Mladic ne spasava generale

Objavljeno: 04.08.2004, 14:15h

Dogovor o dobrovoljnoj predaji trojice generala Haskom tribunalu nije postignut, jer drzava, naprosto, ne moze da garantuje da ce im biti omoguceno da se brane sa slobode

Dogovor o dobrovoljnoj predaji trojice generala Haskom tribunalu nije postignut, jer drzava, naprosto, ne moze da garantuje da ce im biti omoguceno da se brane sa slobode

Piše: Vecernje Novosti

Dogovor o dobrovoljnoj predaji trojice generala Haskom tribunalu nije postignut, jer drzava, naprosto, ne moze da garantuje da ce im biti omoguceno da se brane sa slobode – tvrde „Novostima” izvori iz najvisih drzavnih organa. A upravo to je uslov za predaju koji postavljaju generali Nebojsa Pavkovic, Vladimir Lazarevic i Sreten Lukic.

Drzava ce, naravno, dati sve garancije Tribunalu potrebne za takvu njegovu odluku, ali poucena dosadasnjim iskustvima, ne moze da garantuje da ce one biti i prihvacene. Ukoliko do dogovora uskoro ne dodje, generali moraju da budu uhapseni, jer Srbiji isticu svi rokovi koje joj je medjunarodna zajednica otvoreno i u rezolutnom tonu postavila, receno nam je.

To je, pre svega, zahtev da se isporuci general Ratko Mladic, za sta je zamenik americkog drzavnog sekretara Marko Grosman Beogradu, gde je boravio pre mesec dana, ostavio rok od trideset dana. Ubedjivanja premijera Vojislava Kostunice da je to prekratko vreme i da bi srpske vlasti nesto mozda mogle da ucine tek za par meseci, nisu, kako isticu nase izvori, bile pokusaj kupovine vremena, vec naprosto cinjenica da vlasti u Srbiji ne znaju gde je ratni lider bosanskih Srba.

Nisu, dakle, tacne ni spekulacije o navodnim pregovorima Vlade sa Ratkom Mladicem o njegovoj predaji, ni preko porodice, ni preko nekoga drugoga. Postojale su ideje da bi mitropolit Amfilohije mogao da bude pogodna licnost da uputi neke poruke Mladicu, ali sve je ostalo na ideji.

– Hag je upirao prstom na pojedina mesta gde se Mladic, navodno, krije i upucivao na neke pripadnike vojske sa kojima Mladic, navodno, kontaktira. Pokazalo se da su te informacije nepouzdane, da pomenuti jesu nekada bili u njegovom okruzenju, ali da nema dokaza da i sada odrzavaju kontakt sa njim – receno je „Novostima”.

– Za Mladicem poslednjih meseci najozbiljnije traga Vojska – tvrde nasi izvori, ali ne preciziraju ima li istine u tvrdnjama da je on prakticno lociran, odnosno da li je utvrdjeno da je u Srbiji.
Potvrdjeno nam je da su u potragu ukljucena i nekolicina americkih i britanskih obavestajnih oficira, ali ne i pripadnici stranih vojnih jedinica. Pod nadzorom je i odredjeni broj ljudi cija imena su dostavili ovdasnji medjunarodni predstavnici. Ali, uz sve to, dosadasnja potraga, tvrdi se, nije otvorila put do generala Mladica.

– Rok za njegovu isporuku istice, a moze biti produzen za par meseci, ako Srbija isporuci cetvoricu generala. NJihovim odlaskom bila bi nam odobrena i sertifikacija americke finansijske pomoci koju nismo dobili u martu. To je jedini ustupak, a onda sledi ponovo – Mladic. Receno nam je: mozete isporuciti sve, ali to nista ne znaci. Mladic je Gran pri – zakljucuje nas izvor.

LUKIC OPERISAN

NAJVISI policijski general Sreten Lukic na kucnom je lecenju u svom porodicnom domu na Senjaku. Pre izvesnog vremena, zbog jakih srcanih problema, imao je hirursku intervenciju, a, kako saznajemo, lekari su mu propisali strog rezim ishrane i fizickih aktivnosti, pa su mu, pored ostalog, zabranili i pusenje.

Od izvora bliskog porodici Lukic saznajemo i da je general nekoliko dana boravio u Vrnjackoj Banji, gde se oporavljao posle operacije, kao i da se posle toga vratio u Beograd. U ovom trenutku, navodi nas izvor, general Lukic ne razmislja o dobrovoljnoj predaji, vec ceka odluku drzavnih organa. Uglavnom se odmara, ne odgovara na telefonske pozive, osim kad ga zovu prijatelji.

Tokom jucerasnjeg dana pokusali smo da stupimo u kontakt sa ostalim generalima koje potrazuje Haski tribunal. Nebojsa Pavkovic i Vladimir Lazarevic, medjutim, nisu bili dostupni.

OTPOR PRITISCIMA

PREDSEDNIK Nacionalnog saveta za saradnju sa Haskim tribunalom Rasim LJajic izjavio je da negativan odnos javnog mnjenja prema Hagu ne moze da bude opravdanje za izbegavanje saradnje sa tim sudom.

Prema rezultatima istrazivanja koje je narucilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava SCG, na cijem je celu LJajic, ogromna vecina gradjana (76 odsto) smatra da je Haski tribunal politicka insitucija, ali vecina (51 odsto) ipak smatra da sa tribunalom treba saradjivati.
„Istrazivanje je potvrdilo ono o cemu duze vremena govorimo – znacajan broj, ako ne i vecina javnog mnenja je protiv saradnje”, kazao je LJajic Beti.

Prema njegovoj oceni, to otezava intenzivniju i brzu saradnju sa tribunalom jer se „mora voditi racuna o unutrasnjo-politickoj stabilnosti”.

On je naglasio da rezultati ne znace da ce saradnja biti obustavljena, vec ce se voditi racuna „o svim aspektima saradnje”.
LJajic je naveo da je istrazivanje dao predstavnicima tribunala.
„Istrazivanje je i poruka tribunala koji u nekim segmentima mora da menja odnos prema nama. Politika pritisaka i pretnji doprinosi otporu saradnji sa tribunalom”, ocenio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register