Bin Laden kupovao oruzje u Beogradu

Objavljeno: 29.08.2004, 21:35h

Osama bin Laden, najtrazeniji svjetski terorista, sredinom osamdesetih boravio je u tadasnjoj Jugoslaviji, u Zagrebu i Beogradu, gdje je nabavljao oruzje za borbu protiv sovjetskih snaga u Avganistanu

Osama bin Laden, najtrazeniji svjetski terorista, sredinom osamdesetih boravio je u tadasnjoj Jugoslaviji, u Zagrebu i Beogradu, gdje je nabavljao oruzje za borbu protiv sovjetskih snaga u Avganistanu

Piše: Globus

Osama bin Laden, najtrazeniji svjetski terorista, sredinom osamdesetih boravio je u tadasnjoj Jugoslaviji, u Zagrebu i Beogradu, gdje je nabavljao oruzje za borbu protiv sovjetskih snaga u Avganistanu. To pokazuje dokument bivse jugoslovenske Savezne direkcije za promet robe (SDPR) sa sjedistem u Beogradu, iz 1986. godine, pise zagrebacki nedeljnik “Globus”.

Bin Laden je u Zagreb i Beograd dosao na pregovore o kupovini oruzja za koje je bio spreman da odmah plati 100 miliona americkih dolara u gotovini, a novac je, kako je tvrdio, dobio od svoje domovine, Saudijske Arabije. On je bio zainteresovan za lako naoruzanje, vojne transportere, opremu za specijalce i komandose, ljekove i medicinsku opremu, opremu za ometanje neprijateljskih komunikacija, te protivtenkovsko i protivvazdusno oruzje.

Bin Laden je Jugoslaviju odabrao kao neutralnu zemlju s jakom vojnom industrijom. Tadasnja jugoslovenska vlada, naime, kao jedina socijalisticka drzava medju prvima je osudila sovjetsku invaziju na Avganistan, a vjesto je balansirala i izmedju americkih i sovjetskih interesa.

Medjutim, nije iskljuceno, kako navode izvori upoznati s njegovim boravkom u Hrvatskoj i Srbiji, da je Bin Laden u bivsu Jugoslaviju dosao na izricitu preporuku Amerikanaca.

U Zagreb i Beograd Bin Laden je stigao u pratnji turskih prijatelja i saboraca iz Avganistana. Osim Zagreba i Beograda, nakratko je bio u Pristini, Kragujevcu i Ljubljani, a potom je preko Turske otisao natrag u Avganistan.

Prema zapisniku iz 1986, Bin Laden je 25. juna u 10:30 dosao u centralu SDPR-a u Beogradu u pratnji dvojice stranaca i jedne jugoslovenske drzavljanke koja je dugo zivjela u Turskoj i ciji je suprug turski drzavljanin. Njihova posjeta nije bila najavljena. Prema naredbi rukovodstva SDPR-a, dvojica pukovnika koja su s njima razgovarala sat vremena morala samo da ih saslusaju. Nisu smjeli da daju nikakve odgovore na njihova pitanja. Neposredno prije dolaska arapske delegacije upozoreni su preko podataka obavjestajaca da se radi o osobama koje se bore u Avganistanu.

U zapisniku koji je potpisao pukovnik Borislav Jurisic, naslovljenom “Zabiljeska o razgovoru sa strancima”, stoji da su u SDPR stigla trojica stranaca – Fahti Mohamed Ali, clan pokreta otpora Avganistana protiv SSSR-a, koji je imao americki pasos, zatim Osran Kaldjirin, ruski drzavljanin s prebivalistem u SAD, te Osama bin Laden, drzavljanin Saudijske Arabije koji je kao dokument o svom identitetu predao saudijski pasos serijskog broja 2110/37. Jugoslovenska drzavljanka koja je dosla s njima bila je Milica Karadzoglu, rodjena u Kragujevcu, udata za Turcina, koja se bavila posredovanjem u medjunarodnoj trgovini i vec je bila u kontaktu sa SDPR-om u ime turskih oruzanih snaga.

BLIC

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register