Dzon Keri obecava ubrzano rjesavanje statusa Kosova

Objavljeno: 28.07.2004, 07:53h

Demokrate zele da se imenuje specijalni izaslanik, koji bi ubrzao rjesavanje konacnog statusa Kosova

Demokrate zele da se imenuje specijalni izaslanik, koji bi ubrzao rjesavanje konacnog statusa Kosova

Piše: BBC

Kandidat Demokratske partije na predsednickim izborima u SAD Dzon Keri u petak je izdao saopstenje, namenjeno prevashodno biracima albanskog porekla, u kojem je, najavio da ce, u slucaju pobede na izborima, Amerika ponovo preuzeti lidersku ulogu na Balkanu, a posebno na Kosovu.

U Kerijevom saopstenju se obecava ubrzavanje resavanje konacnog statusa Kosova, odbacuje bilo kakva podela te teritorije duz etnickih granica i ocenjuje da “narod Kosova mora da sam odluci o svojoj buducnosti i sistemu upravljanja”.

Trenutna nejasna situacija samo pogoduje ekstremistima i gura region u bezakonje i kriminal, tvrdi se u saopstenju predsednickog kandidata Demokratske stranke Dzona Kerija.

Server: Holbruk za ubrzano resavanje kosovskog pitanja

Danijel Server, strucnjak za Balkan vasingtonskog Instita za mir ocenjuje da bi, ukoliko ostane na vlasti, Busova administracija bila zadovoljna svakim dogovorom Pristine i Beograda ukoliko on ne bi ugrozio suverenitet Makedonije ili Bosne i Hercegovine.

“Mislim da medju Republikancima i Demokratama postoji ogromna razlika o pitanju Kosova. Republikanci u praksi nisu agresivno pokusali da rese problem Kosova. Zadovoljili su se odlaganjem tog pitanja i njegovim izbegavanjem. U Demokratskoj stranci postoji nekoliko vaznih licnosti, medju kojima je i gospodin Keri, koje u smatraju da se resavanje tog problema vise ne moze odlagati, niti zanemarivati”, rekao je Danijel Server za BBC.

Server kaze da Demokrate zele da se imenuje specijalni izaslanik, koji bi ubrzao resavanje konacnog statusa Kosova, kao sto je Senator Bajden obrazlozio pre nekoliko dana u urednickom komentaru u Vasington Tajmsu, a Dzon Keri potvrdio.

“Ne treba ni napominjati da se sa takvom politikom slaze i Ricard Holbruk”, rekao je Server.

Za Demokrate najvaznije pitanje granica

Danijel Server naglasava da u diplomatskoj zamisli resavanja kosovskog pitanja americke Demokratske stranke jedno od najvaznijih pitanja definicija granica.

“U SAD se pravi razlika izmedju “pomeranja granica kako bi se na neki nacin izaslo u susret postojecim etnickim podelama” i “promene statusa samih granica”. Amerikanci su mnogo spremniji da pristanu na promenu statusa granica nego na prvu opciju”, kaze Server.

On objasnjava da promena statusa granice moze da ima razlicita tumacenja, a da bi u slucaju Kosova mogla da znaci da Kosovo postane republika u okviru Srbije i Crne Gore, ili nezavisnost, ali i druge opcije.

Konfederalno resenje za Kosovo tesko primenjivo

Danijel Server je skeptican prema nagovestajima holandskog sefa diplomatije Bertranda Bota, izrecenim u ponedeljak posle ministarskog sastanka Evropske unije u Briselu, da bi konacno resenje za status Kosova moglo da bude pronadjeno u nekom konfederalnom uredjenju.

Server objasnjava da se konfederacija kao zajednica ravnopravnih clanica ne bi dopala kosovskim Albancima, ali da ni Srbi ni Crnogorci ne bi bili spremni da prihvate ravnopravnu zastupljenost Kosova.

“Mozete li da zamislite situaciju u kojoj bi predsednik zajednice bio Crnogorac, a premijer Albanac sa Kosova? Oni koji zele da zadrze Kosovo, obicno ne razradjuju na koji nacin bi kosovski Albanci u tom slucaju bili zastupljeni”, rekao je Danijel Server, strucnjak za Balkan vasingtonskog Instituta za mir za BBC.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register