Njegus i Karadzic na odmoru

by | aug 4, 2004 | Drugi pišu | 0 comments

Kada je direktor policije Radomir Njegus prije neki dan otisao na odmor, zivot u policiji kao da je zamro

Piše: Pero Simic

Kada je direktor policije Radomir Njegus prije neki dan otisao na odmor, zivot u policiji kao da je zamro, posebno u dijelu aktivnosti koje se ticu pronalazenje optuzenih za ratne zlocine.

Istina, i kad su prije odmora te aktivnosti bile mnogo zivlje, upuceni kazu, poznajuci Njegusa, da niko ni tada nikakve rezultate nije ocekivao. To rijetko tumaranje po sumama, nekim zabacenim selima, po nekom manastiru, pa i kasarni, ispod i iznad mostova uvijek se zavrsavalo, a kako ce drugacije, bez rezultata. I policiji je, vele, bilo dosadilo da pretrazuju kojekakve brloge u kojima se unaprijed znalo da nema nikoga.

Medjutim, direktor policije Njegus, koji je “prezivio” slucaj “Lukic” i koga je za dlaku promasila Esdaunova sablja (koliko li tek on zivota ima), pokazao je veliku upornost ne zato sto je profesionalac vec zbog toga sto vrlo dobro i lukavo osjeca dah za vratom predstavnika medjunarodne zajednice koji su njegova nocna mora. Jer ako je ista naucio za ovo vrijeme koliko je u policiji, onda je to svakako da treba ostavljati utisak permanentne angazovanosti i da se nesto radi.
Njegus dobro zna da kada si takav, onda te i zaborave pitati imas li kakvih rezultata. Povrh svega navedenog, na ipak nejaka Radomirova pleca, pale su ucestale optuzbe Milorada Dodika da saradjuje s mafijom, sto on nije mogao izdrzati, te se opredijelio za godisnji odmor.

U medjuvremenu, da ne bi ostao duzan, upropastio je odmor Dodiku, sredjujuci da se lider opozicije malo nervira i usput pojavi na informativnom razgovoru zbog klevete, sto je ovaj, naravno, odbio. Dobri analiticari svijeta podzemlja su nam opet posvjedocili da Dodikove optuzbe nisu bez pokrica.

Dok nije postao direktor policije, Njegus je sa svima imao rijec. Kao sugradjanin, cini mi se, kao normalan covjek koji voli, sto bi nas narod rekao, sa svima pojest” i popit”. Mozda od tada vuce neka evidentna prijateljstva i sa zestokim momcima kojih se sada ne moze otresti. Ko ce ga znati? Uglavnom nije naivan i zna da pliva u svim vodama. Uostalom tako je i doplivao do funkcije direktora policije. Cak je vidio ledja i ministru policije DJericu. Kazu da mu je on i odrzao opijelo.

Odlasku Njegusa na odmor najvise su se obradovali pojedini “sitni” haski bjegunci koje bi on, zarad funkcije, kako kazu, nekako mogao preboljeti na nedostiznom putu ka haskom kapitalcu Radovanu Karadzicu. Sto se operacije oko Karadzica tice, ona bi prvo morala krenuti sa zahvatom na otvorenom Njegusevom srcu, odakle bi Rasu morali amputirati, a tek potom produziti na njegovo stvarno privodjenje pravdi.

Ali, odlazak Njegusa na odmor bio je znak i za, sa te strane bezbjednog Karadzica, da direktnih hajki SFOR-a nece biti u dogledno vrijeme i da se opusti i odmori. Jer oprezni Karadzic nikada do kraja ne vjeruje nikome, pa cak ni pod zakletvom na rijec lojalnom Radomiru koji bi mogao nesto da zabrlja. Njegus opet dobro zna da bi njegov istinski angazman oko hapsenja Radovana bio ravan, kako to neko rece, iskakanju iz aviona bez padobrana.

U svakom slucaju, pored Njegusa i Radovan je sada na odmoru koji ce vjerovatno iskoristiti da nastavi sa radom na svojim sabranim djelima i mirnom pracenju privodjenja njemu lojalnih lica od strane SFOR-a sirom Republike Srpske.

Izgleda da su pritisci medjunarodne zajednice za maksimalnim angazovanjem na hapsenju haskih bjegunaca, zatim obecanja i na jednu i na drugu stranu, te svakodnevni strah za ocuvanje funkcije totalno zavezali i umorili direktora nase policije. Tako umoran vjerovatno se nije mogao baviti sve cescim pokusajima ubistava, pljackama, gradjana, banaka i posta, silovanjima, poturanjima eksplozivnih naprava, premlacivanjima neduznih gradjana, otkrivanjem dilera droge itd.

U javnosti ce ostati zapamcen kako je sa skupstinske govornice, nakon ubistva neduznog Novice Lukica, pred TV kamerama rekao da je pojacao licno obezbjedjenje, da je naoruzan i da je spreman oruzjem da se brani zbog ucestalih prijetnji, koje su mu nakon akcije u Visegradu upucene. Tom prilikom je zaboravio da kaze cime ce se braniti i ko ce od svega gore navedenog braniti obicne gradjane Srpske kojima takodje svakodnevno prijete kriminalci i mafija svih boja. Njegus tada nije zaboravio da optuzi i novinare da svasta pisu. Jedino je zaboravio sta znaci rijec samokritika.

Danas aktuelni direktor policije spada u red bezbjednosno najcuvanijih licnosti u RS, pa i u citavoj BiH. Snimatelji RT RS prije neki dan sprijeceni su da snime njegovu kucu u Bijeljini. Policija koja danonocno obezbjedjuje Njegusev dom molila je snimatelja da to ne cini, jer ce “izgubiti posao”.

Normalnom covjeku s pravom ostaje da se zapita sta ce mu toliko obezbjedjenje ako casno i posteno radi svoj posao? Mozda ce se sve to promijeniti kad se direktor nase policije dobro odmori?!

Nezavisne novine

0 Comments

Submit a Comment