Gde su Miloseviceve pare?

Objavljeno: 14.06.2004, 15:40h

Sta je sa finansijskim malverzacijama prethodnog rezima? Zaboravljeno ili…

Sta je sa finansijskim malverzacijama prethodnog rezima? Zaboravljeno ili…

Piše: Jovan Radovanovic

Predsednicki kandidat Vladan Batic izjavio je da su dokumenti haskog suda o Milosevicevim finansijskim malverzacijama predati srpskom tuzilastvu jos u novembru i da im se zameo trag
Iako se pojavljivanje bivseg ministra pravde, Vladana Batica, sa disketama na kojima su navodno podaci o sakrivenom novcu na Kipru ljudi iz Milosevicevog rezima, moze videti kao jos jedan marketniski potez pred predsednicke izbore samoga Batica koji je predsednicki kandidat, ova je prica ponovo uzbudila duhove u Beogradu, najverovatnije zato sto je to jos jedna od mnogih prica koje su ostale neraspetljene vec gotovo cetiri godine, od smene Milosevica sa vlasti.

Jos dok je Milosevic neprikosnoveno vladao, ovom su se temom bavili mnogi mediji, pa su cak i neka nerasvetljena ubistva povezivana sa parama koje su, navodno, u dzakovima prenosena na Kipar. Spekulisalo se sa visinom sume i jedino sto se sada sa sigurnoscu moze tvrditi da se radilo o ogromnim iznosima koji se mere milijardama dolara. Da niko u stvari ne zna tacnu sumu, govori i to sto se procene krecu izmedju 5 i 15 milijardi dolara. Mnogi su lovci na kiparske pare bili umesani u ovu pricu, od istrazitelja Haskog suda, bivseg ministra Batica, preko nekadasnjeg guvernera centralne banke, a sada ministra finansija u vladi Srbije, Mladjana Dinkica i sadasnjeg ministra za kapitalne investicije, Velimira Ilica, pa sve do izvesnog Vukasina Volfa Minica, samozvanog detektiva koji se, inace, za racun Dzepen Tobako Internesenel, bavio svercom duvana u Jugoistocnoj Evropi.

Bilo je posle oktobra 2000-te mnogo gromoglasnih najava o vracanju otetih narodnih para, od cega su mozda jedino vajde imali mediji koji su takve vesti plasirali na udarne stranice, da bi sve, kao mnoge druge afere, posle izvesnog vremena splaslo. Objasnjenja su bila najrazlicitija, od toga da su mocnici Milosevicevog rezima vesto u medjuvremenu oprali te pare, da su uspeli da podmite nove vlasti da ih ostavi na miru, da su i sami bankari na Kipru, pa cak i neki tamosnji politicki mocnici u sve to umesani i podmiceni, do onoga sto danas tvrdi gospodin Dinkic da je problem u tome sto je taj novac najverovatnije odavno promenio adresu i da je posle toliko vremena jako tesko, ako ne i nemoguce, uci mu u trag. Prosto receno, ni Milosevic, ni njemu bliski ljudi, nisu prvi ni jedini koji su uspesno iznosili pare iz svoje zemlje i sakrili ih po raznim inostranim bankama, od Kipra, Libana, Kine, Svajcarske i raznih egzoticnih ostrva, na sifrovanim racunima cija je tajnost zagarantovana. No, bilo kako bilo, sada je na potezu Republicko javno tuzilastvo i bice svakako zanimljivo kako ce upotrebiti diskete koje mu je urucio Vladan Batic.

RADIO DOJCE VELE

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply