Duel u Kosutnjaku

Objavljeno: 23.06.2004, 16:54h

Voda u studiju ne sme da bude gazirana, a Kosutnjak ne sme pasti u ruke fotoreporterima. Stolice ne smeju imati tockice, a ne smeju biti ni previse duboke, kako ucesnici duela ne bi “potonuli” u njih…

Voda u studiju ne sme da bude gazirana, a Kosutnjak ne sme pasti u ruke fotoreporterima. Stolice ne smeju imati tockice, a ne smeju biti ni previse duboke, kako ucesnici duela ne bi “potonuli” u njih…

Piše: Aleksandar Apostolovski

Dogovoreni detalji kljucnog obracuna pred kamerama nacionalne televizije

Voda u studiju ne sme da bude gazirana, a Kosutnjak ne sme pasti u ruke fotoreporterima, bilans je uspesnih pregovora predstavnika izbornih stabova predsednickih kandidata, nacionalne televizije i Medija centra, uoci vecerasnjeg obracuna Borisa Tadica i Tomislava Nikolica pred kamerama RTS-a.

Dragan DJilas i Aleksandar Vucic bili su kategoricni: Boris i Toma ce u „Studiju 9” RTS-a u Kosutnjaku piti iskljucivo negaziranu vodu. Stolice u kojima ce veceras sedeti predsednicki kandidati ne smeju imati tockice. U trenucima nervoze, politicki lideri mogu da pozele da se provozaju po studiju, sto bi, priznacete, bilo nedolicno za ljude koji se takmice za prestizno mesto stanara sive vile na Andricevom vencu.

Stolice ne smeju biti ni previse duboke, kako ucesnici duela ne bi „potonuli” u njih, sto bi izazvalo ubitacan estetski efekat: sakoi bi im se „prebacili” preko glave.

Ovo su samo neki od detalja koje su ugovarali kljucni kreatori kampanja Borisa Tadica i Tomislava Nikolica, DJilas i Vucic, na sastanku odrzanom pre nekoliko dana u beogradskom Medija centru.

„Dogovorili su se neuobicajeno brzo, a potom su caskali o sansama svojih kandidata. Raspitivali su se o internim istrazivanjima javnog mnjenja. Slozili su se da ce rezultat biti neizvestan”, kaze Vladan Radisavljevic iz Medija centra, novinar koji ovoga puta ima ulogu koproducenta u organizaciji televizijskog duela koji nacija iscekuje sa velikim interesovanjem.

Bitka za profil

Ocekuje se, naime, da ce vecerasnji televizijski nastup mozda biti presudan za konacan ishod drugog kruga predsednickih izbora, s obzirom na trenutni egal izmedju lidera DS-a i SRS-a.

Radosavljevic je covek koji je uzuzetno upucen u organizaciju studijskog suocavanja politickih lidera, jer je u oktobru 2002. godine vodio prvi televizijski duel predsednickih kandidata tada neuspelih izbora, odrzanog izmedju danasnjih koalicionih partnera Vojislava Kostunice i Miroljuba Labusa.

Tada je istorijski „obracun” vodjen u sali za konferencije Medija centra koji je ekspresnim gradjevinskim radovima pretvoren u TV studio. Debatni sto je bukvalno istesterisan i izlakiran u poslednjim trenucima, a Kostunicini i Labusovi kreatori kampanje, Srdjan Saper i Ivan Avzner, do poslednje sekunde vodili su, medju marketinskim ekspertima, sada cuvenu „bitku za profil”. Pregovaralo se i vagalo do poslednjeg daha. Labusovi kreatori imidza su smatrali da njihov sef ima lepsi desni profil (ili je to, ipak, bio levi?), pa su, u poslednji cas, zahtevali promenu rasporeda sedenja.

Tada je Kostunicin sef informativne sluzbe slavodobitno konstatovao da njegov lider izgleda sjajno iz oba ugla.

Izgleda da su i Toma i Boris zadovoljni izgledom, bar sto se tice profila. DJilas i Vucic su takodje konstatovali da nece biti problema ni sa „stajacim” segmentom duela, koji je predvidjen za poslednji deo nastupa.

Tada ce kandidati ustati iz „obicnih, plitikih stolica” i pokusati da birace ubede: zasto da glasaju bas za njega, a ne za onog drugog.

Organizatori odahnuli

Oni ce, opet stojeci za improvizovanom govornicom, uputiti i zavrsne poruke biracima. Ovde bi bilo izuzetnih problema da izmedju kandidata, osim razlika u politickim programima, ima i razlike u visini. Ali, organizatori su odahnuli, konstatujuci da su Boris i Toma, otprilike, istog rasta.

Pao je brz dogovor i oko prvenstva nastupa. Jedan od clanova staba je bacio dinar u vazduh. Zrebom je odluceno: duel ce poceti Tadic, a zavrsiti Nikolic. Medju politickim komentatorima, nakolonjenim fudbalu, vodi se takodje ozbiljna polemika oko izbora voditelja. Dok su stabovi stranaka, RTS-a i Medija centra vec izabrali voditelja RTS-a Milicu Nedic i novinare goste: Jelenu Kosanic, Zeljka Cvijanovica, Slobodana Reljica i Nenada Lj. Stefanovica, fudbalsko-politicki eksperti bili su skloniji da celokupni program na Kosutnjaku vodi harizmaticni italijanski fudbalski sudija Kolina, poznat kao lak na pistaljki, narocito kada su faulovi u sesnaestercu u pitanju. Kolina je odlicno sudio utakmicu Engleska – Hrvatska i valjda je veceras dobio slobodno.

Radikali su, inace, gundjali zbog izbora Jelene Kosanic koja ce, izmedju ostalih, postavljati pitanja kandidatima, ali je Aleksandar Tijanic presekao ove proteste, insistirajuci da sarmantna koleginica ostrog jezika iz TV B92 sedi u novinarskoj poroti TV duela.

Direktor RTS-a je, po svemu sudeci, uveo i „vanredno stanje” ispred „Studija 9” na Kosutnjaku, tako da fotoreporterima, prema poslednjim informacijama, nece biti dozvoljen ulazak u studio. Oni nece moci ni da vrsljaju po okolini, pokusavajuci da proniknu sta se desava iza scene duela. Kandidati ce biti prepusteni spokoju mirnog Kosutnjaka: slikace ih fotorepoter RTS-a, a oko 22 casa, na sajtu drzavne televizije, pojavice se fotografije koje ce redakcije preuzimati po svom nahodjenju.

Reditelj duela vec je osmislio sve detalje prenosa. Veselin Grozdanic je bio reditelj oko 4.000 direktnih prenosa uzivio. Ekspert je za fudbalske utakmice, narocito za velike evropske spektakle.

Prenosio je i olimpijadu u Sarajevu, sletove za 25. maj, Titovu sahranu, poslednju vojnu paradu 1985. godine. U televizijskom smislu, „obracun u Kosutnjaku” lak je posao.

Ali, ne i politicki.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply