Otvoren poziv za Nagradu EU za istraživačko novinarstvo 2024.  za novinare sa Zapadnog Balkana i Turske

by | maj 28, 2024 | Čuj - viđi - javi | 0 comments

Javni poziv za dodjelu Nagrade EU za istraživačko novinarstvo 2024, dio  projekta „Jačanje kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i Turskoj II“, otvoren je od danas.  Nagrada ima za cilj da prepozna i promoviše izuzetna dostignuća u istraživačkom novinarstvu, kao i da poboljša vidljivost kvalitetnog novinarstva u regionu Zapadnog Balkana i Turskoj.

Nagrada slavi najbolje istraživačke priče nastale u prethodnoj kalendarskoj godini i dodjeljuje se u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Turskoj.

Nagrada EU drugu godinu zaredom priznaje i najbolje regionalne priče.

Godišnji nagradni fond za svaku od zemalja je 10.000 evra. Pored toga, nagradni fond za regionalna priznanja takođe iznosi 10.000 evra. Dodjeljuju se tri najbolje priče godine, a iznos nagrada za nacionalne i regionalne nagrade je 5.000 (za prvo mesto), 3.000 (drugo) i 2.000 (za treće) evra.

Svaki kandidat/kinja može nominovati svoj rad za nacionalnu, regionalnu nagradu ili obije. Na konkurs se može prijaviti jedan kandidat/kinja sa najviše tri prijave. Ove godine članovi žirija nacionalnih takmičenja imaju ekskluzivno pravo da predlažu priče koje prepoznaju da imaju regionalnu vrijednost za regionalno takmičenje, čak i ako priča nije originalno nominovana za taj nivo takmičenja.

Organizator i realizator nagrade je Thomson Medija, organizacija sa višedecenijskim iskustvom u razvoju medija i promociji slobode medija na globalnom nivou.

Rok za podnošenje prijava je 13. jun 2024. do ponoći po srednjeevropskom vremenu.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi ga konzorcijum koji čine Balkanska istraživačka mreža – BIRN Hub, Centralnoevropski univerzitet (CEU) – Mađarska, Udruženje novinara (AJ) – Turska,

Thomson Media (TM) – Nemačka, Univerzitet Goce Delčev Štip (UGD) – Sjeverna  Makedonija, Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika (SSNM) – Severna Makedonija, Asocijacija medija Jugoistočne Evrope (MASE) – Crna Gora i Balkanska istraživačka mreža Kosovo (BIRN Kosovo).

Pratite link do aplikacije i više detalja: https://bit.ly/3QEUIKm

U ovom kompletu Social media kit naći ćete primjere objava i vizuala na društvenim mrežama koje možete koristiti ili prilagoditi za svoje platforme.

Ako imate bilo kakvih pitanja, možete nam poslati mejl na:  euawardmne@thomsonmedia.de.

0 Comments

Submit a Comment