Istine i zablude o vinu

by | maj 19, 2024 | Svaštara | 0 comments

Nauka kaže da što bolje poznajemo vino koje pijemo, više ćemo uživati u tom napitku. Ipak, često čujemo zablude o ovom piću, te su stručnjaci tu da ih otklone. Evo šta je tačno, a šta apsolutno netačno kada govorimo o vinu, prenosi RT Balkan.

Netačno: Što skuplje vino, to bolje

Mnogi faktori utiču na cenu flaše vina, uključujući kvalitet, dostupnost, potražnju i troškove proizvodnje:

“Nemojte misliti da skuplja vina znače da su bolja”, naglašava Rudolf Boulanger, potpredsjednik prodaje vina u kompaniji Total Vajn and More.

Takođe, treba imati na umu da su maloprodajne cijene vina obično uvećane skoro 50 odsto u odnosu na veleprodajne cijene. Dakle, vino koje košta 7 dolara kod veletrgovca biće oko 11 dolara u prodavnici.

Netačno: Vino nije kvarljivo

Još jedan mit koji se vezuje za piće Bogova. Vino takođe može da se pokvari i ne prijaju mu visoke temerature. Dakle, posle kupovine iz vinskog podruma, nije preporuka da ga čuvamo u gepeku, vozimo po vrućini, naglašavaju stručnjaci.

Netačno: Kritičari znaju najbolje

Kritičari vina obično koriste skalu za ocenjivanje na kojoj je 100 poena najbolji rezultat. Tako se vino sa ocjenom 80 smatra dobrim, a ono sa ocjenom 95 ili više je izuzetno. Ali, često ti brojevi predstavljaju informisana mišljenja, a ne apsolutne činjenice.

Netačno: Čuvati vina za specijalne prilike

Osim ako ne kupujemo određeno vino koje treba da odleži, ne bi trebalo da ih odlažemo i čuvamo. Ne postaju sva vina bolja sa godinama, a većinu vina treba otvoriti i uživati u njima sada ili u roku od godinu dana od kupovine, naglašavaju stručnjaci.

Netačno: Crveno vino se “uparuje” sa mesom, belo sa ribom

“Uobičajena greška koju ljudi prave je da pretjerano razmišljaju o kombinaciji hrane i vina ili da se previše pridržavaju pravila. Možete da se uživa u crvenom vinu i morskim plodovima, kao i vrhunskom šampanjcu i pomfritu”, rekla je Linda Trota, direktorka za proizvodnju vina u Bred and Batrer Vajn.

Netačno: Šampanjac treba da se pije samo iz čaše za šampanjac

“Dobra univerzalna čaša za vino je odlična za ispijanje šampanjca, jer zaista omogućava da dobijete sve ukuse i doživite vino onako kako je to proizvođač zamisli”, kaže Kameron Nedler, poznavalac vina i dodaje: “Čaše za šampanjac nisu prošlost, ali smatram da je bolje piti šampanjac iz veće čaše”.

Tačno: Ne bi trebalo stavljati kockice leda u vino

“Ako zaista želite da uživate u vinu na način na koji treba, led nije dobra ideja”, kaže je somelijerka Dana Spaulding i dodaje: “Trend koji sam primetila je držanje čaša za vino u zamrzivaču prije serviranja, što nije samo pametna ideja, već i veoma pogodna za Instagram. Takođe mi se sviđa ideja da koristim zamrznuto grožđe umjesto kockica leda”.

Tačno: Ostatak vina uvek treba čuvati u frižideru

Frižider je dobro mesto za čuvanje ostataka vina, jer niže temperature usporavaju hemijske procese, uključujući oksidaciju, naglašavaju stručnjaci. “Crno ili bijelo vino poslije otvaranja odložite u frižider i tamo možete da ga čuvate do 5 dana”, naglašava Mišel Feldman, osnivač Gud Fajn Vajn.

Djelimično tačno: Crveno vino treba da se servira na sobnoj temperaturi, a bijelo da bude ohlađeno

“Često se crveno vino servira toplo, a bijelo previše hladno, što može da priguši ukus vina. Preporučio bih da se crveno vino ohladi 20 minuta prije serviranja. S druge strane, prethodno prohlađena bijela vina treba izvaditi iz frižidera oko 25 minuta prije serviranja radi optimalnog uživanja”, predlaže Floren Latar, direktor kompanije Maison Louis Latar.

0 Comments

Submit a Comment