Nece nova znamenja

Objavljeno: 26.07.2004, 15:55h

U najmanje petnaestak, od 21 opstine u Crnoj Gori, nova drzavna znamenja nisu dobrodosla, pa ih zbog toga ne smatraju svojim i nece ih ni isticati

U najmanje petnaestak, od 21 opstine u Crnoj Gori, nova drzavna znamenja nisu dobrodosla, pa ih zbog toga ne smatraju svojim i nece ih ni isticati

Piše: Politika

U najmanje 15 od 21 opstine u Crnoj Gori ne zele da isticu nova drzavna znamenja

Posle usvajanja nove zastave, himne i drzavnog grba u Crnoj Gori, bile su proslave dana dve ovdasnje opstine. Prvo su Dan opstine slavile Berane. Prisustvovao je, pored ostalih zvanicnika crnogorske vlasti, celni covek Republike predsednik Filip Vujanovic. Proslava je protekla bez novih drzavnih znamenja. Beranci nisu hteli da stavljaju novi drzavni grb, niti da isticu novu crvenu zastavu s tim grbom, kao ni da pevaju novu himnu „Oj svijetla majska zoro”.

Predsednik Republike Vujanovic i cela crnogorska vlast se pravila nevestom, kao da to nije primecivala, pa je prvi put otkada se slavi Dan opstine u Beranama protekao bez isticanja drzavnih znamenja. Ovde republicka vlast ne drzi i lokalnu vlast i dok je tako u Beranama, kazu, nece biti isticanja novousvojenih znamenja.

U Savniku, stotinak kilometara udaljenom severno od glavnog grada Podgorice, posle Berana, slavljen je Dan opstine Savnik. I tamo je bio predsednik Vujanovic, sa drugim drzavnim celnicima. Nije svirana himna „Oj svijetla majska zoro”, nije istican novi grb, ali je bilo zastava, ne novopropisanih, vec su se vijorile crveno-plavo-bele trobojke. Ni predsednik Republike ni bilo koji drugi zvanicnici nisu ni rec progovorili o nepriznatim novim republickim znamenjima u Savniku.

Nisu, medjutim, u pitanju samo ova dva opstinska centra. U najmanje petnaestak, od 21 opstine u Crnoj Gori, nova drzavna znamenja nisu dobrodosla, pa ih zbog toga ne smatraju svojim i nece ih ni isticati. U tim opstinama opozicija drzi vlast, a ona nije ni bila za promenu obelezja, niti su njeni poslanici ucestvovali u donosenju zakona kojim su nova znamenja ozvanicena. Uz to, vredi napomenuti da se ni nacionalne manjine nisu slozile sa nekim od ovih znamenja, pa se vec moze proceniti da ce dosta vremena proci da ih u vecini Crne Gore prihvate, a moze se dogoditi da neka od njih u stvarnosti uopste i ne zazive.

Duhoviti vec prave dosetke, pa kazu da crnogorska nova zastava nije savladala ni trecinu koplja.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register