Nova velika prevara za gradjane Srbije?

Objavljeno: 15.08.2004, 14:18h

Ovih dana procurila je glasina da izvesna svajcarska organizacija isplacuje obestecenje roditeljima dece koja su rodjena za vreme i nakon NATO bombardovanja SRJ 1999. godine

Ovih dana procurila je glasina da izvesna svajcarska organizacija isplacuje obestecenje roditeljima dece koja su rodjena za vreme i nakon NATO bombardovanja SRJ 1999. godine

Piše: Dinko Gruhonjic

Ovih dana procurila je glasina da izvesna svajcarska organizacija isplacuje obestecenje roditeljima dece koja su rodjena za vreme i nakon NATO bombardovanja SRJ 1999. godine. Roditelji su pribavljali i placali izvod iz maticne knjige rodjenih, detetovu otpusnu listu iz bolnice, otvarali devizni racun u bankama, stajali u redovima u posti da prikupljene papire posalju u Svajcarsku i pretoce ih u hiljade evra… Svi su imali “pouzdane informacije” da se “deli” po 7.000 evra po detetu, sto je za prosecnog gradjanina Srbije pravo bogatstvo.

Srecom, reagovala je kancelarija vojvodjanskog ombudsmana, koja je proverom kod domacih i medjunarodnih institucija dokazala da je rec o prevari. Potom je i Medjunarodna organizacija za migracije (IOM) sa sedistem u Zenevi, koja je navodno trebalo da deli novce, takodje demantovala da isplacuje bilo kakva slicna obestecenja.
Vojvodjanski ombudsman Petar Teofilovic za DW kaze da ce citav slucaj biti prijavljen ne samo domacoj policiji vec i Interpolu, kako bi se ustanovilo ko stoji iza toga i da li je rec o finansijskoj prevari ili o trgovini decom. Teofilovic apeluje na roditelje da ne nasedaju na ove opasne glasine:

“Moguce da je u pitanju prevara finansijskog tipa, da neko hoce na taj nacin da prikupi pet, deset evra od svakoga, pa se prijavi pet hiljada ljudi i to su onda vec velike pare… A mozda se radi i o nekom gorem slucaju, neke mozda organizovane grupe koja se bavi trgovinomm decom pa pravi neku bazu podataka te vrste ili nesto slicno. O tome ce biti obavesten Interpol da se utvrdi ko stoji iza toga.”

Prevarama tu nije kraj. Naime, Medjunarodna organizacija za migracije upozorila je starije stanovnistvo Srbije i Crne Gore da ne nasedaju na uveravanja da je jos uvek moguce podneti zahteve za odstetu za prinudni rad tokom Drugog svetskog rata i za zrtve holokausta. Doduse, ova organizacija je primala zahteve za tu vrstu odstete, ali je rok za podnosenje tih zahteva istekao jos krajem 2001. godine.

Uprkos tome, u Srbiji postoje fantomske kancelarije koje koriste muku zrtava rata i njihovih potomaka i “primaju” i naplacuju “formulare” za podnosenje ovakvih zahteva.
Nadajmo se da ce se utvrditi kome su pale na pamet nove prevare namenjene gradjanima Srbije, koji su ionako osiromaseni dobrim delom zahvaljujuci velikim drzavnim prevarama poput raznoraznih Jezda, Dafina, zajmova, starih deviznih stednji, inflacijama, laznim ponudama za posao…

Radio Dojce Vele

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register