Pronadjen pistolj koji je izazvao Prvi svjetski rat

Objavljeno: 23.06.2004, 12:13h

Pronadjen pistolj “koji je izazvao Prvi svjetski rat”. Radi se o pistolju iz kojeg je Gavrilo Princip prije skoro 90 godina ubio austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju

Pronadjen pistolj “koji je izazvao Prvi svjetski rat”. Radi se o pistolju iz kojeg je Gavrilo Princip prije skoro 90 godina ubio austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju

U njemackom visokotiraznom tabloidu Bild objavljena je senzacionalisticka vijest da je pronadjen pistolj “koji je izazvao Prvi svjetski rat”. Radi se o pistolju iz kojeg je Gavrilo Princip prije skoro 90 godina ubio austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, sto je “izazvalo Prvi svjetski rat s deset miliona mrtvih”, tvrdi Bild.

Njemacki tabloid objavljuje i sliku pomenutog pistolja, uz potpis: “Smrtno oruzje iz Sarajeva. Ovim Browningom, serijskog broja 19074, upucao je beogradski student Gavrilo Princip 1914. godine austrijski carsko-nasljednicki par”.

Po Bildu, sve je pocelo 28. juna 1914. godine, kada je sedmorici atentatora srpske zavjerenicke grupe “Crna ruka” uspjelo da ubiju nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju dok su se vozili u “slavljenickom konvoju” kroz Sarajevo. Sedmorica zavjerenika su “htjeli osvetu zbog austrijskog potcinajvanja Srbije”, a “student Gavrilo Princip je s dva hica ubio carski naslednicki par u autu”, pa je “mejsec dana kasnije poceo rat”.

Atentator je osudjen na smrt, pise dalje Bild, a oruzje “iz kojeg je Gavrilo Princip pucao je poslije sudskog procesa predato jezuitskom svjesteniku Antonu Puntigamu, koji je carsko-naslednickom paru udijelio poslednje pomazanje”. Puntigam je uzeo, takodje, caure i krvlju natopljenu Nadvojvodinu kosulju, jer je trebalo da osnuje “Franc-Ferdinand-Muzej”, ali od toga nije bilo nista.

Kada je pomenuti jezuitski svjestenik umro njegovu je zaostavstinu, preuzeo je Jezuitski red u Becu, gdje je “pala u zaborav”. Ali, jezuitski monasi su – upravo povodom 90-ogodisnjice Prvog svjetskog rata – predali pomenuti “browning” Vojno-istorijskom muzeju, ciji direktor Manfred Rausenstner kaze:
– Oruzje ce biti sledece nedjelje izlozeno pored automobila i uniformi Franca Ferdinanda”.

Ovdje se mora primjetiti da se radi o vjestoj simpflikaciji jednog “troristickog” ili “revolucionarnog” cina, o cemu se ne samo na Balkanu nikada nece moci postici ujednacena kvalifikacija. Prvi svjetski rat je, tvrde utemeljene analize zapadnih istoricara, bio “isprogramiran” vec od ranije u vojnim i politickim kabinetima “velikih sila”, a “sarajevski atentat” je bio samo povod. Shodno tome, “terorista” ili “revolucionar” Gavrilo Princip bi mogao biti samo “okidac” na vec zapetom pistolju.

Pravo iznenadjenje za mladje ljude ili, pak, one kojima istorija nije struka niti posebno polje interesa jeste rekonstrukcija “talasa odusevljenja” sirom Evrope, s kojim je tadasnja “evropska mladost” otisla u “veliki rat”, koji nije donio nikome niceg dobrog.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply