Paljenje otpada i slovački turisti

by | jun 23, 2014 | Čuj - viđi - javi | 0 comments

Javljaju: Putnici namjernici

Na par kilometara od tunela Vojnik na putu Šavnik – Nikšić mladić i djevojka, turisti iz Slovačke, stoje juče krajem dana pored puta i signaliziraju rukom da stanemo. Pitaju da li imamo aparat za gašenje požara u kolima i pokazuju na dim. Pogledamo i vidimo da u rupčagi pored puta, jednoj od usputnih divljih deponija, gori vatra. Kažemo zabrinutim turistima da ćemo obavijestiti nadležne i pozdravljamo se.

Uzaludan je bio pokušaj da pozovemo odgovarajući broj policije. Računamo da ćemo vidjeti negdje usput saobraćajne policajce, pa ćemo im reći o čemu se radi.

Dok se spuštamo prema Nikšiću, prije oštre krivine iznad Vidrovana, vidimo kako kulja dim. Kad smo se približili, vidimo da i tu gori divlja deponija. Tada shvatamo da je neko odlučio da juče počisti smeće pore puta tako što će ga zapaliti.

Gledamo jutros crnogorski Zakon o upravljanju otpadom i vidimo da u čl. 17 piše: “(1) Odstranjivanje otpada vrši se na lokaciji koja je za tu namjenu određena prostorno planskim dokumentom, kao i u postrojenjima ili objektima koji ispunjavaju uslove utvrđene zakonom.

(2) Odstranjivanje otpada vrši se u skladu sa ovim zakonom.

(3) Zabranjeno je paljenje otpada na otvorenom prostoru.“

Dvoje mladih iz Slovačke su, izgleda, ili čitali ovaj zakon ili znaju da tako piše u svim evropskim zakonima, a da je Crna Gora na vratima EU.

0 Comments

Submit a Comment