103 eura placamo zajednicu

Objavljeno: 01.06.2004, 22:33h

Drzavna zajednica SCG svakog gradjanina Srbije kosta 7.371,53 dinara ili oko 103 evra godisnje. Do ove sume dodje se kad se podeli novac koji Srbija iz svog budzeta izdvaja za drzavnu zajednicu (oko 760 miliona evra) sa brojem stanovnika Srbije, kojih prema poslednjem popisu ima 7.498.001

Drzavna zajednica SCG svakog gradjanina Srbije kosta 7.371,53 dinara ili oko 103 evra godisnje. Do ove sume dodje se kad se podeli novac koji Srbija iz svog budzeta izdvaja za drzavnu zajednicu (oko 760 miliona evra) sa brojem stanovnika Srbije, kojih prema poslednjem popisu ima 7.498.001

Piše: Ljiljana Begenisic

Drzavna zajednica SCG svakog gradjanina Srbije kosta 7.371,53 dinara ili oko 103 evra godisnje. Do ove sume dodje se kad se podeli novac koji Srbija iz svog budzeta izdvaja za drzavnu zajednicu (oko 760 miliona evra) sa brojem stanovnika Srbije, kojih prema poslednjem popisu ima 7.498.001.

Drzavna zajednica trenutno se izdrzava uglavnom iz budzeta Srbije s obzirom da Crna Gora samo delimicno placa pripadnike Vojske SCG koji se nalaze na njenoj teritoriji. Prema ranije napravljenom dogovoru vlada Srbije i Crne Gore, drzave clanice placaju institucije koje se nalaze na njihovoj teritoriji (predvidjeno je da u Crnoj Gori bude Sud drzavne zajednice i deo Vojske, dok se sve ostale institucije nalaze na teritoriji Srbije).

SCG nema svoj budzet, odnosno tekuci racun, vec se troskovi salju republickim ministarstvima finansija koji ih placaju. Ustavna povelja predvidja da obe drzave clanice ucestvuju u finansiranju zajednice srazmerno ucescu u bruto drustvenom proizvodu, pa tako Srbija za budzet zajednice, odnosno placanje njenih troskova izdvaja 95 odsto sredstava, a Crna Gora pet odsto.

Za finansiranje drzavne zajednice iz budzeta Srbije za ovu godinu izdvojeno je 55.271.793.000 dinara, sto je oko 760 miliona evra, dok je iz budzeta Crne Gore predvidjen 41 milion evra. Od novca koji se izdvaja iz srpskog budzeta najveci deo otpada na finansiranje Vojske SCG. Za Vojsku se izdvaja 46.812.370.000 dinara.

Za diplomatiju, koju u celosti placa Srbija, izdvaja se 990.396.000 dinara za finansiranje u zemlji i 2.472.372.000 dinara na finansiranje diplomatsko-konzularnih predstavnistava u inostranstvu.

Ostatak do 55 milijardi dinara otpada na sve ostale troskove, medju kojima su i troskovi Skupstine SCG, kabineta predsednika, pet ministarstava, Generalnog sekretarijata…

Sednica Skupstine SCG prvog dana zasedanja kosta 800.000 dinara, dok drugi dan kosta oko 300.000 dinara. Parlament godisnje odrzi izmedju 20 i 30 sednica. Ipak, u Sekretarijatu Skupstine kazu da parlament SCG kosta pola evra po stanovniku u odnosu na sredstva koja se izdvajaju iz budzeta, sto je najmanje u Evropi jer, na primer, nemacki parlament kosta sedam evra po stanovniku.

Sud drzavne zajednice formiran je nedavno, ali od osam sudija izabrano je njih sedam. Ceka se izbor jos jednog sudije iz Crne Gore, kao i izbor predsednika suda, koga biraju sudije izmedju sebe. Kad sud bude konacno formiran, sediste bi trebalo da bude u Podgorici, a njega bi trebalo da finansira Crna Gora. Do formiranja ovog suda iz budzeta Srbije izdvajana su sredstva za finansiranje Saveznog suda i Saveznog ustavnog suda, koji su funkcionisali dok nije formiran zajednicki sud. Sud SCG je sada iskljucen iz daljeg finansiranja iz srpskog budzeta, ali je, ipak, napravljen dogovor da se plate sudijama isplacuju dok Crna Gora ne preuzme finansiranje ove institucije.

Od oko 55 milijardi dinara, koliko za troskove SCG izdvaja Srbija, iz budzeta se placa oko 53 milijarde, dok 2,8 milijardi ostvare Ministarstvo odbrane, Sluzba za zajednicke poslove i avio-sluzba.

Blic

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register