Gordane Djurovic: Crna Gora sama rekordnom brzinom do Studije

Objavljeno: 26.08.2004, 23:20h

Crna Gora bi imala Studiju izvodljivosti za pocetak pregovora o zakljucivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju EU za rekordno kratko vrijeme, ako bi taj proces pocela samostalno

Crna Gora bi imala Studiju izvodljivosti za pocetak pregovora o zakljucivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju EU za rekordno kratko vrijeme, ako bi taj proces pocela samostalno

Piše: Mina Biznis

Crna Gora sama rekordnom brzinom do Studije

Crna Gora bi imala Studiju izvodljivosti za pocetak pregovora o zakljucivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju Evropskoj uniji (EU) za rekordno kratko vrijeme, ako bi taj proces pocela samostalno, smatra crnogorski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije Gordana Djurovic.

“Ako bi prema EU isla samostalno, nema razloga da Crna Gora ne harmonizuje postepeno svoj ekonomski sistem sa evropskim standardima, kao i sve druge zemlje kandidati, kakva je na primjer Hrvatska. Neka nam se samo pruzi prilika i rezultati nece izostati”, kazala je DJurovic agenciji Mina-busines.

Prema njenim ocekivanjima, Crna Gora bi u tom slucaju za samo nekoliko mjeseci postala clanica Svjetske trgovinske organizacije (STO), a zatim bi definisala i Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju.

“Ekonomski posmatrano, scenario je krajnje optimistican i obecavajuci. Mislim da se i misljenje medjunarodne zajednice o tom pitanju mijenja nama u korist”, rekla je DJurovic.

U vladi Srbije smatraju da u Crnoj Gori ne postoji politicka volja za ekonomsku harmonizaciju u drzavnoj zajednici, koja bi, da je ima, mogla biti zavrsena “za najduze dvije sedmice”, sto je DJurovic odbacila.

“Ko govori o 15 dana za internu ekonomsku harmonizaciju, ne razumije ni sta to znaci, osim ako odbaci Ustavnu povelju i dekretom zavede unitarnu drzavu”, smatra DJurovic.

Ona je ocijenila neosnovanim optuzbe iz Srbije da je Podgorica blokirala proces interne harmonizacije.

“To je bez osnova. Veoma mnogo radimo na prihvatanju standarda EU i ispunjavanju svih obaveza iz Beogradskog sporazuma, Ustavne povelje i Akcionog plana. Nema osnova prica o sankcijama prema Crnoj Gori i ne shvatamo zasto takva upozorenja, da ne kazem prijetnje, stizu iz Srbije”, rekla je DJurovic.

Prema njenim rijecima, izvjestaji o sastancima Unaprijedjenog stalnog dijaloga sa predstavnicima Evropske komisije o dinamici ekonomskih reformi u odabranim sektorima dokazuju da je Crna Gora ispunila veoma veliki broj obaveza iz Akcionog plana harmonizacije ekonomskih sistema.

“Saradjujemo i u radu zajednickih kancelarija na nivou Srbije i Crne Gore (SCG), implementaciji ugovora o slobodnoj trgovini sa susjedima, razgovorima o postepenom smanjenju i ukidanju svih barijera trgovini, kreiranju sustinski identicnih zakona o zastiti konkurencije, saradnji carinskih sluzbi i na realizaciji programa obuke EU. Dali smo puni doprinos finalizaciji ugovora o tekstilu, koji je posebno vazan za jug Srbije, a isli smo i na pregovore u Brisel o tom pitanju”, podsjetila je DJurovic.

Ona je ocijenila da je danasnji predlog o ujednacavanju carinskih stopa Srbije i Crne Gore, prema kojem manja drzava clanica treba da prihvati vise carinske stope na uvoz hrane od srpskih, a uvoznicima nakon toga iz Budzeta vraca visak naplacene carine u odnosu na aktuelne niske crnogorske stope, neprihvatljiv.

DJurovic je saopstila da je identican predlog predstavljen na engleskom jeziku u maju, uoci posjete evropskog komesara Kristofera Patena /Christopher Patten/, ali da tada nije definisan njegov predlagac.

Crnogorsko Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije, kako je kazala, jos nije zvanicno dobilo taj predlog od kolega iz Srbije.

Crna Gora bi prihvatanjem tog predloga povecala do sada neusaglasenih 56 carinskih stopa za poljoprivredne proizvode sa prosjecnih jedan odsto na 27, odnosno efektivno sa 3,1 na 42 odsto.

DJurovic smatra da bi rast stopa i nadoknadjivanje naplacene carine uvoznicima znacilo veliko administriranje i rast stvarnih i transakcionih troskova, kao i produzenje vremena za trgovinu. Rezultat bi, kako je dodala, bio da sistem zastite poljoprivrede u Srbiji ostane isti, a da sav trosak harmonizacije placaju potrosaci, proizvodjaci, trgovci i Budzet Crne Gore.

“Najkrace, predlog je potpuno protiv interesa crnogorske ekonomije i njene ekonomske buducnosti”, tvrdi ona.

Predstavnici Srbije su, kako je saopstila, na sastanku odrzanom 6. jula insistirali da se usaglasavanje carinskih stopa ne potencira, jer nijesu spremni nista da mijenjaju, odnosno makar djelimicno smanje stepen.

“Imali smo identicne stavove da to pitanje mozemo jos tretirati otvorenim, jer nam i Akcioni plan to dozvoljava. Ovo usaglasavanje bi trebalo da stupi na snagu u narednih pet godina. Tek je godina prosla, imamo jos cetiri. Cemu pritisak i zurba, a usput definisanje krivca bez krivice?”, upitala je DJurovic.

Na pitanje da li su crnogorska Vlada i resorno Ministarstvo do sada pripremili neki zvanican predlog harmonizacije carina sa Srbijom, ona je odgovorila da se o tome dosta razgovara i da postoje neki predlozi, ali da su svi “u duhu slobodne trgovine”, koji je veoma bitan za poljoprivredne proizvode.

“Svjetsko trziste treba da nam u svakoj kombinaciji bude maksimalno dostupno, odnosno otvoreno. Ne moze se graditi ekonomska projekcija samo sa varijantom da te proizvode kupujemo iz Srbije”, rekla je DJurovic i pojasnila da bi u godini u kojoj Srbija nema visak poljoprivrednih proizvoda koji bi plasirala u Crnu Goru mogla na primjer, zabraniti izvoz.

U toj situaciji, kako je dodala, Crna Gora bi za Srbiju bila inostranstvo i ne bi imala odakle da uvozi potrebne poljoprivredne proizvode.

DJurovic je rekla da crnogorsko Ministarstvo nije obavijesteno o odrzavanju danasnjeg sastanka predstavnika SCG i Monitoring grupe Savjeta Evrope u Beogradu o funkcionisanju drzavne zajednice.

“Koliko nam je poznato, takav sastanak planira se za 14. oktobar, na kojem smo, naravno, potvrdili ucesce. Predstavnici Crne Gore su uvijek spremni za razgovor i dijalog”, saopstila je DJurovic.

MINA-BUSINES

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register