O ukusima odlučuje mozak

by | maj 18, 2024 | Svaštara | 0 comments

Mozak i ukus su usko povezani – bez mozga, jagoda u sezoni ne bi bila ništa posebno, kažu naučnici.

Slano, slatko, kiselo, ljuto, umami. Sve to osjećemo kada imamo zalogaj u ustima, a zapravo mnogi procesi što se tiče čula, svode se na niz trikova kojima se mozak igra na nama, piše Nacionalna geografija.

Percepcija da se ukus rađa u ustima je svakodnevna iluzija, gastronomski trik koji mozak igra. Kada žvaćemo zrelu jagodu, receptori na jeziku prenose hemijske informacije o ukusu u mozak odvojeno od receptora koji se nalaze u nosu, koji takođe prenose hemijske informacije u mozak, ali o mirisima. Mozak prima oba podatka otprilike u isto vrijeme i sa skoro istog mjesta na tijelu. Mozak pojednostavljuje ovaj proces i vezuje oba osjećaja za usta.

Ovo iskustvo se naziva oralna iluzija. Radeći ovo, mozak razlikuje informacije koje dolaze od receptora na zadnjem dijelu nosa, onih koji osjećaju mirise vezane za žvakanje, i receptora na prednjem dijelu nosa, onih koji osećaju mirise u okruženju. Ako bi mozak pomiješao informacije sa ova dva skupa receptora – koji su fizički udaljeni samo 2,5 cm u našem tijelu – možda bismo osjetili neprijatan miris naftalina, slikovito pojašnjavaju naučnici.

 

0 Comments

Submit a Comment