Kurti: Mi nemamo problem sa Srbima, već sa Vladom Srbije

by | jun 11, 2024 | Novosti | 0 comments

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da Kosovo nema problem sa lokalnim Srbima u sjevernim opštinama već sa Beogradom koji se, kako kaže, nije ogradio ni od ondašnjeg Miloševića, ni od današnjeg Putina.

Na Samitu Zapadni Balkan 2024, koji se povodom 25 godina od završetka rata na Kosovu održava u Prištini, Kurti je rekao da je Kosovo ponudilo prava lokalnim Srbima, omogućavajući njihovu punu integraciju, prenosi Beta.

„Deset od 38 opština ima srpsku većinu, 17 odsto odbornika u lokalnim parlamentima u svim opštinama su Srbi. Dobro sarađujemo i oni imaju Ministarstvo za zajednice. Želimo integraciju Srba na Kosovu. Ovdje imamo četiri odsto srpskog stanovništva, ali imamo i druge manjine koje želimo da poštujemo. Želimo da sarađujemo sa zajednicama kako bismo stvorili demokratsku republiku zasnovanu na pravima građana. Mislim da to ne bi trebalo da bude etnička podjela“, rekao je Kurti.

On je dodao je da Kosovo nema problema sa Srbima u Srbiji, već sa Vladom Srbije.

„Nije problem u narodu sjevernog susjeda, već u Vladi Srbije. Nikako sa kosovskim Srbima koji se integrišu“, dodao je on.

0 Comments

Submit a Comment