za pomocne episkope, sto znaci da ce pravo glasa u sinodu steci tek krajem ove godine, kada treba da budu promovisani u zvanje mitropolitskih episkopa.

Promocija novih clanova sinoda vidi se kao potez koji treba da konsoliduje poziciju Makedonske pravoslavne crkve, MPC, u njenom visedecenijskom sukobu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, SPC.

Sukob je kulminirao 1967. godine kada je MPC objavila autokefalnost, odnosno crkvenu nezavisnost, od srpske crkve. Komunisticke vlasti u republici podrzale su ovaj potez u cilju osnazivanja makedonskog identiteta unutar jugoslovenske federacije.

Ali, ni SPC ni druge pravoslavne crkve nisu priznale otcepljenje makedonske crkve.

Jedan od argumenata srpskih crkvenih zvanicnika bila je tvrdnja da MPC vise predstavlja cedo komunistickog rezima nego duhovnu instituciju.

Episkop Metodije kaze da poslednji dogadjaji pobijaju takve tvrdnje. “Imenovanje novih episkopa pokazuje suprotno”, tvrdi on. “To dokazuje da makedonska crkva zivi, raste i obnavlja se.”

Fr Zivko Panev, profesor teologije na Institutu svetog Sergeja u Parizu, slaze se da je imenovanje novih episkopa pozitivan korak.

Novi clanovi sinoda su “mladi, obrazovani i imaju za sobom monasko iskustvo”, izjavio je za IWPR.

“Sto je najvaznije, sva trojica su lojalni ideji autokefaknosti MPC”, dodao je.

To potvrdjuje i episkop Kliment. “Sinod ce sada biti jos odlucniji u pitanjima kao sto su autokefalni status crkve i njeno ime”, izjavio je za IWPR.

Eksperti kazu da ce cvrst stav novih episkopa u pogledu veoma vaznog pitanja autokefalnosti ojacati poziciju makedonskog sinoda u kontaktima sa SPC, i pored toga sto novi episkopi nece biti direktno ukljuceni u ovaj spor.

Oni tvrde da to donekle moze popraviti stetu koju je crkva pretrpela posle rascepa 2002. godine, kada je jedan episkop u Makedoniji oformio paralelnu crkvu koja je lojalna Srbiji.

Rascep je usledio posle poziva iz Srbije da se Makedonci odreknu nezavisnosti i prihvate autonomiju unutar “Ohridske mitropolije”.

MPC je odbila ovu ponudu posle zestokih reakcija javnosti. Ali, Jovan Vraniskovski, koji je tada bio episkop Velesa, prihvatio je sporazum i u maju 2003. srpski crkveni zvanicnici su ga imenovali za episkopa autonomne Ohridske mitropolije, kako je to formulisano u SPC.

Zoran Matevski, sociolog religije na Univerzitetu u Skoplju, kaze da imenovanje novih epsikopa pokazuje da je makedonski sinod uspeo da se oporavi posle sukoba oko predloga iz Srbije.

“Ovaj potez pokazuje da je MPC ponovo na nogama posle izvesne pocetne pometnje”, rekao je on za IWPR, dodajuci da ocekuje da novi episkopi neutralizuju stetu izazvanu dogadjajima iz 2002. godine.

“SPC je uvek pokusavala da kontrolise crkvu u Makedoniji, ali nije raspolagala delotvornim alatom za to, dok joj nije prisao (episkop) Jovan”, izjavio je za IWPR jedan visoki zvanicnik MPC.

Crkveni izvori priznaju da je episkop Jovan stekao znacajnu pocetnu prednost zadobivsi podrsku nekih monaha. Ali, takodje, smatraju da se ovaj otpadnicki svestenik sada vec nalazi na silaznoj putanji.

Kako tvrdi episkop Kliment, “epizoda sa Jovanom je zavrsena”. On dodaje: “Cak i ljudi koji su mu u pocetku verovali sada shvataju da je to bila samo velika medijska avantura. On vise nema znacajniju podrsku medju vernicima.”

Neki analiticari kazu da ce sirenje sinoda biti korisno za crkvu i zato sto se ona time podmladjuje.

“To pokazuje da zele svezu krv u glavnom organu koji donosi odluke, a koji je u javnosti dozivljavan kao zatvoreni krug, sa zbunjenim i nesigurnim clanovima”, kaze Ivan Blazevski, novinar iz dnevnika Vreme koji se bavi crkvenim pitanjima.

Strucnjak za crkvu Zoran Bojarovski slicnog je misljenja. “Ovi episkopi pripadaju novoj generaciji koja ima progresivniji stav u poredjenju sa starim clanovima sinoda”, izjavio je za IWPR.

Mada ce prisustvo novih episkopa verovatno ucvrstiti odlucnost makedonskog sinoda u pruzanju otpora zahtevima iz Srbije, sukob je za sada u mirovanju, jer MPC odbija pregovore bez posredovanja treceg lica.

Ipak, SPC ima jos jedno oruzje u rukavu. Iz ove crkve su stigle prikrivene pretnje da bi mogla izdati “tomos” – zvanicnu objavu da je Ohridska mitropolija jedina kanonska crkva u Makedoniji.

Ovaj verbalni napad bi samo dodatno produbio sukob. Ali, zvanicnici MPC odbacuju takve pretnje i odgovaraju da se nece odreci autokefalnosti pod pritiscima.

“U ovom trenutku nema mogucnosti za dijalog”, izjavio je nedavno za medije mitropolit Stefan, predvodnik crkve.

“Necemo razgovarati sa SPC dok ne povuce svoju odluku (o Ohridskoj mitropoliji) i ne promeni stav prema nama.”

Tamara Kausidis je pomocnik urednika Balkanske istrazivacke mreze u Makedoniji – lokalnog projekta IWPR

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply