Najtrazeniji ratni zlocinci bili spremni na predaju

Objavljeno: 05.07.2004, 11:57h

Samo su sati odlucivali o konacnoj predaji Radovana Karadzica i Ratka Mladica, saznaje “Dnevni avaz” iz dobro obavijestenih izvora

Samo su sati odlucivali o konacnoj predaji Radovana Karadzica i Ratka Mladica, saznaje “Dnevni avaz” iz dobro obavijestenih izvora

Piše: Dnevni avaz

Svjetski obavjestajci i placene ubice iz Srbije u potrazi za Karadzicem i Mladicem

Pregovori vodjeni u danima prije odrzavanja samita u Istanbulu nisu zavrseni onako kako je bilo planirano

Samo su sati odlucivali o konacnoj predaji Radovana Karadzica i Ratka Mladica, saznaje “Dnevni avaz” iz dobro obavijestenih izvora, te otuda i ne cude samouvjerene izjave medjunarodnih zvanicnika o tome da su za petama najtrazenijim bjeguncima, te da je kucnuo cas njihovog odlaska u Hag.

Zarad opstanka Republike Srpske bili su spremni “zrtvovati se”. Medjutim, pregovori vodjeni u danima prije odrzavanja samita u Istanbulu nisu zavrseni onako kako je bilo planirano. Naime, obojica su zahtijevali da se brane sa slobode sto je, za medjunarodnu zajednicu koja je ulozila sve adute da oni napokon zavrse u Seveningenu, bilo apsolutno neprihvatljivo.

Skrivanje u Bileci

Kako cijela operacija nije zavrsila dobrovoljnom predajom, Karadzic se uz veoma mali broj ljudi iz licnog obezbjedjenja povukao na trenutno svim obavjestajnim sluzbama nepoznatu lokaciju u BiH, dok je Mladic odlucio skloniti se tamo gdje je uvijek bio najsigurniji – kod Vojske RS u Bileci. Medjutim, medjunarodna zajednica jos nije izgubila nadu i vjeruje da bi se oni uskoro mogli naci u Seveningenu.
Jedan visokopozicionirani zvanicnik blizak medjunarodnim obavjestajnim krugovima za “Dnevni avaz” je pod uvjetom anonimnosti ispricao o svemu sto se dogadjalo 15 dana prije istanbulskog samita.

– Engleska obavjestajna sluzba je dvije sedmice prije odrzavanja samita ponudila Draganu Kalinicu da ubijedi Karadzica da se preda, a zauzvrat su mu garantirali da mogu utjecati na visokog predstavnika Pedija Esdauna da ga ne smijeni. Kalinic je pokusao, dao je sve od sebe da ubijedi svog idejnog vodju i covjeka s kojim je blisko saradjivao svih ovih godina, ali nije uspio. Ista ponuda je vazila i za Zorana DJerica, ali ovaj nije mogao puno uciniti jer nikada nije bio blizak sa ljudima koji su znali gdje je Karadzic – prica nas sagovornik, dodajuci da je DJeric u svemu ovome obicni pijun, a kljucni covjek Radomir Njegus.

Englezi su, navodno, pokusali posao odraditi i uz pomoc Mirka Sarovica. Dil sa smijenjenim Sarovicem podrazumijevao je njegov povratak u aktivni politicki zivot. Medjutim, ni on nije mogao puno uciniti.

– Tih dana paralelno sa pregovorima koji se vode sa Karadzicem i Mladicem, iz Beograda se u BiH prebacuju placene ubice ciji je cilj pronalazak ove dvojice i njihova likvidacija, u slucaju da dogovor bude postignut. Istovremeno, u BiH dolazi 12 pripadnika francuske obavjestajne sluzbe koji preko nekih kanala stupaju u kontakt sa Karadzicevim obezbjedjenjem i nude mu da ga prebace van, jer mu nije sigurno ni u BiH ni u Srbiji, i da nastave pregovore. Medjutim, on ni na to nije pristao – kaze nas izvor.

Zastita tajnosti

Osim engleske i francuske obavjestajne sluzbe, u operaciju ciji je cilj bio predaja Karadzica i Mladica aktivno se ukljucuju Nijemci i Italijani. Oni u okolini Sarajeva uspijevaju locirati mjesto skrivanja Ratka Mladica, ali pustaju svojim kolegama iz Velike Britanije i Francuske da pokusaju dogovoriti predaju mirnim putem kako bi se izbjegle eventualne zrtve.

– Amerikanci, u to vrijeme radi prebacivanja loptice na drugi teren i zastite tajnosti pregovora, provode akcije navodnog hapsenja na podrucju Bijeljine, Visegrada i Zvornika nadajuci se da ce engleski plan dati rezultate. Uporedo, broj kriminalaca iz Srbije koji se daju u potragu porastao je tako da ih je na teritoriji BiH 1. jula bilo oko 250. Stupajuci u kontakte sa lokalnim kriminalcima, placene ubice su pokusavale doci do Karadzica i Mladica, navodi “Avazov” sagovornik.

Placenici iz Srbije pretrazivali podrucje Klinja

– Placene ubice koje su stigle iz Srbije intenzivno su pretrazivale podrucje Klinja nadomak Gacka gdje se Karadzic krio jedno vrijeme nakon sto je u martu ove godine pobjegao iz Trebinja. Dok je boravio u ovom gradu, dojavljeno mu je da se u dzipovima splitske i dubrovacke registracije, koji su svakodnevno na trebinjskim ulicama, voze americki obavjestajci ciji je zadatak bio da ga uhapse, kaze nas izvor.

Uloga Radomira Njegusa

– Famoznih 16 kutija dokumentacije predane istraziteljima Haskog tribunala u Banjoj Luci je, nakon sto je imenovan za direktora policije, sklonio Radomir Njegus. Radi se o ratnoj dokumentaciji iz Srebrenice, Zvornika i Bratunca. Njegus je takodjer desetak dana prije odrzavanja samita izdao nalog centrima javne bezbjednosti da sklone ratnu dokumentaciju iz tzv. srpskog Sarajeva, Kalinovika, Bilece, Foce, Pala i Rogatice. Ta dokumentacija je skrivena na mjestu koje zna samo Njegus, tvrdi nas sagovornik.
Mladic je boravio u Han-Pijesku

– Nakon sto je pobjegao iz okoline Sarajeva, gdje se zadrzao nekoliko dana, Ratko Mladic je boravio jedno vrijeme u Han-Pijesku, gdje je stigao preko rodnog Kalinovika. Cim je dobio dojavu da ce objekte u tom gradicu pretresati SFOR, pobjegao je u Bilecu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register