Dobro saradjujem s Kostunicom

Objavljeno: 20.06.2004, 20:26h

Iskreno se nadam i ocekujem potvrdu demokratskog i proevropskog usmerenja Srbije. Uveren sam da je to interes ne samo njenih gradjana nego i svih nas koji zivimo u okruzenju Srbije, izjavio je u intervjuu za “Blic” premijer Crne Gore Milo Djukanovic, upitan kakav rezultat ocekuje na predsednickim izborima u Srbiji

Iskreno se nadam i ocekujem potvrdu demokratskog i proevropskog usmerenja Srbije. Uveren sam da je to interes ne samo njenih gradjana nego i svih nas koji zivimo u okruzenju Srbije, izjavio je u intervjuu za “Blic” premijer Crne Gore Milo Djukanovic, upitan kakav rezultat ocekuje na predsednickim izborima u Srbiji

Iskreno se nadam i ocekujem potvrdu demokratskog i proevropskog usmerenja Srbije. Uveren sam da je to interes ne samo njenih gradjana nego i svih nas koji zivimo u okruzenju Srbije, izjavio je u intervjuu za “Blic” premijer Crne Gore Milo DJukanovic, upitan kakav rezultat ocekuje na predsednickim izborima u Srbiji.

– Drzavni odnosi Crne Gore i Srbije su institucionalizovani, tako da ne zavise kao nekad presudno od personalnih rasporeda u rukovodstvu jedne ili druge drzave. Zbog Srbije same voleo bih da na njenom celu bude covek tolerancije, demokratskih shvatanja, evropske orijentacije, covek koji ce se konacno u ime Srbije odreci velikodrzavnih aspiracija. Crna Gora ce prihvatiti i postovati svaki izbor koji naprave gradjani Srbije.

Kako gledate na eventualnu pobedu Tomislava Nikolica?
– Kao na volju gradjana Srbije koju treba postovati.

Kako ocenjujete funkcionisanje drzavne zajednice SCG?
– Saglasan sam sa ocenom evropskih zvanicnika da zajednica ne funkcionise. Ne zato sto neko opstruira njeno funkcionisanje, vec zato sto se radi o neadekvatnom institucionalnom okviru, koji umesto da podstice, sputava i Crnu Goru i Srbiju na njihovom evropskom putu.

Dajete li i dalje prednost nezavisnosti Crne Gore?
– Nezavisnost i Crne Gore i Srbije omogucila bi najkraci put integrisanja u evroatlantske strukture. Danas sam u to uvereniji nego pre dve-tri godine. Danas u to veruje sve vise gradjana i u Crnoj Gori i u Srbiji. Umesto sto trosimo energiju i novac na odrzavanje nefunkcionalne drzavne zajednice, sastavljene iz dve clanice koje su disproporcionalne i po broju stanovnika i po teritoriji, koje imaju nasledjene ogromne sistemske razlike i ciji su razvojni prioriteti razliciti, mislim da bi se i Crna Gora i Srbija brze integrisale u evropsko drustvo ukoliko bi svaka za sebe potpisale sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom. No, mi cemo svakako postovati obaveze prihvacene beogradskim sporazumom, a u medjuvremenu predano raditi na usvajanju savremenih evropskih standarda u svim oblastima.

Strepite li od negativnog ishoda referenduma?
– Referendum ce se dogoditi i nemam razloga da sumnjam u njegov pozitivan ishod. Kako sam rekao, sve vise gradjana i u Crnoj Gori i u Srbiji smatra da dve stare evropske drzave treba da vrate svoj drzavni status i da svaka upravlja svojom buducnoscu. To ne znaci udaljavanje Crne Gore i Srbije. Naprotiv, Crna Gora i Srbija su imale najbolje odnose kad su bile samostalne.

Koje godine planirate odrzavanje referenduma s obzirom na razlicita tumacenja beogradskog sporazuma?
– U terminu oko koga se usaglase pravni eksperti tri strane potpisnice.

Ambasadori iz Crne Gore cesto koriste priliku da iznesu stav da bi Crna Gora trebalo da bude nezavisna drzava iako zastupaju SCG. Da li to rade po vasem nalogu?
– Uveren sam da oni svoj posao obavljaju profesionalno, da ne rade i da nece uraditi nista sto je na stetu Srbije. Naprotiv. Isto tako ne ocekujem da se njihov profesionalizam i patriotizam potvrdjuje time sto ce precutkivati inace notornu cinjenicu, opstepoznatu medjunarodnoj javnosti, da politicka vecina u Crnoj Gori kojoj najcesce i sami pripadaju preferira nezavisnost kao drzavni status Crne Gore.

Jeste li zadovoljni radom predsednika SCG Svetozara Marovica, s obzirom na ocene vasih koalicionih partnera da on radi protiv interesa zvanicne Crne Gore?
-Pozicija Marovica je delikatna jer mora uvazavati, cesto razlicite, interese drzava clanica. To je tezak i odgovoran posao i zato smo se opredelili da bas on obavlja tu funkciju. Uveren sam da ce Marovic i ubuduce u predstavljanju Crne Gore u drzavnoj zajednici slediti njene strateske nacionalne interese.

Kakvi su vasi odnosi s Vladom Srbije i saradnja s premijerom Kostunicom?
– Dobri. Nase opredeljenje je najtesnja saradnja i konstruktivno partnerstvo sa Srbijom, kako danas kad zivimo u drzavnoj zajednici, tako i ubuduce, ukoliko Crna Gora i Srbija budu samostalne drzave.

Koja je bila vasa prva reakcija na vest o ubistvu urednika „Dana” Duska Jovanovica?
– Taj tragican dogadjaj je atak na gradjanski mir i stabilnost Crne Gore i pretnja bezbednosti njenih gradjana. To je dogadjaj koji je izazvao nepodeljenu osudu. Nadlezni organi su preduzeli sve mere kako bi se rasvetlilo ubistvo Duska Jovanovica. Kao predsednik Vlade sam trazio da se sav profesionalizam koji MUP Crne Gore ima i koliko moze mobilisati kroz saradnju sa drugim sluzbama, pokrene da se odgovorni za ovaj zlocin ucine dostupnim pravosudnim organima. MUP je formirao poseban tim za taj slucaj kome je dat apsolutni prioritet, u pomoc su pozvani medjunarodni strucnjaci, ponudjena je nagrada za informaciju koja bi vodila ka izvrsiocu i naruciocu. Kao sto vam je poznato, ministar policije je u slucaju eventualnog neuspeha najavio ostavku. Ucinjeno sve sto se moglo moglo uciniti i nista nije propusteno. Zato verujem da ce preduzete aktivnosti rezultirati rasvetljavanjem tog zlocina.

Da li biste vi podneli ostavku ako se dokaze da je u to ubistvo umesan neko iz crnogorske vlasti?
– Sa sigurnoscu mogu da tvrdim da u ubistvo Jovanovica nije umesan niko iz crnogorske vlasti. Ponovicu nesto sto sam kazao i ranije: uz porodicu Duska Jovanovica, crnogorska vlast je imala najvise interesa da on bude ziv i zdrav.

Blic

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register