Mladic bio u Vojsci RS do 2002.

by | nov 30, 2004 | Drugi pišu | 0 comments

Iz personalnog lista haskog bjegunca Ratka Mladica se jasno vidi da je bio u aktivnoj vojnoj sluzbi u Vojsci Jugoslavije do polovine 2001. godine, a u Vojsci Republike Srpske ostao je naredne godine

Piše: Dnevni Avaz

Ekskluzivno

Dokazana veza vlasti iz Banje Luke s haskim bjeguncima

Iz personalnog lista ovog ratnog zlocinca jasno se vidi da je bio u aktivnoj vojnoj sluzbi sedam godina nakon podizanja optuznice u Hagu

Iako tvrde da nemaju nikakve veze s optuzenima za ratne zlocine, ne znaju gdje se nalaze, niti su na podrucju Republike Srpske ili Srbije i Crne Gore, vlasti u Banjoj Luci i Beogradu tek su nedavno prekinule neke od veza s Ratkom Mladicem, ratnim komandantom Vojske Republike Srpske. Njega je 1995. godine Tribunal u Hagu optuzio za ratne zlocine.

“Dnevni avaz” uspio je doci do personalnog lista ovog ratnog zlocinca, iz kojeg se jasno vidi da je Mladic bio u aktivnoj vojnoj sluzbi u Vojsci Jugoslavije do polovine 2001. godine, a u Vojsci Republike Srpske ostao je naredne godine.

Kostunicin ukaz

Ukazom predsjednika SR Jugoslavije Vojislava Kostunice s evidencije je skinut 16. juna 2001. godine.

Kostunicin primjer naredne godine slijedio je Mirko Sarovic, tada predsjednik Republike Srpske, i naredio Mladicevo skidanje iz evidencije VRS.

Ove akcije uslijedile su sest, odnosno sedam godina od podizanja optuznice protiv Mladica pred Tribunalom u Hagu.

U odnosu na 2002. godinu, u strukturama VRS nista se bitnije nije promijenilo, pa je naprosto nevjerovatno da ta ustanova i dalje ne pruza aktivnu podrsku ne samo Mladicu ili Karadzicu, vec i drugim optuzenim ratnim zlocincima.

Dodatne sumnje

Jer, ako vlasti RS, kako tvrde, nemaju nikakve veze s Mladicem i drugima, kako je moguce da im je trebalo toliko dugo da ga skinu sa spiska evidencije VRS? Ako funkcioneri manjeg bh. entiteta odista iskreno kazu da namjeravaju uraditi sve sto mogu na planu saradnje, zasto su do 2002. godine cekali da Mladica zvanicno otpuste iz sluzbe?

Ako je vec otpusten, da li je i kako primao placu za sluzbu i uziva li penziju?

Dodatnu sumnju u iskrenost namjera zvanicne Banje Luke predstavlja i cinjenica da ni do danas nisu priznali da je do prije dvije godine Mladic nosio uniformu VRS.

Prima penziju u Srbiji

Mladic, kako je “Avaz” ranije objavio, ima pravo na penziju koju i sada dobiva od Vojske Jugoslavije/Srbije i Crne Gore.
Zanimljivo je napomenuti da neki visoki funkcioneri Drzavne zajednice Srbije i Crne Gore nisu ni znali da Mladic i danas prima penziju. Informacija o tome zvanicnom Beogradu stigla je od americkih zvanicnika Marka Grosmana, podsekretara Stejt departmenta zaduzenog za Balkan, i Pjera Risara Prospera, ambasadora SAD zaduzenog za saradnju s Tribunalom u Hagu.

Nakon provjera, iznenadjenim funkcionerima SCG iz Ministarstva odbrane i Vojske SCG saopceno je da Mladic ima ustavno i osnovno ljudsko pravo na penziju i da mu ona ne moze biti uskracena.

0 Comments

Submit a Comment