DW: Španija i Irska vode ofanzivu za priznanje Palestine

by | maj 21, 2024 | Novosti | 0 comments

Španija i Irska žele dodatno da povećaju pritisak priznavanjem Palestine. Španski premijer Pedro Sančez, prema poslednjim najavama, sjutra (22. maj) namjerava da saopšti datum kada će Madrid priznati Palestinu.

Sančez je vodio brojne razgovore s evropskim partnerima o tome posljednjih mjeseci. Izvori kažu da je pitanje pokretao najprije na nivou Evropske unije.

Zbog odbijanja Njemačke i drugih država, on je umesto toga formirao svojevrsnu koaliciju voljnih u kojoj su Irska, Slovenija i druge države, piše DW.

Irska je takođe glasno podržavala Palestince od prvih dana sadašnjeg rata u Gazi. Prema poslednjim najavama, vlasti u Dablinu još tokom maja namjeravaju da priznaju Palestinu.

Kada je sredinom aprila inaugurisan novi premijer Sajmon Haris, španski premijer Sančez je bio njegov prvi državni gost u Dablinu. Očito se pričalo o zajedničkom nastupu prema palestinskom pitanju.

Irska vlada se hvali da je zagovarala dvodržavno rešenje s potpuno suverenom palestinskom državom još od 1980, duže od bilo koje druge zemlje EU.

0 Comments

Submit a Comment