Mikroplastika pronađena u ljudskim testisima

by | maj 28, 2024 | Svaštara | 0 comments

Broj spermatozoida širom svijeta se u poslednjih pedeset godina prepolovio, a tempo se znatno ubrzao nakon dvijehiljadite. Kao krivci najčešće se navode zagađenje vazduha i izloženost pesticidima. Naučna saznanja upućuju i na novi faktor – mikroplastiku. Mada su, kako naglašavaju autori studije, zarad utvrđivanja uzročno-posledične veze neophodna dodatna istraživanja, svi znaci upućuju u tom smjeru, prenosi veb sajt klima101.rs.

Godinama unazad, naučnici pronalaze sitne plastične čestice na najrazličitijim mestima, uključujući oblake iznad Japana, arheološka nalazišta za koje se vjerovalo da su čista i filete ribe.

Istraživanja pokazuju da u toku samo jedne nedjelje u svoj organizam unesemo oko pet grama komadića plastike veličine susama, što je otprilike ekvivalentno težini kreditne kartice. Posljedično, mikroplastike ima u ljudskom izmetu, krvi, plućima i mnogim drugim organima, pa čak i u placenti.

Zato ne iznenađuje da su ove čestice prisutne i u testisima, kako ljudi tako i pasa. Ovo potvrđuje i do sada najsveobuhvatnija studija mikroplastike u skrotumu koju su izradili američki istraživači.

Za sada se nedovoljno zna o tome u kojoj mjeri i na koji način plastika utiče na naše zdravlje. Međutim, u slučaju testisa, otkriveno je da bi ona mogla da izazove pad broja spermatozoida.

Kako stoji u samom naučnom radu američkih istraživača, o mikroplastici u ljudskom reproduktivnom sistemu i njenom potencijalnom uticaju na kvalitet sperme postoje ograničeni podaci.

Kako bi saznali više, autori su testirali 23 uzorka iz ljudskih testisa i 47 uzoraka od pasa. U svih sedamdeset uzoraka pronašli su mikroplastiku čija je količina varirala od uzorka do uzorka.

Uzorci ljudskih testisa uzeti su nakon obdukcija obavljenih 2016. kod anonimnih muškaraca iz Nju Meksika čija se starost, u trenutku smrti, kretala u rasponu od 16 do 88 godina. Dok su uzorci testisa pasa dobijeni posle sterilizacije u veterinarskim ordinacijama.

0 Comments

Submit a Comment