Djordjo Andrijan, savjetnik u Programu za zastitu zivotne sredine UNESCO

Objavljeno: 18.10.2004, 21:50h

Ako Crna Gora zeli da bude ekoloska drzava, mora se pridrzavati pravila i pratiti jasne procedure

Ako Crna Gora zeli da bude ekoloska drzava, mora se pridrzavati pravila i pratiti jasne procedure

Piše: RSE

Iako crnogorska Vlada tvrdi da nece preduzimati konkretne akcije na planu izgradnje hidroenergetskog sistema Buk Bijela, cije bi uspostavljanje uzrokovalo potapanje dijela kanjona rijeke Tare, bez prethodnih strucnih analiza i procjena, ukljucujuci i UNESCO-vu, Djordjo Andrijan, savjetnik u Programu za zastitu zivotne sredine te organizacije iz Venecije, za nas program kaze da Vlada do sada nije ponudila dovoljno informacija i podataka, na osnovu kojih bi UNESCO mogao formirati stav o mogucim posljedicama projekta.

RSE: Gospodine Andrijan, kakav je stav UNSCO-a po pitanju izgradnje hidroenergetskog sistema Buk Bijela, cija bi izgradnja dovela do potapanja dijala kanjona rijeke Tare, koja se nalazi pod zastitom Vase organizacije?

ANDRIJAN: UNESCO se ne upusta u domace rasprave i donosenje odluka koje su u nadleznosti nacionalnih vlada. To je prva vazna stvar koju treba razumijeti. Kanjon Tare se nalazi na listi UNESCO-ove svjetske prirodne bastine. Obaveze su preuzete i proizilaze iz Konvencije ciji je potpisnik i Srbija i Crna Gora. To znaci da Crna Gora ima obavezu da cuva teritorije koje se nalaze na nasoj listi od direktnih i indirektnih uticaja. Mi nemamo poseban stav oko Tare, jer to nije nas posao. Naglasavam da nemamo dovoljno informacija oko planiranog projekta i mogucnih posljedica. Nikada nam nije dostavljena fizibiliti studija ili strucna procjena posljedica po okruzenje, tako da ne mozemo ni formirati stav.

RSE: Mozete li nam pojasniti da li crnogorska Vlada zapravo ima pravo da preduzme bilo kakav konkretan potez u vezi sa ovim projektom bez prethodne dozvole UNESCO-a?

ANDRIJAN: To nije pitanje dozvole. Kada je rijec o medjunarodnim konvencijama svaka je drzava potpisnik duzna da se pridrzava pravila i cuva teritorije koje se nalaze na njenoj teritoriji. Tako da mi ne mozemo, slikovito da se izrazim, slati policiju da zaustavi Vladu. Vlada ima obavezu pred medjunarodnom zajednicom. Ako se pokaze da bilo koja odluka i akcija Vlade ugrozava teritorije koje se nalaze pod nasom zastitom, ono sto UNESCO moze uraditi jeste da tu teritoriju stavi na listu ugrozenih. Ako se nista ne postigne, onda se ta teritorija moze ukloniti sa liste. To je sve sto UNESCO moze uraditi. Sve ostalo zavisi od lokalne Vlade i mi ne zelimo da se mijesamo u njen posao.

RSE: Sta bi to znacilo po internacionalni imidz Crne Gore i njene Vlade?

ANDRIJAN: Koju god odluku Vlada donese u skorije vrijeme ona ce biti predstavljena citavoj medjunarodnoj zajednici. Vec sam, nakon nedavnog boravka u Crnoj Gori, podnio izvjestaj svom direktoru u Veneciji, a on je obavijestio centralu u Parizu, tako da svi znaju sto se desava u Crnoj Gori. Ako Crna Gora zeli da bude ekoloska drzava, mora se pridrzavati pravila i pratiti jasne ekoloske procedure za svaku planiranu akciju, sto trenutno nije slucaj sa Buk Bijelom. To Crna Gora mora uraditi, ako zeli da zadrzi taj zvucni imidz ekoloske drzave. U protivnom, bice jasno da se radi o goloj propagandi.

Petar Komnenic
RSE

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register