Srbija i Crna Gora placaju visoku cenu zajednistva

Objavljeno: 30.06.2004, 12:48h

Pobeda Borisa Tadica na predsednickim izborima trebalo bi da oznaci novo poglavlje u odnosima izmedju Srbije i Crne Gore

Pobeda Borisa Tadica na predsednickim izborima trebalo bi da oznaci novo poglavlje u odnosima izmedju Srbije i Crne Gore

Piše: S. Congradi

Pobeda Borisa Tadica na predsednickim izborima trebalo bi da oznaci novo poglavlje u odnosima izmedju Srbije i Crne Gore. Tome bi trebalo da prethode razgovori predsednika drzava clanica, a Boris Tadic je, koliko ga ja poznajem, covek demokratskih nazora koji je spreman da razgovara o svim problemima. Radujem se takvim izbornim rezultatima. Ocekujem bolje dane i za Srbiju i Crnu Goru, kaze na pocetku razgovora za Danas, Amir Nurkovic, ministar za unutrasnje ekonomske odnose Srbije i Crne Gore.

*Potpredsednik Vlade Srbije, Miroljub Labus je nedavno nakon posete Nemackoj, izjavio da su dve najvece prepreke ulaska SCG u Evropsku uniju neisporuceni haski optuzenici i harmonizacija odnosa izmedju Srbije i Crne Gore.

Miroljub Labus je dao nekoliko predloga o nacinu pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji i EU, i put koji je predlozio je prihvatljiv. Da podsetimo on se zalaze za odvojen pristup Srbije i Crne Gore Svetskoj trgovinskoj organizaciji i EU, ali treba naglasiti da su to dva procesa koja ne treba odvajati i koja ce u znacajnoj meri biti propracena istovetnim aktivnostima. Nadam se da cemo u narednom periodu jasno definisati zadatke prema ovim instancama Kada je rec o usaglasavanju medjusobnih odnosa, tu ima razlicitih stavova i argumenata o kojima bi vlasti u drzavama clanicama trebalo da se medjusobno dogovore.

*Stav Evropske unije je jasan, Srbija i Crna Gora moraju zajedno u EU. Kakav je Vas stav u vezi sa tim pitanjem?
Nije rec o stavu, vec misljenju EU. Cinjenica je da funkcionisanje drzavne zajednice koje je regulisano Beogradskim sporazumom ima mnogo nelogicnosti. Sistem je nefunkcionalan jer se mnogi poslovi dupliraju i ne realizuju kako valja. Ponudjeno resenje je veoma skupo i ne garantuje uspesnost. Svi organi nadlezni za sprovodjenje zakona nalaze se u drzavama clanicama. To je funkcionalni problem a ne stvar politicke volje ili nevolje. Izvrsna vlast je na nivou drzava clanica. Mi samo kordiniramo i pokusavamo da spojimo interes clanica drzavne zajednice i taj interes predstavimo svetu. Svakako, najveci problem je sprovodjenje unutrasnjih reformi, kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori. Zato bi trebalo vise da pricamo o nasim unutrasnjim problemima nego o pristupanju Svetskoj trgovinskoj organizaciji i EU, jer ako unutrasnje reforme dovedemo do kraja onda ce jedan od znacajnih preduslova za ulazak u zajednicu evropskih zemalja biti ispunjen. Pitanje harmonizacije odnosa izmedju Srbije i Crne Gore se ne postavlja kada je rec o standardizaciji ili zastiti intelektualne svojine, jer su ovo delatnosti koje ne zavise od drzavnopravnog statusa. Sustina reformi nije samo usvajanje novih zakona, uredbi ili propisa, vec i sprovodjenje tih zakona, a to znaci angazman svih institucija u drzavama clanicama. Prethodne sedmice smo kontaktirali sa predstavnicima vlada Srbije i Crne Gore, a tema razgovora bila je resavanje problema u vezi sa intelektualnom svojinom i u tom dijelu, makar se tako nadam, nastavicemo da zajednicki dovrsimo vec poodmakle aktivnosti na izradi novih zakona. Zakon o patentima je prosledjen Skupstini na usvanje pod oznakom “hitno”, a citav set zakona pripremamo u letnjem periodu i nadam se da ce se ti zakoni u septembru naci pred Skupstinom drzavne zajednice Srbija i Crna Gora, jer strani kapital nece uci ukoliko nema jasno definisanih propisa u segmentu zastite intelektualne svojine i infrastrukture kvaliteta.

*Koja od clanica drzavne zajednice je vise ugrozena u tom zajednistvu?
I Srbija i Crna Gora su u ugrozene u drzavnoj zajednici, jer nefunkcionalnost drzavne zajednice kosta i jednu i drugu clanicu. Dve vlade treba da sednu i da izvrse analizu onoga sto je uradjeno u prethodnih godinu i po dana, i da utvrde zasto zajednica ne funkcionise. Nije problem u ljudima i volji da se nesto uradi, vec u strukturi drzavne zajednice, jer je rec o ingerencijama koje su na takav nacin uredjene da ne mogu da zazive. To su neadekvatna resenja koja traze redefinisanje odnosa Srbije i Crne Gore.

*Da li to znaci referendum sto pre?
Raferendum bi trebalo raspisati i u Srbiji i u Crnoj Gori, jer ne smemo dozvoliti da se odnosi izmedju dve drzave regulisu kao sa ostalim republikama bivse Jugoslavije. Moramo izvuci pouke iz tih deoba i pronaci racionalno resenje. Zajednicki treba raditi samo ono sto je isplativo i za Srbiju i za Crnu Goru.

*Harmonizacija odnosa izmedju Srbije i Crne Gore “zapela” je kod uskladjivanja carinskih stopa za 56 poljoprivrednih proizvoda.
Sastanak po ovom pitanju zakazan je za 6. juli. Znacaj problema je u startu minimiziran, iako je rec o strateskim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, koji u medjusobnoj trgovini izmedju Srbije i Crne Gore zauzimaju znacajnu poziciju. Smatram da resenje treba potraziti u Akcionom planu kojim je predvidjen rok od tri do pet godina za usaglasavanje tih stopa. EU, medjutim, nije zadovoljna takvim resenjem i trazi sto hitnije usaglasavanje. Nadam se da ce to pitanje dobiti mesto koje mu pripada i da nece ugroziti dalju saradnju izmedju Srbije i Crne Gore.

*Sta je Ministarstvo za unutrasnje ekonomske odnose SCG konkretno uradilo na unapredjenju ekonomskih odnosa izmedju Srbije i Crne Gore
Osnovno pitanje kojim se Ministarstvo za unutrasnje ekonomske odnose SCG bavi je infrastruktura kvaliteta, intelektualna svojina, pitanje konkurencije i funkcionisanja zajednickih kancelarija iz oblasti fitosanitarne i veterinarsko – sanitarne kontrole. Za oblast infrastrukture kvaliteta zaduzeni su Zavod za standardizaciju, Zavod za metrologiju i Jugoslovensko akreditaciono telo. U toku je realizacija programa Evropske agencije za rekonstrukciju u vrednosti od sest miliona evra. Program je startovao od januara, posao je konkursom dobio Danski tehnoloski institut. Nezavisno od tog projekta Ministarstvo je, uz konsultaciju sa predstavnicima drzava clanica, uradilo predloge za cetiri zakona iz ovih oblasti i posto dobiju zeleno svetlo Saveta ministara naci ce se pred poslanicima Savezne skupstine. Rec o zakonima o standardizaciji, akreditaciji, metrologiji i tehnickim zahtevima proizvoda, dakle o oblastima veoma bitnim za sve nase pregovore sa Evropskom unijom. Konstituisane su kancelarije za fitosanitarnu i veterinarsko – sanitarnu kontrolu, koji shodno propisanim protokolima nadleznih ministarstva drzava clanica vec funkcionisu. Konacno, ispunjavajuci obavezu iz Akcionog plana, Ministarstvo je predlozilo konstituisanje i trece kancelarije sto ce omoguciti regulisanje odnosa u oblasti konkurencije. Ocekujemo da vlade drzava clanica ovih dana donesu odluke o prihvatanju ovog predloga, nakon cega bi Savet ministara bio informisan, a onda bi se pristupilo konstituisanju i ove kancelarije.

Pozitivni efekti primene PDV u Crnoj Gori

*Pocetkom naredne godine u Srbiji bi trebalo da pocne da se primenjuje Zakon o porezu na dodatu vrednost. Kakva su iskustva primene tog zakona u Crnoj Gori?
Zakon o PDV se vec dve godine primenjuje u Crnoj Gori i to je rezultiralo znacajnim povecanjem poreskih prihoda, sto je i jeste bila svrha. Taj Zakon je primer kako se neke stvari bespotrebno politizuju. Ako se vratimo u period kada je zakon usvojen, seticemo se povika kako ce njegova primena ugroziti odnose izmedju Srbije i Crne Gore, sto se pokazalo kao losa procena. U Srbiji bi trebalo sto pre da se usvoji zakon o PDV jer je dobro da dve drzave clanice imaju kompatibilni zakonski sistem.

DANAS

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register