Njemačka vlada poražena, ali ne razmišlja o vanrednim izborima

by | jun 11, 2024 | Novosti | 0 comments

Njemački Demohrišćani, koji su najbolje prošli na izborima za Evropski parlament, pozivaju na vanredne parlamentarne izbore, kao u Francuskoj, ali socijaldemokratski kancelar Olaf Šolc nema interesa za to, komentariše DW.

Vanredni izbori za aktuelni vladajuću koaliciju u Njemačkoj ne dolaze u obzir. Portparol vlade Štefen Hebeštrajt je naglasio juče da se o tome nije razmišljalo „ni sekunde“. U Nemačkoj se očekuje da sledeći saziv Bundestaga bude izabran redovno, na jesen 2025. godine. „Planiramo da to na taj način i sprovedemo“, rekao je Hebeštrajt. Planirano je da vlada potraje četiri godine, prenosi DW.

Njihova odluka je takva vjerovatno i zbog činjenice da bi njemački kancelar – za razliku od francuskog predsjednika – na vanrednim izborima vjerovatno izgubio. Makrona direktno bira narod i na funkciji je do 2027. godine, dok njemačkog kancelara bira većina poslanika u Bundestagu, komentariše DW.

Iz razloga političke stabilnosti, u Njemačkoj nije tako lako raspustiti Bundestag i raspisati vanredne izbore. Preduslov je da kancelar više nema većinu poslanika iza sebe u parlamentu. Šolc bi u tom slučaju mogao da zatraži od saveznog predsjednika da raspusti Bundestag i raspiše nove izbore.

Ali SPD, Zeleni i Liberali za to nemaju nikakvog interesa. Pored gubitka vlade, brojni poslanici bi vjerovatno morali da strahuju i da više neće biti izabrani u Bundestag, piše DW.

0 Comments

Submit a Comment