Jatacima haskih optuzenika i do deset godina zatvora

Objavljeno: 09.06.2004, 15:11h

Jataci haskih optuzenika, pa makar samo nasuli gorivo u njihov automobil, mogu se suociti sa visegodisnjim boravkom iza resetaka

Jataci haskih optuzenika, pa makar samo nasuli gorivo u njihov automobil, mogu se suociti sa visegodisnjim boravkom iza resetaka

Piše: A. Sekulic, N. Moraca

Jataci haskih optuzenika, pa makar samo nasuli gorivo u njihov automobil, mogu se suociti sa visegodisnjim boravkom iza resetaka. Iako se Krivicni zakon BiH sa odredbama koje se odnose na indirektne i direktne pomagace optuzenih za ratne zlocine primjenjuje od 1. marta 2003. godine, u Sudu BiH nam je receno da jos ni jedna osoba nije procesuirana po ovom osnovu.

Na pomenute odredbe novog Krivicnog zakona BiH podsjetili su organizatori seminara “Gonjenje ratnih zlocina i unapredjenje saradnje RS sa Haskim tribunalom” odrzanog u petak i subotu u banjoluckom hotelu “Bosna” na kome je “Razaranje mreze pomagaca i finansijera lica optuzenih za ratne zlocine” bila ujedno i zavrsna tema.

U Sudu isticu da je veoma tesko dokazati djela pruzanja pomoci optuzenim.

“Mora se dokazati umisljaj, dakle, pomagac mora znati da pomaze nekome ko je optuzen za ratne zlocine. Znaci, onaj ko naspe benzin Karadzicu mora znati da je benzin nasuo njemu. Veoma je tesko dokazati kome osumnjicena lica pomazu i na koji nacin to cine, te da li svjesno pomazu optuzene za ratne zlocine”, receno nam je u Sudu BiH.

Potvrdjeno nam je, takodje, da pred Sudom BiH nije procesuirano ni jedno lice crne liste SAD i EU koja su osumnjicena da pripadaju mrezi pomagaca i finansijera optuzenih za ratne zlocine.

Martin Raguz, predsjednik Suda BiH, rekao je da je ovaj sud u dva slucaja, na zahtjev Tuzilastva BiH, dao odobrenje za pretres poslovnih i stambenih prostorija takvih osoba.

Nepoznato je, medjutim, da li Tuzilastvo BiH vodi predistrazne i istrazne radnje u slucajevima kada se radi o jatacima.

Erik Larson, iz americkog Udruzenja pravnika centralnoevropske i evroazijske pravne inicijative (ABA CEELI), rekao je na seminaru u Banjoj Luci da bi osobe koje bi dobile kaznu zatvora za pomaganje optuzenim za ratne zlocine, imale mogucnost da se izvuku iz zatvora i to vrlo brzo. No, cijena slobode, je prema Larsonovim rijecima, prava informacija o mjestu skrivanja optuzenih za ratne zlocine.

“Naravno, ukoliko se radi o “informaciji za pravu osobu” ovaj ne samo da moze izaci iz zatvora, vec ce kao poklon dobiti i pet miliona KM”, pojasnio je Larson.

On je rekao da ce kaznu zatvora od tri godine dobiti cak i osoba koja nekom od optuzenih za ratne zlocine natoci benzin.
“Svaki Vladin sluzbenik koji na ovaj ili onaj nacin bude sprecavao hapsenje optuzenih dobice i do deset godina zatvora”, kazao je Larson.

NEZAVISNE NOVINE

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte




Forgot?
Register