Politika je cudo nevidjeno

by | jul 11, 2004 | Drugi pišu | 0 comments

Nepoznati detalji iz biografije Borisa Tadica, predsjednika Srbije. U zatvoru zbog podrske opoziciji, u DS od 1990. Policija ga jurila zbog vojske, a postao ministar vojni

Piše: I.Nikolic

Kada su, ne tako davno, Borisa Tadica, danas predsednika Srbije, novinari upitali zasto se neke stvari ne resavaju radikalnije, odgovorio im je da mrzi revolucije i dodao da se, odrastajuci u porodici visokih intelektualaca, jos kao dete naslusao rasprava o revolucijama i njihovim dobrim i losim stranama.

Ovakav pristup, slazu se mnogi, lansirao ga je u sam vrh srpske politicke scene, sto je dokazao pobedom na nedavno odrzanim predsednickim izborima.

Boris je sin Nevenke, profesora decje psihijatrije i autora vise knjiga iz te oblasti, i filozofa i akademika LJubomira Tadica, ciji je intelektualni i politicki angazman imao veliki uticaj na disidentsku i slobodnu misao citavog posleratnog perioda i cija je karijera, uprkos naknadnih priznanja, prolazila kroz vrlo dramaticne periode.
Tadici su, inace, daljim poreklom sa Kosova, a blizim iz Pive u Crnoj Gori, odakle je porodica pruzala krake u Srbiju, Bosnu, cak, i u Dalmaciju. Majka Nevenka je iz familije Kicanovic, iz Semberije.

DETE NAUKE

– MOJI roditelji su se vencali vrlo mladi, sa dvadeset dve, dvadeset tri godine. Ja sam “plod” niza ratnih slucajnosti, ali i stipendije koju je francuska vlada dala mojim roditeljima da zavrse tamo doktorske studije.

– Nastao sam dok su oni bili u Parizu. Mesec dana pred porodjaj, majka je zelela da se vrati u Sarajevo gde sam se rodio 15. januara 1958. godine. Nedugo posle toga preselili smo se u Beograd – ispricao je jednom prilikom deo svoje porodicne biografije Boris Tadic.

Roditelji su se trudili da Borisa i njegovu sestru “okrenu” nauci. Za njih je to bilo najvise cemu covek moze da se posveti. Mecutim, mladjani Tadic je od toga odustao.

– Trebalo mi je prilicno dugo da shvatim da ja, u stvari, ne zelim da se bavim naukom. Ali, moja porodica je ugradila svoje osnovne vrednosti u mene, vidim, i u moju sestru. Neke od tih vrednosti sam i relativizovao i tako poceo da zivim samostalno, prilicno rano – priznao je nedavno.

U politiku se danasnji predsednik Srbije upustio davno, potpisivanjem peticije protiv Zakona protiv neprijateljske propagande. Grupa mladih ljudi organizovala je “tihi univerzitet” na koji su pozivani stariji da odrze predavanja. Dolazili su Dragoljub Micunovic, Vesna Pesic, Vojislav Seselj, Vladimir Seks iz Zagreba. Posle jednog predavanja Milovana DJilasa, usledilo je masovno hapsenje. U protestu za oslobadjanje uhapsenih, priveden je i Boris Tadic.

U zatvoru je proveo mesec dana. Kako je sam rekao, on i njegove kolege imali su status intelektualaca i ostali zatvorenici su ih postovali.

– Kasnije sam nastavio sa opozicionim radom: prodavao sam omladinsku stampu, pisao novinske tekstove, ali kako mnoge nisam mogao da objavim u Beogradu, objavljivao sam ih u slovenackoj “Mladini” i “Tribuni”. Bio sam deo tog sveta koji drzi kontinuitet otpora i ponosan sam na Beograd koji kroz citav vek ima u sebi bunt i snagu otpora vlastodrscima, sto ga cini evropskim gradom – izjavljuje Tadic.

BUNTOVNIK S RAZLOGOM

NJEGOV otac akademik LJubomir Tadic, ucestvovao je na pripremnom sastanku za osnivanje Demokratske stranke, a sin se u nju uclanjuje 1990. izmedju prvog i drugog kruga izbora.
Po prvi put je ozbiljno ucestvovao u kampanji 1992. i bio zaduzen za marketing. Postao je clan IO, pa onda sekretar GO, potom poslanik, a od 1997. je profesionalni politicar. I na kraju, u februaru ove godine, postaje predsednik DS.

– Verujem u vaznost politike i njene ogromne potencijale. Majka je donedavno zelela da se vratim nauci. Ona ima strahove od posledica politike. Dozivela je to na slucaju svog oca, zatim svog muza i mog oca, a onda je morala da prodje i moja gonjenja, narocito kada sam posle Kolubare morao nekoliko dana da zivim u ilegali. Tek 5. oktobra sam izasao na ulicu. Kada sam 6. oktobra sprecavao pljacku Etnografskog muzeja, specijalci su me prepoznali sa poternice na kojoj sam bio dan ranije sa kaznom zaprecenom od 10 do 20 godina zatvora, a 15 dana posle toga postao sam ministar telekomunikacija. Ta poternica je potekla iz vojske, a ja sam, eto, postao ministar vojske. To je politika, cudo nevidjeno…

Boris Tadic je ozenjen Tatjanom i otac je dveju devojcica Mase i Vanje. Kako sam priznaje, najlepse vreme je vreme koje provodi sa decom. Tada zaboravlja i na politiku i na funkcije i na drzavne poslove.

VECERNJE NOVOSTI

0 Comments

Submit a Comment