“Crno zlato” se osladilo kumovima

Objavljeno: 20.10.2004, 20:02h

U toku je provera navoda iz krivicne prijave, poslate policiji i tuzilastvu da je prilikom uvoza 80.000 tona nafte iz Sirije, a za potrebe Naftne industrije Srbija, bilo mnogo nepravilnost

U toku je provera navoda iz krivicne prijave, poslate policiji i tuzilastvu da je prilikom uvoza 80.000 tona nafte iz Sirije, a za potrebe Naftne industrije Srbija, bilo mnogo nepravilnost

Piše: Vecernje novosti

Posle “slucaja struja”, suoceni smo i sa “aferom nafta”. U toku je provera navoda iz krivicne prijave, poslate policiji i tuzilastvu da je prilikom uvoza 80.000 tona nafte iz Sirije, a za potrebe Naftne industrije Srbija, bilo mnogo nepravilnosti.

U prijavi se za razne nezakontiosti sumnjice gotovo isti akteri iz “strujne afere”. Navodi se da je NIS nedavno kupio, bez ikakvog tendera, 80.000 tona sirijske nafte, preko kiparske firme “DZi end Si” za 20,6 miliona dolara. Navodno, iza te firme stoji Dimitrije Vukcevic, bivsi generalni direktor NIS sa “prijateljima Vojinom Lazarevicem, suvlasnikom londonske firme EFT, kumom Zeljkom Popovicem, sadasnjim v.d. direktora NIS, koji je kum biznismena Gorana Novakovica, bivseg ministra energetike”. Ove ljude prijava na vise nacina dovodi u vezu, pored ostalog i oko zajednickog posla – uvoza sirijske nafte.

Za tu naftu se, medjutim, tvrdi, pored toga sto nije kupljena preko tendera, da je izuzetno loseg kvaliteta (ima visok procenat sumpora zbog cega je posle transporta kroz naftovod od hrvatske Rijeke do Novog Sada, morala da se plati odsteta, jer su cevi bile zaprljane). Zeljko Popovic sumnjici se i da je “omogucio ortacima” da u ovom poslu zarade 2,7 miliona dolara (?!).

Upuceni u poslove sa naftom juce su izneli pretpostaavku da su Sirijci tu gotovo neupotrebljivu i staru zalihu nafte i bukvalno poklonili pomenutoj kiparskoj firmi, samo da bi je se resili i da bi u rezervoare mogli da tankuju “normalnu naftu”. Iz svega ovoga proizilazi da su uvoznici netacno prikazali svoje troskove i debelo se okoristili preko NIS.

Prijavu prate i propratne racunice na osnovu kojih ispada da je trosak NIS za sirijsku naftu bio isti kao da je kupovana standardna normalna berzanska nafta po 40 dolara za barel (jedan barel je 191 litar).

Na ovim pretpostavkama je i otvorena istraga, tacnije provera svih sumnji i tvrdnji. U Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK) saznajemo da je u toku prikupljanje informacija i pozivanje odgovornih na informativne razgovore kako bi se saznala istina. U policiji demantuju pojedine napise u jucerasnjoj dnevnoj stampi da je “izvrsila prepad na NIS, da su privedeni Goran Novakovic, Vojin Lazarevic, Dimitrije Vukcevic”…

U novosadski Poslovni centar NIS doslo je, kako nam je pojasnjeno, nekoliko operativaca UBPOK, koji su zatrazili i pregledali dokumentaciju oko uvoza sirijske nafte. Pojedina dokumenta poneli su i sa sobom. U MUP Srbije tvrde i da niko povodom ovoga nije uhapsen niti je policija podnosila krivicnu prijavu. Ovih dana bice saslusani svi gore pomenuti akteri, kojima je poslat poziv da dodju u policiju.

U NIS od maja meseca, kada je na svetskoj berzi naglo pocela da raste cena sirovoj nafti, u nekoliko navrata morali su da interventno uvoze tu sirovinu, od koje se u rafinerijama u Pancevu i Novom Sadu prave benzin i dizel. NIS je bio prisiljen da neplanirano uvozi znatno vise, jer su privatni uvoznici u Srbiji, zbog gubitka koje bi pretrpeli (cena domaceg benzina daleko zaostaje za cenom goriva u okruzenju, pa NIS od juna “donosi” mesecne gubitke od oko milion evra), odbili da sami uvoze ovu sirovinu krseci sve ugovore i obecanja o kolicinama za koje su u maju zakupili preradne kapacitete.

NIS, zaduzen od vlade da bude glavni nosilac energentskog bilansa u sektoru nafte, na taj nacin, kako je nedavno rekao Zeljko Popovic, bio je nateraan da neplanirano uvozi naftu, uprkos cinjenici da je ona bivala sve skuplja, a cene goriva su i dalje bile zamrznute na najnizem mogucem nivou.

– Da nismo interventno uvozili i preradjivali sirovu naftu, u Srbiji bi vec od kraja leta bilo nestasice benzina i dizela – rekao je Popovic.

ODGOVORNOST

Zbog “slucaja sirijske nafte” koji je nedavno stigao i pred Vladu Srbije, kada se odstetnim zahtevom zbog “isprljanih cevi” javila hrvatska kompanija koja gazduje naftovodom, otvorena je rasprava o eventualnoj odgovornosti direktora NIS Zeljka Popovica.

Nezvanicno se culo da je medju inicijatorima krivicne prijave i onih koji su trazili Popovievu smenu, i jedan od pomocnika ministra energetike. Proslo je petnestak dana i slucaj je dospeo u javnost putem medija.

SVE ZAMRSENO

Upuceni u trgovinu anftom tvrde da je ovaj slucaj mnogo manje zamrsen i “sofisticiran” od afere “struja i EFT”, kojom su se bavili policija, mediji, skupstinski anketni odbor i pojedine politicke partije. Navodno, nafta, iako bojom crna, spada u robe koje mogu da se mere i mehanickim spravama, a “mogu i okom da se vide” za razliku od struje.

SUMNJIVO I SKLADISTE

PRIPADNICI Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i u sredu su bili u zgradi Naftne industrije Srbije u Novom Sadu, proveravajuci dokumenta u vezi sa uvozom 80.000 tona nekvalitetne sirijske nafte. Ovaj posao, koji je navodno ostetio drzavu, bio je osnovni razlog njihove posete, ali ce “procesljati” i druga sumnjiva poslovanja.

Prema recima sagovornika “Novosti” koji je zeleo da ostane anoniman, uvoz nekvalitetne sirijske sirove nafte je mnogo manji problem od onog vezanog za izgradnju podzemnog skladista za gas u Banatu. U “prebijanje” dugova sa ruskim “Gaspromom”, “usli” su, tvrdi nas sagovornik, preko svoje privatne firme Vuk Hamovic i Vojin Lazarevic.

– Oni su u taj posao ulozili deset miliona dinara, a vrednost je duplo veca – predocava nas sagovornik. – Znamo da se zbog toga odugovlacilo sa donosenjem Zakona o energetici, po kojem samo drzava moze da bude vlasnik podzemnog skladista gasa. Nepravilnosti ima i sa izgradnjom fabrike vode u selu Jazak, a trebalo bi proveriti i posao vezan za renoviranje NIS-ovog hotela u Prcnju.
Sporna sirijska sirova nafta koja je kupljena jeftino, sa druge strane, prema tvrdnjama anonimnog sagovornika, izaziva vecu stetu nego dobit, jer je veoma nekvalitetna i sadrzi mnogo sumpora. Prilikom njene prerade u rafinerijama, znatno se ostecuju postrojenja. Sirijska sirova nafta se preradjuje u rafineriji u Pancevu, zbog cijih isparavanja stanovnici ovog grada imaju problema.

LJ. P.

NEMAM POJMA O TOME

BIVSI v. d. direktora NIS Dimitrije Vukcevic je “Novostima” izjavio da on vec godinu i po dana nije u kompaniji i da od tada nema nikakve veze sa NIS-om.

– Ne znam nista o uvozu sirijske nafte – rekao je Vukcevic, napominjuci da ga niko iz policije nije zvao na informativni razgovor.

S.Krstajic -Z.Uskokovic
Vecernje novosti

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register