Rusi na Mediteranu

Objavljeno: 28.08.2004, 14:38h

Prica o sve dominantnijem ruskom kapitalu u Crnoj Gori zasad se svodi na (retke) tekstove u ovdasnjim novinama, posrednim saznanjima i svedocenjima gradjana

Prica o sve dominantnijem ruskom kapitalu u Crnoj Gori zasad se svodi na (retke) tekstove u ovdasnjim novinama, posrednim saznanjima i svedocenjima gradjana

Piše: Mila Radulovic

Direktor crnogorske Uprave za sprecavanje pranja novca Predrag Mitrovic podsetio je pre nekoliko dana agencije za promet nekretnina, trgovce automobilima i advokate da bi taj drzavni organ trebalo da izvestavaju o sumnjivim novcanim transakcijama. Neposredno pre toga, Mitrovic je, pozivajuci se na tajnost postupka, odbio da javno saopsti da li pojedini strani drzavljani i firme, pre svega iz Ruske Federacije, ulazu “prljavi” novac u Crnu Goru, kupujuci njime preduzeca, hotele, kuce, placeve.

Tako se prica o sve dominantnijem ruskom kapitalu u Crnoj Gori zasad svodi na (retke) tekstove u ovdasnjim novinama, posrednim saznanjima i svedocenjima gradjana koji su “svojim ocima videli Ruse kako kupuju sve sto stignu na Crnogorskom primorju” – uzdanici glavne crnogorske privredne grane – turizma.

“Cula sam komsiju kako razgovara sa nekim Rusem koga zanima njegova kuca u Budvi. Kad je cuo da je Budvanin zainteresovan da proda kucu za ponudjenu cenu, Rus je pitao – “imas li jos koju?””, ispricala je za NIN jedna Budvanka, koja kaze da posla ove vrste ima sve vise u crnogorskoj prestonici turizma.

Vlada Crne Gore je prve poslove sa Rusima sklopila jos 1998. godine, kada su zakupili hotele “4. jul” u Petrovcu i “Plavi horizonti” u Kotoru. Kasnije su firme iz Ruske Federacije privatizovale jos sest ugostiteljskih objekata na primorju. Prema podacima vladine Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, firma “Sibinegoresurs” iz Moskve je kupila hotel “As” u Perazica dolu za 2,5 miliona evra,”Moskovskaja trastovaja” (MTG) za 2,6 miliona evra petrovacki hotel “4. juli” i bar “Kastelo”, kao i poslovni prostor u istom gradicu. Hotele “Splendid” i Montenegro” u Becicima kupila je mesovita crnogorsko-ruska kompanija “Montenegro stars” za 2,4 miliona evra. Pored hotela i kuca, Rusi kupuju placeve na kojima podizu vile. Interesantni su im Lustice, Sveti Stefan, Zanjice. Na istocnoj padini iznad Zanjica sagradili su nekoliko vila povrsine od oko pet hiljada kvadrata, koje, prema svedocenju tamosnjih gradjana, cuvaju tri izbeglicke porodice iz Bosne i Hercegovine. Jedna od “ruskih kula”, kako se nagadja, pripada ruskom kosmonautu Alekseju Leonovu, koji je proslog leta bio gost igalskog Instituta “Simo Milosevic”. Selo iznad Svetog Stefana, koje se zvalo Blizikuce, sada je od tamnosnjih mestana preimenovano u Rusko Selo jer su nasa braca tamo kupila vecinu placeva i prave kuce. Prema podacima jednog drzavnog sluzbenika, koje je on poverio novinarima u neformalnom razgovoru, Rusi su u Crnoj Gori kupili oko 30 hiljada kuca – uglavnom na primorju.

Da se novi vlasnici uglavnom ne kriju od domicilnog stanovnistva, da gradjevinari njihovih velelepnih zdanja ne brane prilaz i slikanje, da nadlezni u drzavi ne cute o tome, mozda se u javnosti ne bi cule svakojake price u kojima se pominje da ce neka od tih gradjevina biti javna kuca, kockarnica ili nesto slicno.

Britanska kompanija “Midlend Resurs Holding Limited”, koja je, prema zvanicnim podacima, “ozbiljna industrijska investiciona kompanija sa predstavnistvima u 35 zemalja”, kupila je pre nekoliko meseci niksicku “Zeljezaru”. Nezvanicno se, medjutim, moglo cuti da su njeni pravi vlasnici dvojica Rusa, a vec je poznato da je ona suvlasnik srpske industrije mesa “Carnex”, pancevacke Luke Dunav, ugostiteljskog preduzeca “Stari grad” u Beogradu, fabrike zaptivnih profila “Gumaplast”.

Nekretnine se uglavnom kupuju preko agencija. Jedan od Crnogoraca, ukljucenih u biznis sa Rusima, kaze da se to doskora radilo preko domacih agencija ali da je u poslednje vreme sve vise onih koje drze Rusi, navodeci primer agencija “Rus mont”, “Pernija”, “Cernogorija”. Budvanski advokat Milorad Bojovic ne dovodi u pitanje da “neosporno vlada veliko interesovanje ruskih drzavljana za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori”.

“Nasa advokatska kancelarija je uglavnom orijentisana na zastupanje zapadnih kompanija, tek poslednjih pola godine bili smo u prilici da zastupamo sve poznate ruske kompanije koje su zainteresovane da ulazu u Crnu Goru. One imaju izuzetan rejting u gradjevinarstvu i reference koje ne ostavljaju mesta sumnji”, navodi on u izjavi za NIN.

Nazalost, tvrdi dalje Bojovic, ovakva ocena se ne moze dati za pojedine ruske drzavljane koji kupuju nekretnine. “U Crnoj Gori zivi nemali broj ruskih drzavljana koji, po nasim zakonima, mogu otvoriti preduzece, a najcesce su to agencije za promet nekretnina. Posto otvore agenciju, prvi potez je da to reklamiraju i na neki nacin privuku svoje sunarodnike koji dolaze i kupuju nekretnine. Vise nije problem da li Rusi kupuju, da li je to obavljeno pravno cisto, problem su ‘divlje agencije’ preko kojih se ugovara posao”, kaze nas sagovornik.

Komentarisuci stav direktora Uprave za sprecavanje pranja novca Predraga Mitrovica koji je agenciji Beta rekao da ce od nadleznih organa Ruske Federacije zatraziti podatke o eventualnim sumnjivim novcanim transakcijama, ukoliko od drzavnih organa, agencija ili advokata dobije takvu vrstu prijava, Bojovic kaze da je “pravno i eticki neprihvatljivo” traziti to od advokata.

U javnosti se velika buka digla i oko kontroverzne privatizacije (u kojoj je presudjivao i Visi sud) budvanskog hotela “Avala” i istoimenih vila, kolasinskog Ski centra “Bjelasica”, a nije prosla neprimecena ni prodaja podgorickog dnevnog lista “Publika”. Budvanski hotel i Ski centar kupila je britanska firma “Bepler&Dћejkobson”, koja se dovodi u vezu sa Crnogorcem Zoranom Becirovicem koji zivi u Moskvi i cije, kako je pisala stampa, prijateljske veze sezu do vrha crnogorske vlasti i ambasade Srbije i Crne Gore u ruskoj prestonici. U isti konktekst stampa je dovela i preduzece “Hadiflake”, koje je kupilo “Publiku”, privatni list za koji se kalkulisalo da je blizak pojedincima iz vlasti i policije. Ta firma, pod cijim ce pokroviteljstvom uskoro poceti da izlazi naslednik “Publike”- dnevnik “Republika”, formalno je registrovana na Britanskim Devicanskim ostrvima ali ovih dana njena prava u Crnoj Gori zastupa jedan Rus. Jedan od posrednika u rusko-crnogorskim privatizacionim poslovima rekao je za NIN da je “Publiku”, tacnije njenog osnivaca, podgoricko preduzece “Milenijum”, kupila kompanija koja je vec dosta angazovana na trzistu SiCG. Sa obrazlozenjem da je “Hadiflake” firma sumnjivog kapitala, crnogorska Fondacija za podrsku privatnim medijima zatrazila je od nadleznih drzavnih organa da preispitaju vlasnistvo nad novim vlasnikom “Publike” -”Republike”.

A na crnogorsko trziste na jesen bi mogla uploviti jos jedna ruska kompanija. Iako je tender za prodaju vecinskog paketa akcija podgorickog Kombinata aluminijuma jos u toku, tvrdi se da je glavni pretendent za taj posao ruska kompanija RUSAL. To su otvoreno naznacili i ruski drzavni zvanicnici, koji su proletos cesto svracali u Crnu Goru.

Najotvoreniji je bio predsednik Drzavne dume Boris Grizlov koji je kazao da bi aluminijumskom kombinatu bilo najbolje u ruskom narucju zbog “bratskih osecanja, rastuceg potencijala RUSAL-a i posvecenosti ruskih preduzetnika crnogorskom turizmu”. Ima naznaka da su i posveceni telekomunikacijama zainteresovani da kupe crnogorski “Telekom” a oni su opet iz Rusije.

Jedan beogradski advokat, ukljucen u rusko-crnogorske privatizacione transakcije, rekao je za NIN da nema ovlascenje da govori o svojim klijentima iz Rusije, ali da je nemoguce utvrditi poreklo njihovog kapitala s obzirom na to da je u moskovskoj upravi prihoda registrovano 175 milionera i dvadesetak milijardera.

Njegov crnogorski kolega Bojovic, medjutim, postavlja pitanje: “Koja je i kakva to drzava koja dozvoljava stranim drzavljanima da je kupi na rasprodaji?”

NIN

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register