Crnogorski problemi sa “evropskom valutom”

Objavljeno: 08.07.2004, 11:01h

Novcana masa je u Crnoj Gori za tri godine vise nego prepolovljena, odnosno 2001. godine je iznosila 474 miliona eura, a sada tek 215 miliona, saopstila je Centralna banka

Novcana masa je u Crnoj Gori za tri godine vise nego prepolovljena, odnosno 2001. godine je iznosila 474 miliona eura, a sada tek 215 miliona, saopstila je Centralna banka

Piše: Radio Dojce Vele

Novcana masa je u Crnoj Gori za tri godine vise nego prepolovljena, odnosno 2001. godine je iznosila 474 miliona eura, a sada tek 215 miliona, saopstila je Centralna banka Crne Gore.

U ovoj finansijskoj instituciji navode da su kljucni razlozi smanjenja novcane mase ogroman spoljnotrgovinski deficit, koji iznosi 26,2 odsto brutodrustvenog proizvoda, zatim odvijanje oko 30 odsto transakcija van legalnih tokova i nedostatak povjerenja u bankarski sektor.

Sve to, uz inflaciju od 6,7 odsto, sto je, inace, najveca stopa rasta cijena na malo u zemljama Evrolenda, uzrok je velike nelikvidnosti u Crnoj Gori.

Nezavisni ekonomisti u Podgorici tvrde da ce, ukoliko odliv eura ne bude usporen, Crna Gora biti prinudjena da odustane od eura i zamijeni ga svojom valutom, perperom, ili ce se vlast odluciti da, sto je manje vjerovatno, prihvati dinar, odnosno srpsku monetu.
“Sa sopstvenom valutom bi djelimicno bilo lakse, jer bi se povecale mogucnosti da se rijesi problem nelikvidnosti”, kaze u izjavi za DW direktor Centra za tranziciju Nebojsa Medojevic i naglasava: “Ali, ako vi imate svega 30-40 hiljada ljudi koji rade u Crnoj Gori i koji izdrzavaju sve ostale, nikakav perper ni neka druga’magicna’ valuta vam nece pomoci. Dakle, taj problem i na srednji rok, pa i na kratki, ostaje.

Ako ne dodje do strukturnih promjena, posebno u javnoj potrosnji, ako se ne zaustavi siva ekonomija, ne otvaraju nova radna mjesta i ne dodje do poboljsanja crnogorskog izvoza, nikakvi madjionicarski trikovi sa svojom valutom nece nam pretjerano pomoci”.

Konstatujuci da je Crna Gora ocit primjer koliko je opasno igrati se sa monetarnim rezimom, asistent predmeta “Monetarna ekonomija” na podgorickom Ekonomskom fakultetu Sasa Lakic za DW kaze da ce i sada crnogorska vlast donijeti odluku bez konsultacija sa strucnjacima. “Sva ova rjesenja koja su pred Crnom Gorom su losa rjesenja, ali se izbor svodi na opredjeljenje za ‘manje lose rjesenje’. Znaci, mora se izvrsiti jedna iscrpna analiza, koja ne moze biti dugorocna. To se za relativno kratak vremenski period moze utvrditi, i opredjeliti se. Problem je u Crnoj Gori sto se izbor ne zasniva na ekonomskim, nego i na politickim kriterijima.“

Cini se da je to “manje lose rjesenje”, crnogorska vlast uspjela da pronadje. Naime, ona je objavila da ce uskoro biti raspisani medjunaroidni tenderi za prodaju crnogorskog “Telekoma’, Kombinata aluminijuma u Podgorici i Luke Bar, odnosno preduzeca u kojima se ostvaruje cak dvije trecine brutodrustvenog proizvoda ove Republike!

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register