Amfilohije Radovic pregovara o predaji zlocinca Mladica

Objavljeno: 26.07.2004, 11:47h

Beogradske vlasti imaju jos nesto manje od 20 dana da Tribunalu isporuce Ratka Mladica. Zvanicni Beograda zamolili su episkopa crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovica da posreduje i pokusa nagovoriti Mladica na predaju

Beogradske vlasti imaju jos nesto manje od 20 dana da Tribunalu isporuce Ratka Mladica. Zvanicni Beograda zamolili su episkopa crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovica da posreduje i pokusa nagovoriti Mladica na predaju

Piše: Dnevni Avaz

Srbiju i Crnu Goru ocekuju snazne sankcije Evrope i SAD * Jataci sirom Srbije i u Drzavnoj granicnoj sluzbi BiH * Do isteka ultimatuma ostalo manje od 20 dana

Beogradske vlasti imaju jos nesto manje od 20 dana da Tribunalu u Hagu isporuce Ratka Mladica, ratnog komandanta bosanskih Srba. Ako se to ne desi u zadatom roku, drzavna zajednica Srbija i Crna Gora suocit ce se sa snaznim sankcijama Evropske unije i Sjedinjenih Americkih Drzava, receno je celnicima vlasti u Beogradu, saznaje “Dnevni avaz” iz zapadnih diplomatskih izvora.

Prvi je tu poruku prenio Mark Grosman, visoki zvanicnik Stejt departmenta, prije desetak dana tokom svoje posjete Beogradu, a isto je kazano i ovih dana Borisu Tadicu, novoizabranom predsjedniku Srbije.

Obecana sutnja

– Grosman je dosao i kazao da nam Zapad daje 30 dana roka da uhapsimo Mladica i predamo ga Tribunalu. Ako uspijemo u tome, SAD i EU ce osigrati da se sudjenje cetvorici generala optuzenih za zlocine na Kosovu odrzi u Srbiji – kaze u razgovoru za “Avaz” visoki funkcioner MUP-a Srbije koji je znacajno angaziran na traganju za Mladicem.

On dodaje da je najprije Grosman, a potom i ambasador Velike Britanije u Beogradu Dejvid Goven, istakao da ce Zapad u 30 dana koliko je dato Srbiji biti miran.

– Rekao nam je da se nece vrsiti pritisci na nas i da ce se sve informacije o tome gdje je Mladic dijeliti sa nama. I ubrzo, dostavljen nam je spisak sa nekoliko desetina imena ljudi za koje se pretpostavlja da bi mogli znati gdje je Mladic. Sa njima se sada obavljaju razgovori koje iz posebne prostorije prate agenti stranih obavjestajnih sluzbi. Za sada, medjutim, tapkamo u mjestu – kaze nas sagovornik.

Uvjeren je da je Mladic ipak u Srbiji, ali tvrdi da mu je, za sada, gotovo nemoguce uci u trag.

Kako saznajemo, zvanicni Beograd zamolio je episkopa crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovica da posreduje i pokusa nagovoriti Mladica na predaju. Ni to za sada ne daje rezultate.

Nas sagovornik kaze da su u posljednjih nekoliko mjeseciintenzivirane aktivnosti na pronalazenju Mladica.

– Voda je dosla do grla, nemamo vise manevarskog prostora. Najavljuju nam se takve sankcije da je naprosto suludo ne uraditi sve sto se moze da se on pronadje. Ako ga pronadjemo i isporucimo, ne samo da ce se sa nas skinuti teret, nego cemo moci ostale predmete, a posebno tu cetvoricu generala koji su optuzeni zbog Kosova, procesuirati u Beogradu. U javnosti i medju politicarima mnogo je lakse dati Tribunalu one koji su okrivljeni za zlocine u Bosni i Hrvatskoj, nego one koji su optuzeni zbog Kosova. Kosovo je, ipak, ovdje nesto sto se smatra dijelom Srbije i mi smo pod snaznim pritiskom javnosti da ne damo cetvoricu generala – istice nas sagovornik.

Upravo to zna i Zapad koji je nalozio da, ako se Mladic ne pronadje, neko od cetvorice generala bude isporucen, na ovaj ili onaj nacin, Hagu.

– Receno nam je da, ako Mladic ne bude pronadjen, moramo predati neke ili cak svu cetvoricu generala Hagu. Onda ce nam biti dat rok od jos tri do sest mjeseci da se Mladic pronadje i preda. U svakoj kombinaciji moramo naci i predati Mladica. Prije ili kasnije – podvlaci nas sagovornik.

Prelazak u Bosnu

Ponavljajuci uvjerenje da je Mladic najcesce u Srbiji, nas nam izvor iz MUP-a Srbije iznosi i tvrdnju da ratni komandant bosanskih Srba cesto prelazi granicu sa BiH.

– Nedavno smo pretrazili jedan vojni kompleks u blizini Valjeva gdje nam je dojavljeno da se nalazi, i nismo ga nasli. Nasi dojavljivaci su nam ustvrdili da je Mladic malo prije naseg dolaska napustio Valjevo i presao u RS. Inace, on ima jako uporiste u Drzavnoj granicnoj sluzbi koja drzi dio granice BiH – SCG na potezu Zvornik – Bajina Basta. Dojavljivaci su nam u nekoliko navrata javljali da je Mladic, a vjerujem i Karadzic, preko Sepka ili brane na Bajinoj Basti usred dana prelazio granicu i isao u Bosnu – tvrdi nas sagovornik.
Dodaje da su nastojanja MUP-a Srbije da se uspostave kontakti s osobama za koje se vjeruje da odrzavaju kontakte sa Mladicem i Karadzicem, nekim funkcionerima DGS, te lokalnim vlastodrscima na ovom podrucju – propala.

– Oni ne zele ni da cuju za saradnju i smatraju nas izdajnicima. Nejednom smo se jako posvadjali zbog toga – kaze nas sagovornik.

Cistke u Vojsci SCG i MUP-u Srbije

Usljed snaznog pritiska Zapada, pojacane su i aktivnosti u Vojsci SCG i MUP-u Srbije da se udje u trag Mladicu, ali i drugim osobama sa haske liste. Kako tvrdi nas sagovornik, u posljednjih nekoliko mjeseci iz ove dvije ustanove otpusteno je na desetine visokih funkcionera.

Takodjer, intenzivirane su aktivnosti na otkrivanju skrovista i jataka haskih bjegunaca. Prate se i prisluskuju osobe i telefoni onih koji bi mogli imati veze sa Mladicem i drugim zlocincima, ali dosadasnje aktivnosti nisu dale potreban rezultat.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register