Kako Milosevic priprema odbranu

Objavljeno: 06.08.2004, 21:44h

Bivsi predsjednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milosevicu izjavio je da je proces koji se protiv njega vodi u Tribunalu u Hagu “politicki” i da su sudije Haskog tribunala dobile instrukcije od zapadnih vlada koje su se urotile da ga uklone

Bivsi predsjednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milosevicu izjavio je da je proces koji se protiv njega vodi u Tribunalu u Hagu “politicki” i da su sudije Haskog tribunala dobile instrukcije od zapadnih vlada koje su se urotile da ga uklone

Piše: Reno Zirar

Bivsi predsjednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milosevicu izjavio je da je proces koji se protiv njega vodi u Tribunalu u Hagu “politicki” i da su sudije Haskog tribunala dobile instrukcije od zapadnih vlada koje su se urotile da ga uklone. Milosevic je u intervjuu koji je danas objavio francuski list “Figaro”, o kljucnim tackama optuznice, koje se odnose na ratne zlocine pocinjene u Bosni i Hercegovini , Hrvatskoj i kasnije na Kosovu i Metohiji, ali i o politickim ubistvima za vreme njegove vlade, koja nisu predmet istrage Medjunarodnog krivicnog suda za bivsu Jugoslaviju.

U clanku naslovljenom “Kako Milosevic priprema odbranu” na pitanja specijalnog izvestaca Figaroa, Renoa Zirara, optuzeni je odgovarao u svom “birou” u Seveningenu, u klimatizovanoj prostoriji “sa cetiri stolice, ormarom sa dokumentima, stolom, kompjuterom bez Interneta, telefonom sa faks masinom i aparatom za kafu”, koja mu je data na raspolaganje od 9 do 17 casova da bi pripremio svoju odbranu, ciji pocetak je zakazan za 31. avgust.

Intervjuu je objavljen “bez diktafona”, jer je svako obracanje javnosti zatvorenika zabranjeno prema pravilima Tribunala, osim televizijskog prenosenja sudjenja.

“Jos od kad sam bio na vlasti bio sam satanizovan u medijima zapadnih vlada. Ne vidim zasto se to ne bi nastavilo tokom ovog politickog procesa koji je bio narucen od sila NATO”, naveo je, izmedju ostalog, Milosevic.

Po Milosevicu, nije slucajnost sto je odluka da mi se sudi donesena dok su avioni NATO bombardovali Saveznu Republiku Jugoslaviju u prolece 1999.

Po “Fiugarou” Milosevic je u paradoksalnoj poziciji, posto “sa jedne strane ne priznaje legitimitet Tribunala, a sa druge shvata da mu ovo sudjenje nudi jedinstvenu mogucnost [koju, bez sumnje, ne bi imao da mu je sudjeno u njegovoj zemlji] da se opravda pred licem istorije i srpskog naroda”.

Kada mu se iznesu argumenti optuznice, navodi Zirar, bivsi predsednik plane, iznoseci svoju liniju odbrane koja je jasna: zlocini pocinjeni u BiH nemaju veze sa njim, jer je njegova nadleznost iskljucivo bila na teritoriji Srbiji.

Za rat u BiH, Milosevic je francuskom novinaru rekao da je “pokusao sve da bi zaustavio gradjanski rat u kome je od pocetka bilo jasno da ce na kraju svi biti gubitnici”, navodeci da mu je na naporima za uspostavljanje mira javno cestitao i bivsi americki predsednik Bil Klinton na ceremoniji potpisivanja mirovnog sporazuma u Parizu, u decembru 1995, posle pregovora u Dejtonu.

Po Milosevicu, “napad na Srebrenicu, koja je bila zona pod zastitom Ujedinjenih Nacija, bio je ogromna strateska greska bosanskih Srba, sa kojima sam u to vreme bio u veoma losim odnosima”.

“Dobro poznajem Mladica. To je jedan vojnik. Ne mogu da zamislim da je on mogao da naredi nesto tako suprotno srpskoj vojnoj casti kao sto je egzekucija ratnih zarobljenika”, dodao je Milosevic.

Milosevic je dalje naveo da je “tacno da smo na televizijskim snimcima videli kako deli bombone deci. Ali ja mislim da je on potom otisao, i da ubistva nije on pocinio. Mrznja medju vojnicima bila je uzasna”.

Novinar Figaroa navodi da je jak argument Milosevica u ovom slucaju sto je 250 muslimana iz Srebrenice koji su potrazili spas od masakra u Srbiji, policija predala Crvenom krstu i oni su dobili azil u zapadnim zemljama, pre svega u Austriji.

Po “Figarou”, Milosevic ima pravo na 150 saslusanja svedoka odbrane, te se prognozira da ce taj deo procesa zapocetog izlaganjem tuzilastva u februaru 2002, trajati vise od godinu dana.

Ostaje da se vidi, navodi Figaro, da li ce sud odobriti da se kao svedoci Miloseviceve odbrane u Hagu pojave sadasnji predsednik Francuske Zak Sirak ili Bil Klinton.

List, medjutim, predvidja da ce ispitivanje bivseg americkog ambasadora i balkanskog pregovaraca Ricarda Holbruka, koji ce sigurno biti pozvan da svedoci, biti burno.

“Kada je Holbruk dosao da me poseti u Beogradu, u oktobru 1998, rekao sam mu: “Ricarde Carlse, nemojte da mi govorite o istoriji. Oni Albanci koji su nasi gradjani i koje stitimo od terorizma ne interesuju istinski Ameriku. Jedina stvar koju vi trazite, vi Amerikanci, jeste da potvrdite vasu dominaciju u Evropi i u tu svrhu, pronadjete novu ulogu za NATO”, rekao je bivsi jugoslovenski predsednik, dodajuci da Holbruk nije mogao da ga demantuje.

Ocenjujuci Milosevicev rezim kao poluautoritaran, u kome je bivsi predsednik upravljao televizijom, ali je stampa bila slobodna i opozicione politicke partije su postojale u Beogradu, novinar je na pitanje o politickim ubistvima novinara Slavka Curuvije i bivseg predsednika predsednistva Srbije, Ivana Stambolica, dobio sledeci odgovor:

“Zasto bi uradio tako nesto jednom novinaru, kada nisam za to imao ikakav interes? Sto se Stambolica tice, bili smo politicki oponenti krajem osamdesetih, ali sam mu potom pronasao jedno dobro mesto u banci. U vreme kada je nestao [ 2000], nije imao nikakvih politickih ambicija…”, komentarisao je Milosevic.

Po novinaru Figaroa, Intervju je dva puta prekinut, prvi put da bi strazar predao “jednu veliku cigaru”, poklon Milosevicu od generala Hrvatske vojske Slobodana Praljka, jednog od komandanata hrvatske vojske u ratu u BiH, i optuzenom za rusenje Starog mosta u Mostaru, kome se takodje sudi u Seveningenu.

Drugi put je bivsi predsenik izasao iz “biroa” da bi se pozdravio “sa jednim starim prijateljem, bankarom, Hrvatom iz Zagreba, koga dobro poznajem iz vremena kada sam upravljao jednom bankom u Beogradu”.

Ne krijuci zaprepascenje, upotpunjeno komentarom jednog od tri Miloseviceva savetnika, Branka Rakica, da su zatvorenici pronasli u zatvoru “bratstvo i jedinstvo” iz Titove Jugoslavije, Reno Zirar je preneo da je zatvor u Seveningenu doziveo kao decije igraliste, u kome su se penzioneri, koji ne razumeju bas najbolje zasto su kaznjeni, pomirili, posto su se malo tukli i polomili sve svoje igracke.

Igracke, medjutim, imaju ime: 200.000 ubijenih civila, desetine hiljada spaljenih kuca, milioni izbeglih, zakljucio je novinar Figaroa.

Novinar francuskog lista “Figaro” koji je objavio pricu o svom susretu sa Slobodanom Milosevicem u pritvorskoj jedinici Haskog tribunala, nije imao odobrenje da pise o tom sastanku, saopsteno je iz tog suda.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register