Pronađena olupina legendarne američke podmornice ‘Harder’

by | maj 25, 2024 | Zanimljivosti | 0 comments

Olupina američke podmornice iz Drugog svjetskog rata ‘Harder’ pronađena je 80 godina nakon što je uništena u Južnom kineskom moru.

Podmornica, koja je odgovorna za uništavanje većine ratnih brodova Japana tokom Drugog svjetkog rata, uništena je 29. avgusta 1944. godine zajedno sa posadom od 79 ljudi, a njena olupina pronađena je na dubini od 914 metara u blizini filipinskog ostrva Luzon, prenosi portal RTS.

U jednoj od poslednjih patrola, ova podmornica je za četiri dana potopila tri japanska razarača i dva teško oštetila, što je značajno doprinijelo konačnom porazu Japanaca u Bici kod zaliva Dasol.

Uz moto ‘Udri ih jače’, podmornica ‘Harder’ je predstavljala noćnu moru za japansku flotu, posebno konvoje. Agresivan pristup njenog kapetana i posade donio joj je legendaran status. Svih šest patrola na koje je isplovila su bile uspeešne.

Olupinu podmornice pronašla je nevladina organizacija ‘Lost 52 projekt’, čiji je cilj da pronađe 52 podmornice koje su izgubljene tokom Drugog svjetskog rata.

0 Comments

Submit a Comment