“Ako bude potrebno, Radovana Karadzica cu licno odvesti u Hag”

Objavljeno: 09.07.2004, 22:46h

“Kada saznam i ako saznam gdje se nalazi Radovan Karadzic – krenucu da ga uhapsim. Pomoci cu mu da donese odluku o tome kako odgovarati pred Medjunarodnim sudom u Hagu”

“Kada saznam i ako saznam gdje se nalazi Radovan Karadzic – krenucu da ga uhapsim. Pomoci cu mu da donese odluku o tome kako odgovarati pred Medjunarodnim sudom u Hagu”

Piše: Alemedin Sisic

“Kada saznam i ako saznam gdje se nalazi Radovan Karadzic – krenucu da ga uhapsim. Pomoci cu mu da donese odluku o tome kako odgovarati pred Medjunarodnim sudom u Hagu”, kaze u intervjuu za “Nezavisne” komandant SFOR-a general Virdzil Peket.

Ocjenjujuci koordinaciju domacih vlasti i medjunarodne zajednice u potrazi za najtrazenijim haskim bjeguncem sve uspjesnijom, komandant Stabilizacijskih snaga iznio je nove informacije o Karadzicu.

“Postoje neke naznake da Karadzic ima odredjenih problema sa zdravljem i to je nesto sto bi on morao rijesiti. Isto tako postoje indicije da bi medjunarodni sudovi pokazali izuzetno razumijevanje za taj njegov problem”, tvrdi Peket.

Govoreci o borbi protiv terorizma, komandant SFOR-a kaze kako vjeruje da u BiH nema aktivnih clanova Al Kaide.
“Ali isto tako vam mogu garantovati da ako postoji ikakva indikacija da ovdje ima bilo kakvih clanova Al Kaide, SFOR ce sigurno krenuti za njima”, dodaje Peket.

NN: S obzirom na sve ucestalije najave o “skorom hapsenju Radovana Karadzica”, a posljednja takva lansirana je nedavno i najavljivala je hapsenje do kraja prosle sedmice, mozete li kazati hoce li se to ikada dogoditi?

PEKET: Ja sam siguran da ce se to desiti. Kada? Zavisi od mnogo stvari. Ali zelim da naglasim da se u medjunarodnoj zajednici sve vise povecava napor da oni protiv kojih je izdata optuznica za ratne zlocine zaista i odgovaraju za ono sto su pocinili. I u Srbiji postoji jedna nova energija koja ce sigurno doprinijeti nasim naporima.
I drugi dio je jednako bitan, a to je Misija SFOR-a; kako se postepeno bude razvijala situacija, a mandat postepeno bude predavao Evropskoj uniji, veza izmedju misija ce jacati. Postoji cvrsta veza izmedju NATO-a i EU, a to je da ce potraga biti nastavljena.

NN: Mozete li javno potvrditi da ce Karadzic biti uhapsen prije predaje vojnog mandata SFOR-a trupama EU, sto ce se desiti krajem ove godine?

PEKET: To je sasvim sigurno moje opredjeljenje. Svakako cemo uciniti sve sto je u nasoj moci i u okviru nasih ovlasti da Karadzic ili bude uhapsen, ili da se sam preda. Svakoga dana sve vise se povecava stepen saradnje izmedju medjunarodne zajednice, domacih vlasti i EU i NATO-a. Mogu vam reci da mreza podrske Karadzicu postepeno ide ka kolapsu.

NN: Sta mislite o tezi koja postoji u odredjenim krugovima o tome da NATO zna gdje Karadzic ruca i kada ide na spavanje, ali da ga zbog nekih razloga jos ne zeli uhapsiti?

PEKET: Reci cu vam ovo: kada saznam i ako saznam gdje se nalazi – krenucu da ga uhapsim. Pomoci cu da donese odluku o tome kako ce da odgovara pred Medjunarodnim sudom u Hagu.

NN: Na koji nacin cete mu pomoci?

PEKET: Ako bude potrebno licno cu ga otpratiti u Hag. Vidite, mnogi napori u okviru medjunarodne zajednice se cine da se te aktivnosti provedu. Istrazuje se svaki ugao i otvorene su sve mogucnosti. Postoje, takodje, neke naznake da Karadzic ima odredjenih problema sa zdravljem i to je nesto sto bi on morao rijesiti. Isto tako postoje indicije da bi medjunarodni sudovi pokazali izuzetno razumijevanje za taj njegov problem.

NN: Mislite da ce njegovo, kako tvrdite, naruseno zdravlje ubrzati ili olaksati njegovo privodjenje?

PEKET: Pazite, Karadzic ne pos taje mladji, on se priblizava kraju. Mislim da ima smisla u tome da i on razmislja na nacin da svoje posljednje godine zivota provede znajuci kako je ucinio ono sto je ispravno za ovu zemlju.

NN: Vjerujete li da ce nakon deset najnovijih mjera EU i SAD protiv 59 politickih i javnih licnosti iz RS vlasti ovog bh. entiteta napokon uhapsiti Karadzica?

PEKET: Ovo sto se desilo je jedan veliki korak naprijed. Ova zemlja je 2001. godine dala neke naznake kako zeli da se prikljuci Partnerstvu za mir. I sasvim je jasno da je jedan od uslova i pruzanje pune podrske Medjunarodnom krivicnom sudu za ratne zlocine pocinjene u bivsoj Jugoslaviji. Konkretno, RS treba da pokaze da je sposobna da organizira potragu i da goni optuzene za ratne zlocine. I reci cu vam da oni sada u tom pravcu cine neke pozitivne korake.

NN: Cinjenica je da je nakon ovih mjera nastupila kriza vlasti na drzavnom nivou. Moze li se to odraziti na unutrasnju i vanjsku stabilnost i sigurnost BiH?

PEKET: Uvijek postoji potencijal i mogucnost za nekakve, da tako kazem, nemire. Moje misljenje je da elementi stabilnosti imaju solidnu osnovu. Naravno, nisu svi jednako zreli i medjunarodna zajednica ce ostati ovdje dok elementi stabilnosti jos vise ne sazriju. Prilicno sam uvjeren da se BiH nalazi na pravom putu prema napretku.

NN: Kakvi su rezultati dvodnevne akcije koju je SFOR nedavno proveo u regionu Han Pijeska?

PEKET: Kao prvo, zelim da naglasim da je ta akcija pokazala zaista dobru koordinaciju izmedju vlasti ove zemlje i SFOR-a. Potvrdili smo neke informacije koje su nam vec bile poznate, ali i dosli do nekih novih podataka.

NN: SFOR je u posljednje vrijeme privodio na ispitivanje prilican broj osoba za koje vjeruje da pripadaju mrezi pomagaca haskih bjegunaca. Kakvi su rezultati ispitivanja tih osoba?

PEKET: Kao prvo, uvedene su mjere protiv pojedinaca koje zabranjuju putovanje u zemlje EU, a zamrznuta su i neka licna sredstva. Kao rezultat tih aktivnosti ipak vidimo povecanu podrsku.

NN: S obzirom da je na samitu NATO-a u Istanbulu konacno odluceno da se krajem godine NATO povlaci iz BiH, a u okviru NATO-a i americke trupe, znaci li to realno gubitak americkog interesa za BiH?

PEKET: Ni slucajno. SAD i dalje ostaju u BiH. Bilo da ovuda hoda samo jedna vojnik s americkom zastavom, ili 10.000 vojnika, mozete racunati na opredjeljenost Amerike prema Bosni. U jesen ce u posjetu Neumu doci i jedan americki brod. Opredjeljenost SAD u ovoj zemlji ce se iskazati i u okviru prisustva americkog generala koji ce u BiH rukovoditi u okviru Staba NATO-a.

Primarne aktivnosti bice usmjerene na reformu odbrane i radice se sa ministarstvima, odnosno osigurati neka koordinacija s medjunarodnom zajednicom.

NN: U svom posljednjem intervjuu za “Nezavisne” kazali ste da ce pripadnici SFOR-a prevrnuti svaki kamen u BiH u potrazi za clanovima Al Kaide. Da li je to uradjeno?

PEKET: Ne mislim da ovdje ima ikakvih aktivnih clanova Al Kaide. Ali to je nesto sto mi radimo i provjeravamo svaki dan. Danas sam govorio o podrsci Drzavnoj granicnoj sluzbi BiH, u smislu podrske protiv onih koji BiH koriste kao tranzitnu drzavu. Mislim da je vrlo pozitivno sto imamo rastucu podrsku Drzavne granicne sluzbe i carina u ovoj zemlji.

Ali pazite, govorimo o teroristima. Teroristi su prijetnja svakome i postoji energija koja se ulaze u to da nijedan terorista ne predje granice ove zemlje i da BiH ne postane nekakvo utociste za teroriste.

NN: Postoje li dokazi da u BiH jos djeluju takozvani spavaci Al Kaide?

PEKET: Za to postoji mogucnost bilo gdje u svijetu. Tako da vam ne mogu dati potpunu garanciju da ovdje nema nikakvih clanova Al Kaide. Ali isto tako vam mogu garantovati da ako postoji ikakva indikacija da ovdje ima bilo kakvih clanova Al Kaide, SFOR ce sigurno krenuti za njima.

NN: Vjerujete li u navodnu povezanost pojedinih bh. politicara i mocnika s Al Kaidom?

PEKET: Mislim da bi to zaista bile spekulacije. Iz moje perspektive – nemam nikakvih indicija o tome. Medjutim, postoje neke osobe i agencije koje otvaraju neke mogucnosti o tome. Ali mi se trudimo da saznamo za takve mogucnosti i da te mogucnosti vise ne postoje.

Status Puljica i Jeleca zavisi od Ministarstva odbrane BiH

NN: Kako se moglo desiti da brigadiri VF Ivica Puljic i Ante Jelec, koji ce biti unaprijedjeni u generale i koji su penzionisani prije nego sto su predlozeni za unapredjenje, prodju provjeru SFOR-a?

PEKET: Proces provjere je nesto sto je odvojeno od konkretnih kadrovskih aktivnosti o kojima govorite. Posto se od nas trazi da provjerimo osobe koje imaju potencijal da vode vojsku, mi dajemo komentar o karakteru i sposobnosti oficira koji ce biti prave vodje, koji ce razvijati povjerenje i vjeru kod vojnika i ljudi ove zemlje. E sada, njihov status zavisi od Ministarstva odbrane BiH. Ministar odbrane Nikola Radovanovic nam je do sada pokazao da je izuzetno napredan i ja sa njim imam izuzetno dobru poslovnu saradnju, kao i sa njegovim zamjenicima. To je jedan fini, svijetli primjer ove zemlje.

NEZAVISNE NOVINE

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register