Mađarska otkrila nakon sastanka u EU: Žele da regrutuju evropsku omladinu da gine u Ukrajini

by | maj 28, 2024 | Novosti | 0 comments

Visoka stopa stradalih vojnika u Ukrajini u kombinaciji sa njenom borbom da regrutuje sopstveno stanovništvo znači da će EU sve više preći na regrutaciju evropske omladine, uglavnom u geografskoj blizini Ukrajine, da se bori protiv Rusije, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poslije sastanka sa ministrima spoljnih poslova EU.

“Ukrajinske žrtve postaju sve nepodnošljivije, ukrajinski muškarci ne smiju da izađu iz Ukrajine, a sada žele da regrutuju evropsku omladinu u rat. I očigledno, kako eskalacija prvo pogađa ovaj kraj, gotovo se jasno može čuti argument da vojnike prvo treba poslati iz geografske blizine. Sve to znači da žele da pošalju srednjoevropsku omladinu, uključujući i mađarsku, u rat kao obaveznu evropsku vojnu obavezu”, rekao je Sijarto u intervjuu za mađarske medije, prenosi B92.

Mađarski ministar spoljnih poslova je rekao da će se čvrsto protiviti bilo kakvim naporima da se uvede obavezna evropska regrutacija, rekavši: “Dalje ruke od centralnih Evropljana, dalje ruke od mađarske omladine, nećemo dozvoliti da mađarska omladina bude uključena u rat, jer ovo nije naš rat.”

Sijarto nije otkrio koji ministri spoljnih poslova ili države članice istražuju mogućnost evropskih napora za regrutaciju, ali je nedavno nekoliko zemalja reklo da će razmotriti slanje sopstvenih trupa u Ukrajinu ako Rusija napravi proboj na ukrajinskom frontu, uključujući Francusku i neke baltičke države.

0 Comments

Submit a Comment