Sveti Ante Pavelic

Objavljeno: 25.08.2004, 20:30h

Budak mozda nije pripadao koljackoj vertikali ustaskog pokreta ali joj je ideoloski i intelektualno vjerno sluzio a zlocine koje je vrsila ova vertikala potpomagao

Budak mozda nije pripadao koljackoj vertikali ustaskog pokreta ali joj je ideoloski i intelektualno vjerno sluzio a zlocine koje je vrsila ova vertikala potpomagao

Piše: Drago Pilsel

U OCEKIVANJU da Ivo Sanader naredi pokretanje bagera koji ce u Svetome Roku srusiti spomen obiljeze ustaskog doglavnika i ministra NDH Mile Budaka, branitelji lika i djela supotpisnika rasnih zakona pokrenuli su peticiju koju je potpisalo 120 sveucilisnih profesora, znanstvenika, kulturnih i javnih djelatnika.

Jedan od autora peticije, akademik Josip Pecaric, bokeljski Hrvat, obrazovan u Beogradu koji se, prema meni dostupnim izvorima, izjasnjavao i kao Srbin, a u Hrvatsku stigao sredinom osamdesetih uz pomoc struktura JNA (pomogle su mu, naime, veze supruge, kceri oficira te vojske), da bi se danas zestoko busao u svoja hrvatska prsa i grlato galamio protiv navodnih siritelja tvrdnje o genocidnosti hrvatskog naroda, a to su isti oni koji zagovaraju uklanjanje spomenika Budaku i svih ulica koji taj ratni zlocinac ima po Hrvatskoj (Novi list podsjeca da ih trenutno ima u 17 gradova), smatra da Mile Budak nije i ne smije biti smatran ratnim zlocincem.

Zasto? Pecaric tvrdi da Budak osobno nikoga nije ubio. Slijedeci tu logiku, ratni zlocinci nisu ni Pavelic, ni Musolini, ni Hitler, ni Milosevic, ni mnogi drugi. Likovi poput akademika Pecarica tvrde da je Budak samo provodio rasne zakone. Pa bismo tako mogli blazeno promatrati ljude poput Eichmanna ili Maksa Luburica jer su i oni samo provodili neke zakone.

Srecom, nisu svi tako glupi i ne pricaju svi budalastine kao sto cini akademik Pecaric. Srecom ima medju nama mnoge koji jos pamte strahote NDH i dobre povjesnicare koji o tim strahotama pisu knjige. Zato ovdje navodim pismo koje je novinar Ivo Horvat poslao Vjesniku a ovaj list objavio u srijedu. 25 kolovoza. Pa kaze: Nesto je defektno u clanku Ane Juric-Simuncic, profesorice defektologije iz Karlovca (“Tko, komu, zasto i kada treba podignuti spomenik”, Vjesnik, Stajalista, 21. kolovoza), kada tvrdi da “Budak nije autor rasnih niti represivnih zakonskih odredaba”.

Tvrdnju da Budak nije potpisao nijednu represivnu rasnu odredbu iznio je prije osam godina, u Vjesniku od 28. sijecnja 1996., Vinko Nikolic, saborski zastupnik i bivsi ustaski ideolog za vrijeme NDH. On se, rekao je, “potrudio i ustanovio u Hrvatskom drzavnom arhivu da te nesretne zakone od 30. travnja i 4. lipnja 1941. nije potpisao Mile Budak, nego su potpisali dr. Milovan Zanic i dr. Andrija Artukovic”.
No, vec za mjesec dana, 1. ozujka 1996., u Novom listu je opovrgnuta Nikoliceva tvrdnja, naime, objavljen je pretisak iz sluzbenih Narodnih novina od 4. lipnja 1941. s punim tekstom “Zakonske odredbe o zastiti narodne i arijske kulture hrvatskog naroda”, koju je potpisao ministar Mile Budak, uz Pavelica, Artukovica i Dumandzica. Sutradan, 5. lipnja 1941. i ustaske novine Hrvatski narod objavile su tekst te odredbe. Naslov je glasio: “Zidovi po rasi ne smiju suradnjom utjecati u izgradnji narodne i arijske kulture”.

Kao ustaski ministar “nastave i bogosluzja”, Budak je tako izgnao sve nearijce iz skole, kazalista, filma, kulturnih drustava i ustanova, da bi zatim oni kao Zidovi bili internirani u sabirne centre i na kraju u logore, gdje je vecina ubijena od krvnika Maksa Luburica.

I vec bi ovo bilo dovoljno da se odgovori budalastinama koji izgovara akademik Pecaric u Slobodnjoj Dalmaciji (25. kolovoz). Ali ekstremnoj hrvatskoj desnici koja se svako malo zareda svojim potpisima pod dokumentima koji tesko kompromitiraju pro-europsku Hrvatsku u odgovoru treba dodati jos nesto.

Budak mozda nije pripadao koljackoj vertikali ustaskog pokreta ali joj je ideoloski i intelektualno vjerno sluzio a zlocine koje je vrsila ova vertikala potpomagao. To bi se, dakako, dokazalo da se kojim slucajem obnovi ili revidira Budakov proces kako traze potpisnici peticije za zastitu lika i djela Mile Budaka. Katolicki list kao glasilo Katolicke crkve u NDH (17/1941) potvrdjuje Budaka kao autora izreke “Bjezte psine preko Drine” (Vidi u Goldstein, Holokaust u Zagrebu, str. 564).

Svjedok tadasnjih zbivanja Vladimir Zidovec drzi da je kroz Budakove huskacke slogane kao sto je ovaj ovdje citiran progovarala politicka filozofija progona kojeg je unaprijed smislio i pripremio ustaski pokret, a kojeg je Pavelic proveo uz pomoc Budaka i drugih od 1941. na dalje. Upravo je ta “Zakonske odredbe o zastiti narodne i arijske kulture hrvatskog naroda”, koju je potpisao ministar Mile Budak, smatra povjesnicar Ivo Goldstein, jedan od najsurovijih rasnih zakona koji je pripremao ustase za masovni pokolj Zidova i drugih (Isto, str. 583).

Andrija Artukovic i Eugen Dido Kvaternik nisu bili sami u organizaciji ubijanja – svjesni i proracunati upravljaci i autori koljackog plana bili su sam Pavelic i najintimniji krug oko njega (Budak, Lorkovic, Puk, Dido Kvaternik, itd) … dok su brojni izvrsitelji koljaci bili cesto nesvjesno orudje pravih krivaca, zasljepljeni rasnim i drugim teorijama (Isto, str. 627).

Taj isti Zidovec svjedoci o politickoj klimi koju je stvarao Budak kojeg je smatrao blebetalo (imali smo i u Tudjmanovom rezimu tihe i marljive zlocince poput Gojka Suska i razmahana laprdala poput Sime DJodana). Prema njemu, Budak je potpomagao zlocinima. Naime, posto je 13. srpnja 1941. godine na otvorenom prostoru u Karlovcu odrzao cuveni huskacki govor, Budak je u zatvorenom krugu, na domjenku za pedeset biranih uzvanika u franjevackom samostanu bio u mogucnosti govoriti otvoreno o jednoj stvari koja sada sve vise postaje aktualna – o pitanju sto ce biti zapravo sa Zidovima i Srbima u nasoj drzavi (NDH, op. D.P.) … Vi ste pametni ljudi kojima ne treba mnogo pricati, pa cu vam stvar moci najzgodnije razloziti jednom anegdotom iz nase ustaske emigracije (pripovijedao je okupljenima Mile Budak).

Bilo je jednom zgodom kada sam obilazio ustaske logore. Dosla je rijec i na Srbe te Zidove, kao i ono sto oni rade u nasoj domovini, te kako cemo to pitanje rijesiti kada se vratimo kuci.

Jedan dobar nas ustasa obratio se je na me tada ovim rijecima: “Kada se vratimo kuci onda cete vi gospodine doktore sigurno biti ministar i predstavljati hrvatske drzavne vlasti. Ja cu biti hrvatski vojnik i predstavljati hrvatsku borbenost. Sto cemo mi, hrvatski vojnici, od vas ministara i predstavnika vlasti traziti i ocekivati? Nista drugo nego samo sljedece – i to kada mi vojnici budemo negdje na licu mjesta uredovali protiv Srba i Zidova. Mi od vas ocekujemo samo to da cete uvijek znati doci pola sata prekasno!” Evo vidite: “U tom je sva tajna i odgovor na vase pitanje”, zakljucio je Mile Budak, “neobicno razdragan” (Isto, str. 588-589).
Dakle, gospodo akademici i ostala desnicarska bratija. Hocete istinu o Budaku kroz pregled procesa? Imate je vec u knjigama. Ako vam one ne pomazu i ako Sanader ipak posalje bager, jos uvijek mozete uperiti pogled u nebo i traziti cudo. Nema sumnje da ce vas vasi zastitnici sveti Ante Pavelic i sveti Adolf Hitler pazljivo saslusati.

Intex.hr

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte




Forgot?
Register