Valdanos je za Ulcinjane sveti prostor

by | jan 6, 2011 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Otvoreno pismo ministru održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore g. Predragu Sekuliću

Piše: Grupa ulcinjskih NVO i nezavisnih intelektualaca

 

Uvaženi ministre,

Ulcinjane je silno je obradovala Vaša najava da će  nova Vlada preispitati privatizacione i kupoprodajne ugovore u ovoj Opštini. Jer, nijedan od njih nije ispoštovan i to je ključni razlog zaostajanja ove Opštine, jedine nerazvijene na Crnogorskom primorju. Vjerujemo da je to konačno početak obnove našeg turizma.

Ali, isto tako smatramo da nije bila na mjestu  Vaša izjava o Valdanosu. Ukazujemo Vam na uslove tendera, gdje, između ostalog, stoji da ovaj posao:" …MORA biti obezbjeđen prihvatljivom garancijom" i kontradiktornost sa jučerašnjom izjavom predsjednika Tenderske komisije g. Lazovića:"… MOŽE se zaključiti da će kompanija  MOĆI da do kraja ispoštuje…"! Znači priznaje se da nema garancija, što je u izjavi medijima nedavno saopšteno i iz Kjubus luksa. Ponuda je, samo po tom osnovu, morala biti odbačena. (Nije valjda da se jedan očigledno  neuspješan tender  želi proglasiti  uspješnim samo zbog dodatne apanaže članovima Komisije.)  Iz ovoga se lako da zaključiti opasna namjera da se unikatni potencijal Ulcinja daje pošto-poto , iako se radi o krajnje sumnjivom  i štetnom poslu za državu i građane Ulcinja.

 G. Sekuliću, uvala Valdanos je za Ulcinjane sveti prostor i tako treba da ostane. To mora biti park prirode, izletište i kupalište za sve mještane i njihove goste, bez ikakve devastacije. Ima u Ulcinju gdje da se gradi. Sačuvajmo nešto za buduća pokoljenja.

Stvarnim vlasnicima treba vratiti njihova  oduzeta  imanja,  kako bi u miru obrađivali svoje maslinjake. To je u skaldu sa održivim razvojem i socijalnom kohezijom.  

Jer, maslinjaci tragično propadaju, na sramotu svih nas. Mislimo da ste upoznati da su navodni zakupci poručili da oni neće obrađivati masline i da će nam kupiti mlin. Velikodušno, nema što! I još nas uvjeravaju, pa čak i Vi, da se neće posjeći nijedno stablo masline. Ministre, maslinjak u Valdanosu je pod posebnom zaštitom države. Zato, pridržavajte se zakona,  bez suvišnih obećanja. Nije teško, a evropski je!  

Dakle, ne interesuju masline i održivi razvoj ove zakupce, koji uz to godinama posluju sa gubicima i nemaju novaca za realizaciju tog projekta (vidite njihov skromni sajt). Oni ne ispunjavaju nijedan uslov iz Tendera. Jednostavno, žele da prigrabe taj prekrasni prostor. Mi hoćemo da vjerujemo da ćete Vi, zajedno sa članovima Komisije i Savjeta za privatizaciju, sagledati ove činjenice i izaći iz ove afere. Imamo ih, valjda, dovoljno u Crnoj Gori. A mi od naše imovine i naših prava nikada odustati nećemo. Branićemo ih na svaki mogući demokratski način. Na to nas obavezuje i činjenica da šestina Maslinade u Valdanosu pripada vjerskim zajednicama, islamskoj i pravoslavnoj. U ovim svetim danima, podsjetite se što znači dirati u zadužbine.

Zato, ne slušajte odlazeće političare! Vi imate šansu. Valdanos je naše i Vaše blago!                                                                              I  kao ministar održivog razvoja i turizma, uklonite zakatančenu kapiju na ulazu u tu rajsku Uvalu! Što će ona tamo!? Neka se svako ko  želi slobodno divi ljepoti Valdanosa. Vi to možete.

S , poštovanjem,
U Ulcinju, 6.januara 2011. g.

 Za Grupu,
Xhemal M. Peroviq, Xhabir Hoxha, Mustafa Canka,
Dritan Abazović, Ilir Llazorja

P.S. Obavještavamo Vas takođe da smo ovih dana ponovo o „slučaju Valdanos" informisali Evropsku Komisiju i njenu kancelariju u Podgorici, kao i ambasade zapadnih zemalja. Pozvali smo državnog tužioca da reaguje, kako nam se ne bi ponovila Zavala, kao i nadležne komisije crnogorske Skupštine i najistaknutije predstavnike civilnog sektora. 

Napomena: Naslov je dao PCNEN

0 Comments

Submit a Comment