Boze pravde Crna Goro

Objavljeno: 23.06.2004, 16:52h

Da li ce u bliskoj buducnosti navijaci na beogradskim tribinama pevati “Boze, pravde”, a u Podgorici “Oj, svijetla majska zoro”, ili ce se u obe clanice drzavne zajednice pevati po dve strofe, prvo iz jedne a zatim iz druge pesme

Da li ce u bliskoj buducnosti navijaci na beogradskim tribinama pevati “Boze, pravde”, a u Podgorici “Oj, svijetla majska zoro”, ili ce se u obe clanice drzavne zajednice pevati po dve strofe, prvo iz jedne a zatim iz druge pesme

Piše: Ljiljana Milisavljevic

Miksom do himne – Zastava u cetiri boje

Da li ce u bliskoj buducnosti navijaci na beogradskim tribinama pevati “Boze, pravde”, a u Podgorici “Oj, svijetla majska zoro”, ili ce se u obe clanice drzavne zajednice pevati po dve strofe, prvo iz jedne a zatim iz druge pesme, kao opsteprihvacenu himnu SCG, tek cemo videti.

Pred poslanicima parlamenta SCG mogla bi, vec 2. jula, da se nadje himna sastavljena od po dve strofe, za sada se ne zna koje, “Boze pravde” i “Oj, svijetla majska zoro”, i cetvorobojna zastava.

Kako su potvrdili najvisi zvanicnici drzavne zajednice, umesto trobojke bice predlozeno da nova zastava Srbije i Crne Gore bude cetvorobojna: crveno-plavo-bela, sa plavom poljem podeljenim na dva dela iste velicine, ali razlicitih nijansi. Tamnijom plavom bila bi predstavljena Srbija, a svetlijom, plavetnom, Crna Gora.

Ponudjeni predlozi nailaze na razlicite komentare strucne javnosti i gradjana.

Vaspostavljanje ovih simbola protivno je elementarnim pravnopolitickim i estetickim nacelima, upozorava profesor dr Milivoje Pavlovic, autor “Knjige o himni”.

Nasilno spajanje

“Drzavna znamenja nisu obicni znaci, kakvim je prenaseljena nasa svakodnevica. Po pravilu, oni se vezuju s pojmovima koji imaju neskrivenu emocionalnu nosivost-drzava, narod, rodoljublje, a neretko se simbolicka energija premesta i u culno iskustvo niza generacija”, kaze Pavlovic.

“Zamena jednog simbolickog poretka drugim nije stvar proste politicke tehnike, vec veoma delikatan zahvat koji izaziva goleme posledice na politicko-pravnom, psihosocijalnom, knjizevnoteorijskom, likovnom i estetickom planu”, smatra profesor Pavlovic.

Po njegovoj oceni, iz Savet ministara se najavljuju resenja koja su suprotna odredbama ustava clanica drzavne zajednice.

“Pre nego sto je u Srbiji i Crnoj Gori postignuta saglasnost oko svecane pesme stavlja se u opticaj predlog da se drzavna himna dobije nasilnim spajanjem delova crnogorske poskocice “Oj, svijetla majska zoro” i stare srbijanske himne “Boze, pravde”. U Ustavu Srbije, u clanu pet, jasno pise da se do himne dolazi uz pristanak vecine gradjana na tajnom izjasnjavanju, referendumom. Nesto slicno predvidja i crnogorsko zakonodavstvo. Ako, dakle, znamenja u drzavama clanicama uzivaju, kao ustavne kategorije, najvisi stepen pravno politicke zastite, kako se na vrhu drzavne zajednice moze zagovarati postupak koji je znatno manje demokratski? Zar ova precica ne vodi do nepotrebnog sukoba novih i starih simbola, pa i do stanja u kojem bi znamenja, umesto pozeljnih sredstava fine komunikacije, postala sredstvo nesporazuma i, cak, dezintegracije”, naglasava Pavlovic.

Nepovredivost umetnickog dela

Nas jedini himnolog vidi teskoce i na estetskom nivou.

“Predlaze se da sveopstu patriotsku pesmu drzavne zajednice dobijemo mehanickim spajanjem dveju tvorevina koje su razlicite kvantitativno i kvalitativno. Svaka ima svoje unutrasnje zakonitosti i spoljasnu formu, drugaciju intonacijsku strukturu i sadrzajne, semanticke, fonetske, simbolicke i druge pojedinosti koje proisticu iz pisceve individualne zamisli.

Predlagaci grubo previdjaju da je svaka pesma jedinstvena organska celina, neponovljiv skup znacenjskih i zvucnih realnosti koje, sve zajedno, cine originalnu, neponovljivu i autonomnu pojavnost umetnickog dela”, smatra Pavlovic.

Po njegovom misljenju, “tumacenje starih pesama kao nedovrsenih ili visesmislenih dela, kao “polje mogucnosti”, izlozeno slobodnom izboru i proizvoljnom intervenisanju vladinih cinovnika, u svake, pa i u dnevnopoliticke svrhe, odvodi nas u podrucja grubog falsifikata i kuljanja energije koja ne moze da preraste u kulturnu”.

Pavlovic podseca i da se izmenom jednog zareza, pa i promenom akcenta, moze promeniti kljucna ideja dela, kao i da zakon svakom umetnickom delu obezbedjuje punu pravnu i moralnu zastitu, “smatrajuci ga neponovljivim, jedinstvenim i nedodirljivim za bilo cije intervencije – sem autorskih”.

“Simboli nisu ideoloski neutralni i uvek se vezuju za drustveni kontekst u kojem se vaspostavljaju. Ovako zamisljeni, oni ne mogu da budu ni smisleniji dijalog sa svojim vremenom, a kamoli da izraze san o velikoj zajednickoj buducnosti”, zakljucak je dr Milivoja Pavlovica.

Buduca himna

BOZE PRAVDE

Boze pravde, ti sto spase
Od propasti dosad nas,
Cuj i odsad nase glase
I od sad nam budi spas!

Mocnom rukom vodi, brani
Buducnosti srpske brod,
Boze spasi, Boze hrani,
Srpskog kralja, srpski rod.

Slozi srpsku bracu dragu
Na svak” dican slavan rad,
Sloga bice poraz vragu
A najjaci Srpstvu grad!.

Nek na Srpstva blista grani
Bratske sloge zlatan plod,
Boze spasi, Boze hrani
Srpskog kralja, srpski rod!

Nek na srpsko vedro celo
Tvog ne padne gnjeva grom
Blagoslovi Srbu selo,
Polje, njivu, grad i dom!

Kad nastupe borbe dani
K” pobedi mu vodi hod
Boze spasi, Boze hrani
Srpskog kralja, srpski rod!

Iz mracnoga sinu groba
Srpske krune novi sjaj
Nastalo je nova doba
Novu srecu, Boze daj!

Kraljevinu srpsku brani
Petvekovne borbe plod
Srpskog kralja, Boze hrani
Moli ti se srpski rod!

OJ, SVIJETLA MAJSKA ZORO

Oj, svijetla, majska zoro,
majko nasa Crna Goro!

Sinovi smo tvog stijenja,
i cuvari tvog postenja.

Lovcen nam je oltar sveti,
U njega smo svi zakleti!

POLITIKA

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply