Cisto politicko ubistvo

Objavljeno: 14.06.2004, 15:39h

Bilo je u poslednjoj deceniji puno spektakularnih ubistava u Crnoj Gori, ali je ubistvo glavnog urednika dnevnika “Dan” Duska Jovanovica drukcije od prethodnih

Bilo je u poslednjoj deceniji puno spektakularnih ubistava u Crnoj Gori, ali je ubistvo glavnog urednika dnevnika \”Dan\” Duska Jovanovica drukcije od prethodnih

Piše: Stanko Cerovic

Bilo je u poslednjoj deceniji puno spektakularnih ubistava u Crnoj Gori, ali je ubistvo glavnog urednika dnevnika “Dan” Duska Jovanovica drukcije od prethodnih.

Ovo je prvo cisto politicko ubistvo jedne od najvaznijih licnosti u javnom zivotu Crne Gore. Ranija ubistva su bila vezana za gangstersku sredinu koja je procvjetala u Crnoj Gori u poslednjoj deceniji i jos uvijek cvjeta. Posto nije lako u Crnoj Gori povuci granicu izmedju vladajuce politicke elite, novih bogatasa i onoga sto se obicno zove mafija, uvijek je bilo sumnjivo kako se i zasto desavaju ova ubistva. Drugim rijecima sva su imala i neku politicku pozadinu, kao sto je sad svuda na Balkanu. Ali to su bili, da tako kazemo, obracuni medju njima, tj. u okviru grupe koja se otima za vlast, za pare, gdje neko nekoga ugrozava ili izdaje i gdje po starim zakonima mafije lako lete glave.

Bilo je ljudi koji su pozdravljali te obracune, kao zdrave socijalne promjene, jer je to jedini nacin da moc mafije oslabi, kao sto to kaze DJordje Balasevic u jednoj pjesmi o devedesetim godinama “ima to svojih prednosti, ako se izmedju sebe tamane”. Zajednicko je svim takvim ubistvima, sto ni jedno nije rasvijetljeno. To je cinjenica koja najvise upucuje sumnje na vrhove crnogorske vlasti, za saucesce u ubistvima.

U biti su se najcesce ponasali kao da znaju da im od strane policije nista ne prijeti. Vrlo cesto su to ubistva na javnom mjestu, usred bijela dana, covjek isprazni pistolj ili kalasnjikov, pa mirno odseta. Ni policija, ni svjedoci, nikad niko nista ne zna.

Ovako nesto je naravno nemoguce u Crnoj Gori. To je mala sredina, u kojoj skoro svako poznaje svakoga, svi znaju gdje se ko krece, s kim se druzi, sta radi, gdje ruca, itd.

A najuspjesnija firma, koju je crnogorska vlast napravila u poslednjoj deceniji je policija. Sveprisutna, odlicno opremljena. Ta policija je trebalo da sluzi cak, zlu ne trebalo, i kao neka nacionalna vojska.
E, sad da ovakva policija, u ovako maloj sredini, ne moze nikad da pronadje profesionalne ubice, koje rade sta hoce u sred grada i usred bijelog dana i to godinama, u to je vrlo tesko povjerovati.
Ova situacija je ucinila da se i u inostranstvu i u Crnoj Gori razvije uvjerenje da je crnogorska vlast vezana za mafiju i svoju i tudje. O tome se puno pise i govori. Crnogorske vlasti demantuju, ali kad se desava, ovo sto se desava, nije cudo sto im se ne vjeruje.
Ubistvo Duska Jovanovica je novi korak u ovom nasilju, koje se odavno siri Crnom Gorom i protiv kojeg nista uspjesno nije preduzeto nikad u poslednjih petnaest godina.

Jovanovic je pretvorio svoj dnevnik “Dan” u najcitaniju novinu u Crnoj Gori, jer se specijalizovao u kritikama crnogorskih vlasti i narocito u ukazivanju na ove veze sa mafijom.

Razilazio se sa vlastima i politicki, sto opet, mada se to ne svidja crnogorskim nacionalistima, potvrdjuje veze izmedju projekta o nezavisnoj Crnoj Gori i odrzavanja vlasti mafije u njoj.
Sve ove okolnosti u kojima se desilo ubistvo su sad katastrofalne i za crnogorsku policiju i za vlast i za cio javni zivot.

Nacini na koji su objavljeni prvi detalji istrage, o tragovima u automobilu ubica, koji toboz ukazuju na njihove veze sa Srbijom i partijama u Srbiji, to opet ukazuje na politicke manipulacije.
Ti tragovi su prave besmislice. Vlast bi ovo morala kategoricki da demantuje, ako nece da se u javnosti jos pojacaju sumnje, inace velike, da je i vlast umijesana u ovakvo ubistvo.

Moguce je, medjutim, cak i vjerovatno da ubice imaju saradnike u djelovima policije ili vlasti. Mafija je sa njima spletena, slicno je i u Srbiji.

Ali, politicka poruka ovoga ubistva je drukcija i nije vezana za samu istragu o smrti Jovanovica.

Dva su pravca akcije koju mora da preduzme crnogorska vlast, sad ili nikad. Oba za nju rizicna, ali tu se odlucuje i pitanje njenog opstanka i nazalost mozda opstanka Crne Gore.

Prvi je pravac – radikalan obracun sa organizovanim kriminalom. Taj kriminal je u poslednjoj deceniji proizveo pravu socijalnu katastrofu u Crnoj Gori, ne samo zbog nasilja, nego i zato sto tako mala sredina ne moze da podnese tako veliki kriminal. Kao da je to samo jedina komponenta drustva.

Nije tu rijec o milionskim gradovima, xunglama, gdje pored kriminala nastavljaju da zive drugi oblici drustva. U Crnoj Gori to obiljezava zivot svake porodice i svakog covjeka, narocito mladih.

Nevolja je sto je devedesetih godina kriminal, kao sverc cigareta i automobila, bio postao prakticno legalna aktivnost, skoro jedina, od koje je zivjela drzava, u kojoj je bio umijesan dobar dio nove vladajuce elite. Mozda to u vrijeme ratova i nije moglo biti drukcije.
Uci sad u sukob sa ovim slojem, znaci rizikovati jos vece nasilje, dok se nekako ta bitka ne dobije. Jer to je obracun sa svojim ljudima i sa samim sobom.

Ova vlast dosad za to nije imala snage. Sad mora to da pocne, ili treba da ode. Ali, bilo koja vlast ce imati isti problem i suocice se sa velikim rizicima. Cijenu kriminalizacije svoga drustva Crna Gora je tek pocela da placa.

Drugi pravac akcije je politicki. Crna Gora ide u jos vece rizike zbog zvanicnog stava vladajuce partije, jednog dijela crnogorskog nacionalnog pokreta i ove mafije, da guraju Crnu Goru u pravcu nezavisnosti i odrzavanja referenduma o tom pitanju.

Ta politika ima opasne i imace jos gore posledice za cio region, za srpski narod na Balkanu i prije svega za samu Crnu Goru. Ova politicka orijentacija ima iskrene pristalice, neke nacionaliste, koji ne prave razliku izmedju svojih zelja, pa i svojih novcanika i realnosti istorije, ali ima i podrsku mafije koja smatra da ce ovako obezbijediti sebi trajno utociste u Crnoj Gori i nekih stranih sila ili sluzbi, koje ostvaruju svoje interese u destabilizaciji Balkana.

Ako se crnogorska vlast i dalje krece u ovom pravcu i sama podrzava tu destabilizaciju, sigurno ce biti vise nasilja, haosa i siromastva. To je sve vezano.

RADIO FRANS INTERNACIONAL

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register