Koaliciona kohabitacija

Objavljeno: 11.07.2004, 19:11h

Novi predsednik Srbije je izjavio da bi parlamentarni izbori vodili destabilizaciji. Vladu ce njegova stranka da podrzava bar godinu dana. Tako je najavljena nova koalicija, koja se iz nekog razloga zove kohabitacija

Novi predsednik Srbije je izjavio da bi parlamentarni izbori vodili destabilizaciji. Vladu ce njegova stranka da podrzava bar godinu dana. Tako je najavljena nova koalicija, koja se iz nekog razloga zove kohabitacija

Piše: Vladimir Gligorov

Novi predsednik Srbije je izjavio da bi parlamentarni izbori vodili destabilizaciji. Vladu ce njegova stranka da podrzava bar godinu dana. Tako je najavljena nova koalicija, koja se iz nekog razloga zove kohabitacija.

Prvo, anahrono, pitanje u vezi sa tim je hoce li na to pristati Demokratska stranka? Odgovor je, znamo, potvrdan. Drugo je pitanje hoce li da pristane predsednik Vlade? Na odgovor ce se malo sacekati. On se nasao u polozaju u kojem je bio i pokojni DJindjic. Ima vlast, ali nema moc, jer ga podrzava manjina. Njegova stranka bi bila koalicioni partner i kada bi se prevremeni izbori odrzali danas, ali on ne bi bio predsednik vlade. Doduse, tako ce biti i kroz godinu dana, a i kroz dve. Zato sto je program za koji se zalagao – i nacionalizam i demokratija – izgubio podrsku i to nepovratno. A gubice je jos vise, jer ce Vlada morati da radi sve ono sto se govorilo da je protivno nacionalnom interesu.

Sa istim pitanjem se suocavaju i druge stranke, clanice koalicione kohabitacije. G17 plus ponovo ukazuje na to da se ne moze bogznasta uraditi ako se nema mandat. Ali ce, koliko sam u stanju da vidim, svejedno ostati u Vladi. Srpski pokret obnove jedini izgleda pokazuje interes za izbore do kraja godine, ali ce ostati u Vladi onoliko koliko ona bude trajala. Socijalisticka partija je opet jedina koja jos uvek misli da od nje nesto zavisi, pa ce nastaviti da podrzava Vladu kako ne bi postalo jasno da ta podrska nije vise potrebna. To je ta nova politika odgovornosti koja ce karakterisati ovu novu koaliciju.

Sta je cilj? Izborna parola je bila: “samo napred”, ciji je posleizborni prevod ispao: stabilnost, sto moze da se cita i kao: u centar. Ta stabilnost ne izgleda bas dostizna. Kao sto se vec vidi, nova koalicija ce morati da donese neke dalekosezne odluke kada je rec o kohabitaciji sa tribunalom u Hagu. A tu su jos i odnosi sa Crnom Gorom i status Kosova, o cemu ce morati da se raspravlja bar u kontekstu novog ustava. Ovome bi trebalo dodati i reforme citavog sektora bezbednosti, koje ne idu nikako. Kada je rec o svim tim politickim problemima, stabilnost izgleda podrazumeva da se nista ne radi. Moj bi predlog bio da se sa tim alternativama izadje pred glasace. Da li su za napredak ili za stabilnost? Pa za sta se odluce.
Stabilnost podrivaju i socijalni pritisci, koji su samo delimicno posledica nagomilanih privrednih problema. Pred proslogodisnje izbore je obecavan ekonomski patriotizam, koji su zacudo na predsednickim izborima zastupali “Snaga Srbije” i radikali – salata, katanci, cement. Isto tako, pre decembarskih izbora se budzet nudio kao resenje za sva pitanja razvoja i zaposljavanja, a i trosilo se pred predsednicke izbore. Sada se kaze da se sa tim moze nastaviti samo ako se ubrza privatizacija. Jer inace para nema.

Ostavljam po strani to da je cilj privatizacije povecana efikasnost, a ne pokrivanje budzetskih rashoda. Socijalna se stabilnost ne moze obezbediti neprestanim podgrevanjem nerealnih ocekivanja, jer to neminovno vodi neispunjenim obecanjima. Sto politicki kosta, a kosta i socijalno. A tek predstoje ozbiljne reforme, pre svega kada je rec o promenama u drzavnim preduzecima i sluzbama.
Dakle, destabilizacija je veoma verovatna, pa su mozda izbori ipak bolji od ove koalicije koja kohabitira.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register