Iz Beograda za Berševu: Izraelski vojni letovi i milionske pošiljke oružja

by | jun 11, 2024 | Novosti | 0 comments

Bar sedam izraelskih vojnih aviona je posjetilo Srbiju od oktobra 2023. godine, pokazuje zajedničko istraživanje BIRN-a i izraelskog lista Harec. Šest letova – u februaru, martu i maju – poklapaju se sa izvozom srpskog naoružanja vrijednog 15.7 miliona eura u zemlju koja se sumnjiči za ratne zločine i kršenje međunarodnog humanitarnog prava u Gazi.

Od napada Hamasa 7. oktobra prošle godine do danas izraelska vojska je ubila više od 36.000 Palestinaca, a među stradalima je veliki broj žena i djece.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da je režimu Aleksandra Vučića, pored novca, motiv za izvoz oružja Izraelu i održavanje dobrih odnosa sa Zapadom, slično kao što radi sa srpskim naoružanjem koje završava u Ukrajini. On, međutim, naglašava da izvoz oružja u Izrael u ovom trenutku Srbiju može da učini i saučesnikom u masovnom ubijanju Palestinaca.

„Povećavati izvoz naoružanja ili municije u Izrael u ovom trenutku ne ide na ponos zemlji koja to radi. U momentu dok se Izrael tuži za genocid pred Međunarodnim sudom, saučestvovanje u masovnim ubistvima Palestinaca ne ide na čast nikome“, kaže Jakšić za BIRN/Haaretz.

 

0 Comments

Submit a Comment