Gardijska misterija

Objavljeno: 21.10.2004, 10:26h

Carsija je uspela da sastavi bar desetak verzija topciderske misterije, a drzavna komisija tvrdi da nema nikakav interes da skriva istinu. Florans Artman, portparol haske tuziteljke Karle del Ponte, rekla je da nije iskljuceno da se Mladic skrivao bas u tom delu Beograda

Carsija je uspela da sastavi bar desetak verzija topciderske misterije, a drzavna komisija tvrdi da nema nikakav interes da skriva istinu. Florans Artman, portparol haske tuziteljke Karle del Ponte, rekla je da nije iskljuceno da se Mladic skrivao bas u tom delu Beograda

Piše: Dragoslav Grujic

Vojnici Dragan Jakovljevic i Drazen Milovanovic poginuli su u utorak ujutro 5. oktobra u vreme obavljanja strazarske sluzbe na Topcideru u kasarni Gardijske brigade, saopstila je informativna sluzba Generalstaba Vojske SCG. U saopstenju se ne navodi kako se nesreca dogodila. Gardisti su pronadjeni sa prostrelnim ranama od vatrenog oruzja u vojno ogradjenom prostoru koji se nalazi iznad crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Ulici Teodora Drajzera.

Prve pretpostavke bile su da je pucano iz obe automatske puske koje su duzili stradali vojnici. Iz jedne je ispaljeno 14, a iz druge sest metaka. Nije iskljucena ni mogucnost da je neko treci pucao na dvojicu vojnika.

Tri dana od nesrecnog dogadjaja kapetan Vuk Tufegdzic, istrazni sudija Vojnog suda u Beogradu, novinarima je procitao saopstenje u kome je zakljucak da je smrt vojnika nastupila “kao posledica ranjavanja iz vatrenog oruzja koje su duzili, a da nema ucesca treceg lica”.

Oba vojnika su pucala, pokazuju tragovi baruta nadjeni na rukama i Jakovljevica i Milovanovica. Utvrdjeno je da su meci, pronadjeni u njihovim telima ispaljeni iz puske kojom je bio zaduzen Milovanovic. Saopsteno je i to da je vise projektila ispaljeno iz puske koju je duzio Jakovljevic.

Milovanovic je zadobio dve prostrelne i jednu ustrelnu ranu, s pravcem kretanja od spreda prema nazad, sleva nadesno i nadole, a Jakovljevic dve prostrelne i jednu ustrelnu ranu s pravcem kretanja od spreda prema nazad i dole. Zrno pronadjeno u Milovanovicevom telu ispaljeno je iz „apsolutnog prislona”, sto bi znacilo da je Milovanovic prislonio cev svoje puske na sebe. Ostaje, medjutim, nejasno iz cije puske su ispaljeni hici koji su Milovanovicu naneli prostrelne rane.

Kapetan Tufegdzic nije mogao da odgovori na pitanje novinara o motivima pucnjave vojnika, objasnjavajuci da ce se to utvrditi tokom istrage. Nije iskljucio ni mogucnost da se motivi nikada ne saznaju.

I dok su zvanicnici bili krajnje uzdrzani i smrt dvojice gardista za njih bila enigma, nezvanicno se moglo cuti vise verzija. Novine su pocele da razresavaju misteriju i tvrdile da je na gardiste neko pucao izdaleka, “otkrivsi prisustvo treceg lica”: napadaca, teroriste, provokatora Ratka Mladica.

Kljuc resenja misteriozne smrti gardista najverovatnije se krije u nameni objekta na Topcideru, ustvrdili su novinari „Balkana”. Prema njihovoj verziji tragedije, jedan ili vise tragaca imali su zadatak da provere da li vojska krije neke od ljudi s haskih poternica. Prema tom listu, “navodno je postojala dojava da je ovaj objekat najpogodniji za skrivanje begunaca. Jakovljevic i Milovanovic uhvatili su ih na delu, ali je, po toj spekulaciji, misteriozni tragac (ili osoba koja mu je cuvala strazu?) bio brzi”.

Florans Artman, portparol haske tuziteljke Karle del Ponte, na pitanje da li je informacija da se Mladic krio na lokaciji u podzemnom vojnom gradu na Topcideru prosledjena iz Haga odgovorila je: “O adresama na kojima se skrivao Mladic govoricemo nakon njegovog hapsenja… Ali, nije iskljuceno da se Mladic skrivao bas u tom delu Beograda.”

Sumnje u zvanicnu verziju pojacala je izjava Petra Milovanovica, oca ubijenog vojnika Drazena, koji je za “Kurir” rekao da je njegov sin ubijen jer je video neku veliku tajnu. “Zato su morali da poginu i da tu tajnu ponesu u grob. Sve ostalo sto su nam pricali samo je bacanje prasine u oci. Teze mi je sto su mi sina proglasili ubicom i samoubicom nego sto sam ga izgubio.”

Milovanovic kaze da jos nije dobio obdukcioni nalaz i dodaje da njegov sin nije imao rane po telu. Kad je otisao na VMA da vidi mrtvog sina, “spustili su carsav do grudi. Cim sam ugledao sina, pao sam preko njega. Nije mi tada padalo na pamet da pogledam gde su mu rane od metaka, ali moj brat od tetke bio je prisebniji, pa je svukao carsav i video da nijedne rane na Drazenovim grudima nema.”

Ministar odbrane Prvoslav Davinic je desetak dana posle tragedije (13. oktobar) rekao da je na zahtev predsednika Svetozara Marovica zakazao konferenciju za novinare na kojoj je saopstio da je po zahtevu predsednika SCG formirana nezavisna istrazna komisija “s ciljem da se javnosti i porodicama poginulih rasvetle svi detalji ove velike tragedije”.

Ministar Davinic je tada potvrdio da je objekat koji su ubijeni obezbedjivali tih dana bio kontrolisan, ali je odbacio mogucnost da se u njemu kriju haski begunci. “Inspekcijski organi bili su tu sedam dana pre toga, a tada je pregledano jos 25 objekata Vojske sirom SCG, ali obilazak inspektora bio je deo uobicajene procedure. Utvrdjeno je da u njemu nisu haski optuzenici.” Davinic je precizirao da su vojnici obezbedjivali kucu na Dedinju koja je u blizini rezidencije bivseg predsednika SFRJ. To je, prema njegovim recima, “hladna i mracna kuca koju odrzavaju domacica i spremacice” a, zbog polozaja, ima poseban karakter.

Davinic je istakao da se ne zna po koliko je metaka iz koje puske ispaljeno. Njegov zakljucak je: “Najveca je misterija ne samo kako, vec i zasto je doslo do ovog tragicnog dogadjaja.”

Advokat Bozo Prelevic, koji ce rukovoditi strucnim radom komisije, rekao je da su njegovi uslovi bili da se u rad komisije ukljuce predstavnici porodica, kao i da ucestvuju nezavisni strucnjaci. “Nemamo nikakav interes da skrivamo istinu. Na celo ove komisije dosao sam kao kredibilan covek i kao takav cu otici onog casa kada budem primetio da bilo ko ometa istragu. Onima koji su me zvali rekao sam da se varaju ako misle da cu pomoci da se bilo sta sakrije”, naglasava Prelevic.

Vreme

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register