Podgorica sprema crvenu zastavu

Objavljeno: 08.07.2004, 14:02h

Crna Gora ce 12. jula, prema predvidjanjima Miodraga Vukovica, visokog funkcionera DPS i sefa poslanickog kluba te stranke u Skupstini Crne Gore, dobiti novu himnu “Oj, svijetla majska zoro”, grb u vidu dvoglavnog zlatnog orla i jednobojnu, crvenu zastavu umesto sadasnje trobojke

Crna Gora ce 12. jula, prema predvidjanjima Miodraga Vukovica, visokog funkcionera DPS i sefa poslanickog kluba te stranke u Skupstini Crne Gore, dobiti novu himnu “Oj, svijetla majska zoro”, grb u vidu dvoglavnog zlatnog orla i jednobojnu, crvenu zastavu umesto sadasnje trobojke

Piše: Tanja Markovic

Crna Gora ce 12. jula, prema predvidjanjima Miodraga Vukovica, visokog funkcionera DPS i sefa poslanickog kluba te stranke u Skupstini Crne Gore, dobiti novu himnu “Oj, svijetla majska zoro”, grb u vidu dvoglavnog zlatnog orla i jednobojnu, crvenu zastavu umesto sadasnje trobojke.

Dan kasnije, na proslavi 13. jula- datuma koji ce se ubuduce slaviti kao Dan drzavnosti Crne Gore- i zvanicno ce, po prvi put javno, biti promovisani drzavni simboli Crne Gore. To , medjutim, nece znaciti i da ce drzavna zajednica SCG lakse dobiti svoje simbole. Naprotiv. Vukovic tvrdi da od novog znamenja SCG- nece biti nista!

DPS i SDP su, ocigledno, napravile kompromis oko crnogorskog znamenja. Ko je vise popustio? DPS?

– Niko nije popustio, nego smo se saglasiti da drzava Crna Gora mora imati svoje simbole- da oni moraju da budu izraz drzavne tradicije, sa istorijskom podlogom, dokaz duge crnogorske drzavnosti i simboli koji ce biti legitimacioni znaci Crne Gore i prema unutra i prema spolja. Dogovorili smo se i da ih sto pre utvrdimo, jer drzavna zajednica polako odlazi u istoriju, a Crna Gora ubrzava reforme i najkasnije za godinu dana krenuce sama u evropske integracije.

Kad smo vec kod “popustanja”, zar DPS nije bila za to da crnogorska zastava bude trobojka?

– Ne , nije tacno. DPS je bili i za jednu i za drugu varijantu – i za trobojku i za crvenu zastavu,jer su obe istorijski utemeljene. Svojevremeno ,u prvom predlogu, sugerisali smo kolegama iz SDP da se zadrzi trobojka sa grbom. Medjutim, kako su iz SDP insistirali na crvenoj zastavi, a stalo nam je da brzo dobijemo simbole, saglasili smo se. I, zastava ce biti sa grbom. Ne sa ovim sadasnjim orlom, kog su neki nazvali kokoskom, nego sa originalnim, zlatnim orlom Petrovica u letu. Sa svim simbolima knjazevine.

A, himna? Koliko ce se “Oj, svijetla majska zoro” imati strofa i za koju verziju te pesme cete se opredeliti?

– Imace cetiri strofe. U nauci o himnama vazi pravilo da se pevaju i sviraju dve strofe dok su cetiri obavezne. SDP je i predlozio cetiri strofe, a radi se o autenticnom tekstu narodne pesme u kojem se pominju Crna Gora i hrabrost, cojstvo i junastvo.

Znaci, niste izasli u susret zahtevu crnogorskih Albanaca da reci”majko nasa Crna Goro” budu zamenjene sa “kuco nasa Crna Goro”?

– Oni su naveli svoje razloge za takve zahteve, ali ide se sa originalnim tekstom pa ce kolege poslanici iz albanskih partija verovatno intervenisati amndmanima u Skupstini.Ipak, ne verujem da mozemo korigovati autenticne iskaze iz crnogorske proslosti i menjati ih- ni zastavu, ni grb , ni reci himne.

Ako u Skupstini prodju ovi simboli,z naci li to da Crna Gora nece insistirati na plavetnoj boji na trobojci drzavne zajednice?

– “Maca” je vec “pojela” ovo sto je Sami, brzobrzinski predsednik Skupstine SCG- tako ga zovu u Crnoj Gori- predlozio. On hoce da pozavrsava ono sto njegov prethodnik nije.Godinu i po dana traje zajednica, sest meseci proslo je od termina za donosenje himne i grba, cela godina za zastavu, a on hoce da to zavrsi navrat-nanos. Nije Savet ministara SCG, nego on, angazovao kompozitora Slobodana Markovica da spoji neopozive melodije i stihove “Boze, pravde” i “Oj,svijetla majska zoro”.Da i ne govorim da je u drugoj strofi u “Boze, pravde” stih “spasi srpski rod” cime se drzavna zajednica pretvara u drzavu i to nacionalnu,srpskog roda. Malo morgen, sto bi se reklo!

SCG uopste nece ni dobiti nova znamenja?

– Mi trazimo da se ne utrvrdjuju nikakvi simboli SCG. – Jer sta ce nam ako za pola godine nestane drzavne zajednice?!

Znaci, na Olimpijadi u Grckoj pevacemo “Hej, Sloveni”?

– Zar je Olimpijada veci dogacaj od prijema u Savet Evrope, a tamo je intonirana ta himna kada je na jarbol podizana zastava SCG.
Ali, po Samijevim recima i predsednik SCG Svetozar Marovic se zalagao da drzavna zajednica dobije nove simbole, a on je iz Vase stranke…

– Marovic se samo slozio da se formira radna grupa koja ce uraditi simbole. Daleko od toga da se Marovic slozio sa predlozima Samija.

REFERENDUM

Hoce li biti referenduma o simbolima Crne Gore?

– Razmisljali smo o referendumu, ali i spozanali da cemo dobiti ono sto imamo danas na politickoj sceni:60 odsto gradjana bilo bi za nase simbole, a 40 odsto za one koje bi predlozila opozicija.

BEZ NJEGOSA

Glavna zamerka bila je da “Oj, svijetla majska zoro” nije himnicna . Je li angazovan neki kompozitor da melodiju malo “dotera”?

– U narednih mesec dana ce biti nesto malo preuredjena muzicka osnova pesme i za taj posao bice angazovani profesori sa Muzicke akademije na Cetinju.

A, hoce li u njoj ostati i stih “na Lovcenu Njegos spava, najmudrija srpska glava”?

– Ne. To je doradjena,srpska varijanta pesme “Oj, svijetla majska zoro”. Znaci, nije izvorna narodna.

IZVORNA VERZIJA OJ, SVIJETLA MAJSKA ZORO

Oj, svijetla majska zoro,
majko nasa Crna Goro,
sinovi smo tvog stijenja
i cuvari tvog postenja.

Volimo vas brda tvrda
i stravicne vase klance
koji nikad ne poznase
sramotnoga ropstva lance.

Dok lovcenskoj nasoj misli
nasa sloga daje krila,
bice gorda, bice slavna
domovina nasa mila.

Rijeka ce nasih vala
skacuci u dva mora
glas nositi okeanu
– da je vjecna Crna Gora.

VECERNJE NOVOSTI

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register