Vladan Batic: Sablja je bila iskljucivo policijska akcija

Objavljeno: 31.08.2004, 13:28h

Akcija “Sablja” je prvi veliki korak u borbi protiv organizovanog kriminala i kriminala uopste, sa znacajnim ali nedovoljnim rezultatima

Akcija “Sablja” je prvi veliki korak u borbi protiv organizovanog kriminala i kriminala uopste, sa znacajnim ali nedovoljnim rezultatima

Piše: Beta

U momentu preuzimanja vlasti nakon oktobarskih dogadjaja 2000. godine suocili smo se sa brojnim nasledjenim problemima iz prethodnog vremena koje karakterisu oruzani sukobi na prostorima bivse SFRJ, raspad drzave, velike migracije stanovnistva, ekonomska kriza i recesija, tragican pad standarda, izolacija, sankcije, NATO intervencija, politicka gibanja.

U takvim uslovima, autoritarni rezim Slobodana Milosevica nije birao sredstva za ocuvanje vlasti regrutujuci kao izvrsioce mnogih krivicnih dela ljude s druge strane zakona, pa je Srbija sve vise licila na neku balkansku banana republiku, na balkansku Kolumbiju, gde je postojala sprega vrhova vlasti, krupnog kapitala i kriminala.

Srbija se po prvi put srece sa organizovanim kriminalom i ratnim zlocinima. Nova vlast nije imala mogucnosti da u kratkom roku transformise MUP a posebno ne SDB, koja je na platnom spisku imala (potonji dogadjaju su to pokazali) veliki broj ljudi s druge strane zakona, angazovanih za obavljanje najprljavijih poslova.

Takodje republicka vlada nije imala nikakvog uticaja na razne vojne strukture od kojih su neke funkcionisale po matrici ranijih vremena i imale neki svoj sistem vrednosti i prioriteta.

Neophodno je bilo uhvatiti se u kostac sa takvom posasti kao sto je organizovani kriminal, zbog cega je donet i adekvatan zakon i formirani specijalizovani pravosudni organi. Post festum, postalo je jasno da su oni koji je trebalo da budu predmet krivicnog gonjenja, imali informacije da pravna drzava najzad pocinje da funkcionise, da mogu biti predmet procesuiranja i zato su doneli odluku da ubiju premijera Zorana Djindjica.

Akcija “Sablja” usledila je nakon tragicnog atentata od 12. marta prosle godine i oznacila je pocetak borbe protiv organizovanog kriminala, ocigledno mnogo vecih razmera nego sto je ranije bilo planirano.

Odgovorno tvrdim da je akcija “Sablja” bila iskljucivo u nadleznosti MUP-a, da na sednicama Vlade ili kolegijuma Vlade nikada nije bilo nikakvog planiranja redosleda poteza, i da sam ilustracije radi, ali i istine radi, KAO MINISTAR PRAVDE preko sredstava informisanja saznavao sve sto se odnosilo na tu akciju.

Inace, akcija je koincidirala sa uvodjenjem vanrednog stanja u koje vreme je doslo i do izmene propisa iz oblasti krivicnog zakonodavstva, cije su pojedine odredbe posle vise od godinu dana proglasene protivustavnim. Uvodjenje vanrednog stanja naislo je na veliku podrsku gradjana, buduci da su pre svega suspendovana prava osumnjicenih u krivicnim postupcima.

Zelim da naglasim da niko od predstavnika vaznijih evropskih institucija OEBS (Masari), EU (Baret), Savet Evrope (V.Tejlor), nije izrazavao negodovanje ili protivljenje ovakvim merama i pomenutoj suspenziji odredjenih prava.

Jedina polemika i jedine reakcije bile su vezane za eventualnu torturu prilikom hapsenja ili boravka u pritvoru, da bi uvidom medjunarodnih humanitarnih organizacija bilo ustanovljeno da u pritvoru nikakve torture niti zloupotreba nije bilo. Uostalom, na rezim boravka u pritvoru ili na reakcije zatvorskog osoblja niti za vreme pritvora, niti posle ukidanja nije bilo nikakvih prigovora od strane samih zatvorenika.

Buduci da se jedina nadleznost Ministarstva pravde tokom akcije “Sablja” odnosila na boravak osumnjicenog u pritvoru, imajuci u vidu obim te akcije, odgovorno tvrdim da nijedan zatvorski sistem u Evropi ne bi izdrzao takav udar. Za sve to vreme nije bilo nikakvih ozbiljnih incidenata (ubistva, samoubistva, pobuna, bekstava, torture i slicno).

Iz mog ugla i sa ove vremenske distance posmatrano:

1. Akcija “Sablja” je bila neophodna da bi se stalo na put ekspanziji kriminala.

2. Akcija “Sablja” imala je citav niz pozitivnih efekata, rasvetljene su mnoge misterije, resena misteriozna ubistva i druga teska krivicna dela.

3. Akcija “Sablja” bila je iskljucivo policijska akcija bez ikakvog scenarija sa strane, iz nekog misterioznog centra moci.

4. Akcija “Sablja” nailazila je u startu na veliko odobravanje javnosti, ali je njeno otupljivanje dovelo do prilicnog razocaranja.

5. Zahvat te akcije i veliki broj lica koja su njom obuhvacena, bez realnog pokrica i bez sudskog procesuiranja, stvorio je utisak da je ona iskoriscena za obracun sa politickim neistomisljenicima, sto ju je u mnogome devalviralo.

6. Jedno je jasno: Akcija “Sablja” je prvi veliki korak u borbi protiv organizovanog kriminala i kriminala uopste, sa znacajnim ali nedovoljnim rezultatima. Opsta politicka klima je bila kocnica da ona ima vece efekte.

Mislim da je potrebna veca vremenska distanca za konkretnije zakljucke, a vreme je najbolji sudija.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply