Ko placa za otcepljenje

Objavljeno: 21.10.2004, 10:44h

U Ministarstvu spoljnih poslova bez reakcija na ponasanje ambasadora u Rimu Branka Lukovca

U Ministarstvu spoljnih poslova bez reakcija na ponasanje ambasadora u Rimu Branka Lukovca

Piše: Vecernje Novosti

Teznje zagovornika – i politickih i duhovnih – nezavisne i samostalne Crne Gore minulog vikenda dobile su, cini se, novu formu: za pripremu otcepljenja formiran je Savet za odrzavanje referenduma, kome ce “logisticku podrsku” obezbedjivati Pokret za evropsku nezavisnu Crnu Goru sa hiljadu aktivista.

Ulogu “koordinatora” trebalo bi da dobije aktuelni ambasador SCG u Rimu Branko Lukovac. A finansiranje ovog svojevrsnog masovnog pokreta za sada je potpuno nejasno. Stoga su “Novosti” pokusale da istraze: moze li neko ko prima platu da u inostranstvu brani boje SCG rukovoditi pripremama referenduma za samostalnu i nezavisnu Crnu Goru i – moze li se cela akcija finansirati iz drzavnog budzeta?

Pokusaj da o Lukovcevoj dvojnoj igri dobijemo komentar od ministra spoljnih poslova SCG Vuka Draskovica – nije urodio plodom. Sef diplomatije je bio prezauzet i nije mogao da odgovori kakva “sudbina” ceka Lukovca.

Ali, da je bas Ministarstvo inostranih poslova “prava adresa” i da reagovanje treba da usledi upravo odatle, ne kriju u Demokratskoj stranci Srbije.

– Treba sacekati reakciju Ministarstva spoljnih poslova i ministra Draskovica, pa onda reagovati i traziti objasnjenja – kaze Andreja Mladenovic, portparol DSS. – Ministarstvo je, u svakom slucaju, duzno da saopsti kako je moguce da ambasador SCG, pored svog, radi i posao koji je u direktnoj suprotnosti sa interesima drzavne zajednice.
Cedomir Antic, clan Predsednistva G17 plus, koja se, inace, zalaze za samostalnost Srbije, misli da je u osnovi formiranja Pokreta za evropsku nezavisnu Crnu Goru fingiranje zelje za samostalnoscu i pokusaj da se, po svaku cenu, sacuva vlast.

– Formiranje Pokreta pokazuje dve stvari: da Crna Gora ne zeli da dobije medjunarodno priznatu nezavisnost od Srbije i da zeli ponovo da izazove krizu. Na taj nacin, ponovo bi smo kao u periodu od 1997. do 2001. bili predmet medjunarodne paznje – tumaci Antic. – Da u Podgorici stvarno zele nezavisnost, trazili bi Sporazum o razdruzivanju. Ovako, hoce ponovo da izazovu krizu i ponovo hoce da im dodje neki Solana, pa da im medjunarodna zajednica opet da neki novac, ne bi li preziveli kao vlast.

– To je kao kada bi neko prevejanog lopova imenovao za ministra finansija. Normalno, taj bi radio isto sto i pre. Zato ne cudi sto je Lukovac spreman da iskreno sprovodi zelju Mila DJukanovica za otcepljenjem i sto se tako sulude stvari desavaju u ovoj zemlji – kaze Dragan Todorovic, predsednik IO Srpske radikalne stranke. On smatra da problem nije u Lukovcu i njegovom moralu, nego u Vladi Srbije koja je, kaze, svesna svega, a ponasa se kao da se nista ne dogadja. Po onoj narodnoj “selo gori, a baba se ceslja”.

Nebojsa Medojevic, izvrsni direktor podgoricke Grupe za promene, ukazuje da je u ovom trenutku najvaznije da oni koji su ovaj Pokret formirali, odgovore javnosti: ko ga finansira?

Finansiranje iz budzeta je nedopustivo, jer je Pokret osnovala jedna grupacija u Crnoj Gori, a pare se u budzet slivaju od svih gradjana. Ako je Pokret osnovan kao nevladina organizacija, onda treba, opet videti – ne dolaze li pare iz “crnih fondova”, kaze Medojevic.

Krajnje degutantnim on ocenjuje i ponasanje Branka Lukovca – ambasadora SCG u Rimu: “Nespojivo je da ambasador drzavne zajednice u Crnoj Gori vodi telo koje direktno radi na njenom nestanku. Bilo bi posteno da Lukovac podnese ostavku na mesto ambasadora, pa da onda, kao gradjanin Crne Gore ili njen funkcioner, radi to sto radi sada”.

DOGOVOR

IZVESNO je da do referenduma i nezavisnosti Crne Gore ne moze doci na ovaj nacin i formiranjem pokreta, nego dogovorom o proceduri sa svim politickim faktorima u Crnoj Gori. Bilo da je rec o projektu nezavisnosti ili zajednickoj drzavi, kad nema dogovora unutar Crne Gore, nece biti ni odgovarajuceg odziva na prihvatanja medjunarodne zajednice – zakljucuje Medojevic. – Redosled poteza mora da bude: dogovor u Crnoj Gori, dogovor sa Srbijom i dogovor sa medjunarodnom zajednicom.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register