General Rasim Delic naredio formiranje “El mudzahedina”

Objavljeno: 16.06.2004, 14:34h

Banjalucke “Nezavisne Novine” dosle su u posjed strogo povjerljivog dokumenta o formiranju jedinice stranih dobrovoljaca u okviru Treceg korpusa Armije RBiH

Banjalucke “Nezavisne Novine” dosle su u posjed strogo povjerljivog dokumenta o formiranju jedinice stranih dobrovoljaca u okviru Treceg korpusa Armije RBiH

Piše: Z. Kusmuk

“Nezavisne” u posjedu strogo povjerljivog dokumenta o formiranju jedinice stranih dobrovoljaca u okviru Treceg korpusa Armije RBiH

Ratni komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine, general Rasim Delic, uputio je Komandi Treceg korpusa 13. avgusta 1993. godine naredbu o formiranju odreda stranih dobrovoljaca “El mudzahedin”.

U naredbi, koja nosi oznaku strogo povjerljivo i koja je u posjedu “Nezavisnih”, Delic Trecem korpusu naredjuje popunu odreda “El mudzahedin” stranim drzavljanima, dobrovoljcima, koji se nalaze na teritoriji ovog korpusa.

Od Komande Treceg korpusa komandant Armije RBiH trazi da formira odred “El mudzahedin”, po prijedlogu formacije, koja je duzna da dostavi Vrhovnoj komandi.

“U zoni odgovornosti Treceg korpusa formirati odred “El mudzahedin”, po prijedlogu formacije koju ste obavezni dostaviti ovom stabu na odobrenje. Novoformiranom odredu dodjeljuje se brojni naziv T-30030, broj vojne jedinice od 5689, trajanje mobilizacije je 12 casova, a rukovodilac plana mobilizacije je Komanda Treceg korpusa”, stoji u Delicevoj naredbi.

Delic od Komande Treceg korpusa trazi da sa realizacijom zadataka iz ovog naredjenja otpocne odmah i da ga zavrsi najkasnije do 31. avgusta 1993. godine, te da o realizaciji ovog naredjenja dostavi izvjestaj Komandi najkasnije do 5. septembra 1993. godine.

U naredbi, zavedenoj u Stabu Vrhovne komande Oruzanih snaga, pod oznakom strogo povjerljivo: 14/75-86, Delic se poziva na odluku Predsjednistva BiH o organizaciji Oruzanih snaga RBiH broj 02-011-461/92 od 4. jula 1992. godine i zahtjev Komande Treceg korpusa strogo povjerljivo 05-900-90 od 12. avgusta 1993. godine. Glavni tuzilac Haskog suda Karla del Ponte prilikom nedavne posjete BiH potvrdila je da bi uskoro trebalo da budu podignute optuznice protiv Delica, komandanta Treceg korpusa Sakiba Mahmuljina i clana Predsjednistva RBiH Ejupa Ganica.

Jedinica “El mudzahedin” u proteklom ratu u BiH djelovala je na podrucju srednje Bosne i planine Ozren, a cinili su je uglavnom dobrovoljci iz islamskih zemalja, koji su pocinili stravicne zlocine nad Srbima i Hrvatima u tim krajevima. Gostujuci nedavno u jednoj televizijskoj emisiji, Delic je ustvrdio da nikada nije cuo za mudzahedine u Armiji RBiH i kako ne zna o kojim ljudima je rijec.
Potpredsjednik Saveza logorasa RS Slavko Jovicic tvrdi da ovo udruzenje raspolaze nizom filmskih dokumenata i video-zapisa o zlocinima odreda “El mudzahedin”, koje je dostavilo glavnog tuziocu Haskog suda.

“Karla del Ponte nam je tokom razgovora u Banjoj Luci rekla da ne moze vise da zanemari te cinjenice i da ne uvazi dokaze kojima raspolaze Savez logorasa”, dodao je Jovicic.

Nezavisne Novine

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register