Lav u prolazu

Objavljeno: 19.07.2004, 11:17h

Nacionalni ponos je, ipak, samo privremeno podignut za stepen vise. Vlast u Crnoj Gori je svjesna da zastava, himna i grb nece mnogo uticati na povecanje broja pristalica za nezavisnost

Nacionalni ponos je, ipak, samo privremeno podignut za stepen vise. Vlast u Crnoj Gori je svjesna da zastava, himna i grb nece mnogo uticati na povecanje broja pristalica za nezavisnost

Piše: Ilija Despotovic

Zastava, grb i himna kompletirali posebnost Crne Gore

Crna Gora se od Srbije vec razdruzila, napustajuci trobojnu zastavu, a umjesto nje odlucila se za novi drzavni flag-crvene boje, sa krunisanim dvoglavim orlom i zlatnim obrubom. Novi drzavni grb je – dvoglavi orao iz vremena dinastije Petrovic, sa zelenim poljem na poprsju, a na polju crveni lav u prolazu. Republicki parlament je 12. jula, na Petrovdan, usvojio i novu drzavnu himnu Crne Gore, pjesmu “Oj, svijetla majska zoro”, a 13. jul je proglasen Danom drzavnosti Crne Gore.

Premijer Milo DJukanovic je na proslavi tog praznika, istovremeno i promociji novih drzavnih znamenja, u Bijelom Polju, rekao da je to “korak do dovrsenja drzavnog posla” Crne Gore. Nije precizirao sta je “dovrsenje”, ali nema sumnje da je to proglasenje nezavisnosti Crne Gore. DJukanovic je u jednom pretpraznickom intervjuu izrazio nadu da ce 13. jul 2006. godine biti proslavljen u suverenoj Crnoj Gori. Premijer je u tom kontekstu ocijenio da je “samo pitanje mjeseca ili godine” kada ce i neko od lidera u Srbiji otvoreno priznati da i ta drzava-clanica unije sa Crnom Gorom treba da bude nezavisna.

Crnogorska pravoslavna crkva je usvajanje novih drzavnih simbola odmah ocijenila kao simbolicko proglasenje nezavisnosti Crne Gore. U televizijskim i radio anketama na ulici, ne samo drzavnih medija, vecina gradjana je pozdravila odluku o novim drzavnim simbolima. Sama proslava 13. jula je imala elemente slavlja kao da je u pitanju strateski potez. Cak su i obicni ljudi jedni drugima cestitali nove simbole, shvatajuci to kao finalizaciju procesa suverenizacije Crne Gore. U Dan drzavnosti su spojena dva 13. jula: iz 1878. godine, kada je Crnoj Gori, na Berlinskom kongresu, priznata nezavisnost, i iz 1941. godine, kada je dignut masovni antifasisticki ustanak, kao uvod u Narodno-oslobodilacki rat koji je doveo do obnove drzavnosti Crne Gore u federativnoj Jugoslaviji.

Opozicija je na svoj nacin reagovala na usvajanje novih drzavnih simbola. Najjaca stranka iz tog politickog bloka, Socijalisticka narodna partija, saopstila je da ce postovati nove simbole. Liberali su i u ovoj prilici ispoljili svoj negatorski odnos – prvo treba imati drzavu, pa simbole. Oni smatraju da Crna Gora jos nije drzava, mada dosljedno saradjuju sa onim politickim strankama koje zaista ne prihvataju ni sadasnji stepen suverenosti Crne Gore, jer smatraju da je i to “mnogo” i da treba prednost dati “zajednickoj drzavi” sa Srbijom. Narodna stranka je nasla za shodno da vlast opomene posebno zbog cinjenice da je odluka o novim drzavnim simbolima donesena 12. jula, na Petrovdan. Tog dana 1941. godine, na Cetinju je, pod italijanskom okupacijom, proglasena nezavisna Crna Gora, ali taj plan nije realizovan, jer se unuk kralja Nikole Mihailo nije htio prihvatiti krune.

I Narodna stranka i druge dvije stranke prosrpske orijentacije, Srpska narodna stranka i Demokratska srpska stranka, najavile su da ce, kad, i ako one dodju na vlast, promijeniti drzavne simbole. Za novu zastavu, drzavni grb, himnu i Dan drzavnosti, u republickom parlamentu je glasalo 38 poslanika, svi iz DPS i SDP i jedan poslanik Gradjanske partije Crne Gore.

Jedan poslanik iz SDP, Musliman, bio je protiv novog grba zbog toga sto su u njemu vjerski simboli, a protiv je bio i poslanik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinosa. Trazio je da se rijeci “majko nasa”, u himni, zamijene sa “kuco nasa”. Nasa majka je Albanija, a Crna Gora je kuca, to je objasnjenje Dinose. Njegov sunarodnik, poslanik druge partije sa albanskim predznakom, Demokratskog saveza u Crnoj Gori, Mehmed Bardhi je prilikom glasanja bio uzdrzan. Drzavni simboli su, rekao je on, crnogorski, a Albanci imaju svoje simbole.

Nacionalni ponos je, ipak, samo privremeno podignut za stepen vise. Vlast u Crnoj Gori je svjesna da zastava, himna i grb nece mnogo uticati na povecanje broja pristalica za nezavisnost. DJukanovic, stoga, sve cesce upozorava da ne treba licitirati o datumu referenduma. Mnogo je bolje, politicki pametnije, vrijeme koristiti za poboljsanje zivota gradjana, kako bi se na najbolji nacin uvjerili da ce nezavisna drzava biti u stanju da odrzava samu sebe, ali, prije svega, da obezbijedi posao i pristojan standard za svoje stanovnistvo. Premijer je u Bijelom Polju, da li u slavljenickoj atmosferi, medjutim, porucio da je i u ekonomsko-socijalnom pogledu “najgore iza nas”.
Obican svijet ipak tako ne dozivljava aktuelnu ekonomsko-socijalnu situaciju u Crnoj Gori. Naprotiv, cesto se moze cuti – da ce biti jos gore nego sto je sada.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register