Žestoke mjere Moskovske patrijaršije protiv carigradskog patrijarha

Ruska pravoslavna crkva obustavlja učešće u strukturama kojima predsjedava Carigradska patrijaršija, a biće obustavljeno i zajedničko bogosluženje sa carigradskim arhijerejima, saopštio je danas Sinod RPC.

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril prekinuće da se moli za vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, ali euharističko opštenje dvije crkve neće biti prekinuto, dodaje se u saopštenju.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej tokom liturgije, prenosi Sputnjik.

„Euharističko opštenje crkava se ne prekida. Ta odluka zasad ne lišava mogućnosti sveštenike Carigradske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve da obavljaju zajednička bogosluženja“, rekao je portparol patrijarha Kirila, sveštenik Aleksandar Volkov.

On je objasnio da će patrijarh Kiril prestati da izgovara ime patrijarha Vartolomeja tokom liturgije, odnosno da će prestati da se moli za njega na glavnom crkvenom bogosluženju. Uobičajeno je da se tokom glavne liturgije patrijarh moli za poglavare svih pomjesnih pravoslavnih crkava na svijetu, na čelu s vaseljenskim patrijarhom.

Prošlog petka je Vaseljenska patrijaršija saopštila da je „u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini“ imenovao egzarhe u Kijevu.

Ovu odluku oštro je osudila Moskovska patrijaršija, nazvavši je napadom na kanonsku teritoriju druge pomjesne crkve.

Predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion izjavio je da će Moskovska patrijaršija prekinuti euharističku vezu sa Vaseljenskom patrijaršijom u slučaju da se Ukrajinskoj crkvi dâ autokefalnost.

Zamjenik šefa Ojdeljenja za spoljne crkvene odnose Ukrajinske pravoslavne crkve protojerej Nikolaj Danilevič predložio je da se sazove Sabor sveštenika pomjesnih pravoslavnih crkava nakon odluke Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja o autokefalnosti.

Objavio/la na 17:14. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-